Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τις μηχανές – Ανησυχία στην κυβέρνηση

Ζεσταίνουν τα τρακτέρ τις μηχανές – Ανησυχία στην κυβέρνηση
Αποκλεισμός των Τεμπών από αγρότες (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Στις 15 Δεκεμβρίου στη Νίκαια συνεδριάζει η Πανελλαδική των Μπλόκων για τον συντονισμό των φετινών συλλαλητηρίων, με το θέμα του κλεισίματος των δρόμων να παραμένει ανοιχτό αν αποτύχουν οι συζητήσεις με το αρμόδιο υπουργείο

“Ζεσταίνουν” τις μηχανές τα τρακτέρ των αγροτών, όπως φάνηκε την Τετάρτη, από τις κινητοποιήσεις των τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65 στην Καρδίτσα και στον κόμβο της Γαλήνης στη Λάρισα.

Η κινητοποίηση, μάλιστα, έγινε ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγώνων των αγροτών, στις 15 Δεκεμβρίου, όπου συνήθως και συμβολικά πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στη Νίκαια της Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων συσπειρώνει 10 ομοσπονδίες και 183 αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους από όλη τη χώρα, ενώ θεωρείται ότι πρόσκειται στον Περισσό.

Τα αιτήματά τους είναι τέτοια που δύσκολα θα γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση, που θα επιχειρήσει να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις με την απαξίωση (“κάθε χρόνο που οι αγρότες δεν έχουν δουλειά βγαίνουν στους δρόμους”), αλλά και με την ικανοποίηση κάποιων δευτερευόντων αιτημάτων. Από την άλλη πλευρά, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και άλλων αγροτών και σε άλλες περιοχές της χώρας, θα κρίνει το μέλλον των κινητοποιήσεων, αμέσως μετά τις γιορτές, σε συνάρτηση και με το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί, εάν, ως είθισται, οι αγρότες, προς το τέλος των κινητοποιήσεών τους κλείσουν τους δρόμους, κυρίως στην εθνική οδό, κάτι που θεωρείται σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί και, που, βεβαίως, η εξέλιξή του θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή ή όχι των αγροτών στις κινητοποιήσεις. Η τωρινή κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα του “νόμου και της τάξης”, θεωρείται βέβαιον ότι θα αντιδράσει. Την Τετάρτη, για παράδειγμα, υπήρχε αστυνομικό μπλόκο με έξι κλούβες και ΜΑΤ για να εμποδίσει την είσοδο των τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, οι αγρότες όμως μετά από “κλεφτοπόλεμο”, βρήκαν τρόπο και πέρασαν με τα πόδια. Αποφασίστηκε, μάλιστα, όλα τα τρακτέρ να βρίσκονται στον κόμβο του Δέλτα Παλαμά, παράπλευρα του Ε-65 και με καθημερινές συνελεύσεις να γίνονται “μπλόκα” σε εισόδους και εξόδους του αυτοκινητόδρομου. Ο “κλεφτοπόλεμος”, δηλαδή, με την ΕΛΑΣ ξεκινά ήδη, αν και οι ουσιαστικές κινητοποιήσεις θα επιχειρηθεί να πραγματοποιηθούν μετά τις γιορτές. Είναι δε χαρακτηριστικό το τωρινό σύνθημά τους “Τώρα με τα πόδια, μετά τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ”.

Κατά κοινή ομολογία, πάντως, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, εφόσον βεβαίως είναι επιτυχημένες, θα είναι ένα πρώτο μεγάλο τεστ τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον αρμόδιο υπουργό Μάκη Βορίδη που και θα χειριστεί σε “πρώτο πλάνο τις εξελίξεις, ενώ προσωπικά είναι και οπαδός του “νόμου και της τάξης”- και υπ’ αυτήν την έννοια έχει ενδιαφέρον πώς θα χειριστεί την κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα