Υπαρκτός κίνδυνος για νεκρούς στη Λέσβο – Πού είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις;

Υπαρκτός κίνδυνος για νεκρούς στη Λέσβο – Πού είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις;
Διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης Eurokinissi

Η επικοινωνιακή διαχείριση δεν λύνει τα τεράστια προβλήματα στα νησιά, ούτε η ανοχή και πολύ περισσότερο η ενθάρρυνση ακροδεξιών ομάδων. Εκτός κάδρου η Ευρώπη από τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά νησιά.

Ένα πραγματικά ρεπορτάζ στη Λέσβο, έστω και όχι επιτόπου, έστω και από τη μακρινή Αθήνα, καταδεικνύει πως αν συνεχιστεί λίγο ακόμα η κατάσταση και δεν εκτονωθεί άμεσα, είναι θέμα χρόνου η ύπαρξη νεκρών. Και μάλλον είναι η εύνοια της τύχης που δεν είχαμε νεκρούς μεταξύ τώρα στις αντεγκλήσεις έως και συμπλοκές κατοίκων με μετανάστες και πρόσφυγες, γιατί νεκρούς με μαχαιρώματα και αρρώστιες στις δομές των νησιών είχαμε- και ουκ ολίγους έως τώρα.

Η αλήθεια είναι πως η νέα κυβέρνηση, όσο και αν διατυμπάνιζε πως ήταν πανέτοιμη να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα –το οποίο απέδιδε στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην …Τασία που καλούσε τους μετανάστες στη χώρα στη χώρα, αγνοώντας την πραγματική του αιτία- έως τώρα απέτυχε στη διαχείρισή του. Την αποτυχία ομολογεί, άλλωστε, η επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η αλλαγή τουλάχιστον πέντε υπουργών ως υπευθύνων και συνυπεύθυνων, πρωτίστως η κατάσταση των τελευταίων ημερών στη Λέσβο.

Είναι χαρακτηριστικό πως ειδικά ο αρμόδιος υπουργός μιλά και ξαναμιλά για «υποκινητές», χωρίς να κατονομάζει ποιους εννοεί, με αποτέλεσμα ο καθένας να υποθέτει όποιον θέλει. Τις ΜΚΟ, αυτούς που βρίσκονται πίσω από το …σχέδιο εποικισμού της χώρας, αυτούς που προωθούν τον …εξισλαμισμό της χώρας, τον …Σόρος, κάποιους πράκτορες που έχουν ανακατευτεί με τους πρόσφυγες κοκ! Αν υπάρχουν υποκινητές πρέπει βεβαίως να κατονομαστούν και αν σταλούν στον εισαγγελέα, διαφορετικά όσοι μιλούν χωρίς αποδείξεις και με στόχο να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, μάλλον είναι υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό.

Υπάρχουν, όμως, ή δεν υπάρχουν φυσικοί υποκινητές, ο πραγματικός υποκινητής είναι η κατάσταση που επικρατεί. Όταν υπάρχουν 22.000 άνθρωποι που ζουν σε μια δομή που έχει δημιουργηθεί ούτε για 2000, ε, είναι θέμα χρόνου πότε θα υπάρξει ξεσηκωμός. Και πρέπει να είσαι κατάσκοπος από άλλο επάγγελμα στην πολιτική και τη δημοσιογραφία για αν υποθέτεις πως και κλειστά κέντρα να δημιουργηθούν δεν θα υπάρχουν εντάσεις και ξεσηκωμοί, ληστείες και συμπλοκές, βιασμοί μέσα σε αυτά κοκ.

Παράλληλα, η επικοινωνιακή αντιμετώπιση του προβλήματος, με τον τρόπο μάλιστα που γίνεται, βοηθάει την ανάπτυξη των ακροδεξιών απόψεων, τροφοδοτεί ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις να αναπτύξουν την ατζέντα τους και να επιχειρούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, πολύ περισσότερο- ναι, αυτή είναι η αλήθεια- έχοντας τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων του πληθυσμού. Ναι, όσο και αν κλείνουμε τα μάτια, όσο και αν μας τρομάζει και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, στην άλλοτε «κόκκινη» Μυτιλήνη, έχει γεννηθεί ένα ισχυρό φασιστικό μέτωπο. Μέτωπο που το τροφοδοτούν έστω και άθελά τους και αυτοί που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, αγνοώντας όμως ταυτόχρονα και τα δικαιώματα, τις ανάγκες και τις φοβίες ακόμα-ακόμα των κατοίκων των νησιών.

Ο δε πανικός της κυβέρνησης για την αποτυχία της τώρα μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί έναν πολύ κακό σύμβουλο, όταν ως λύσεις παρουσιάζονται επιλογές όπως το πλωτό καλώδιο-σύρμα που θα εμποδίζει τις εισόδους, οι ενισχύσεις σε δήμους που θα δεχθούν στην ενδοχώρα την ίδρυση δομών (μα με το κλίμα που δημιουργείται ποια τοπική κοινωνία δεν θα ξεσηκωθεί κόντρα στον επικείμενο …αποικισμό της και …εξισλαμισμό της)και τόσα άλλα.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν αποτελεί απλώς ένα μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη χώρα, με το οποίο θα χρειαστεί να ζήσουμε για πολλά χρόνια και το οποίο θα μεγεθύνεται όσο οι μεγάλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προκαλούν πολέμους στην περιοχή και όσο οι οικονομικές ανισότητες θα είναι τόσο μεγάλες. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι επίσης ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί μόνο από τη χώρα μας, η οποία καλείται ουσιαστικά να επωμισθεί τις ευθύνες της Ευρώπης και να γίνει αποθήκη ψυχών, προκειμένου να μην συμμετέχουν άλλες χώρες στα βάρη της αντιμετώπισής του, έστω κα αν χρειαστεί να πληρώνουν τριάντα αργύρια.

Τα παραπάνω προκύπτουν λοιπόν -κυρίως ως συμπεράσματα-από ένα ρεπορτάζ έστω και από την Αθήνα για τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο στις τελευταίες ημέρες, μαζί με την πεποίθηση πως θα πρέπει να ερευνήσουμε περισσότερο το θέμα. Τα ξαναλέμε λοιπόν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα