Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές σαν σήμερα το 1981

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές σαν σήμερα το 1981

Η εποχή της Δεξιάς, η αδιανόητη αλλαγή και η σημαδιακή ημερομηνία.

Στις 18 Οκτωβρίου του 1981 συμβαίνει το αδιανόητο: η Δεξιά, που εκπροσωπείται από το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας με αρχηγό τον Γεώργιο Ράλλη, ηττάται στις βουλευτικές εκλογές. Πρώτο κόμμα έρχεται το κεντροαριστερό Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα: ο τόπος έχει πολύ καιρό να δει την Αριστερά να έρχεται στα πράγματα: από την Εθνική Αντίσταση, και μετά από τις εκλογές του 1958, όταν η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά πήρε 24,4% και 78 έδρες στη Βουλή, καταφέρνοντας να γίνει Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στη δεκαετία του ’60 και των αρχών του ’70, δεν είχαν γνωρίσει τίποτα άλλο παρά κεντρώες (της Ενώσεως Κέντρου), Δεξιές και ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως ήταν η Δικτατορία. Η Μεταπολίτευση το 1974 έφερε πάλι τη Δεξιά στην εξουσία, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συνεπώς η αίσθηση ότι η Δεξιά θα κυβερνά για πάντα, ήταν εδραιωμένη σε μια Ελλάδα που το μετεμφυλιακό κράτος μόνο αριστερό δεν ήταν…

Το Πασόκ ανέτρεψε εκρηκτικά αυτό το κλίμα στις 18 Οκτωβρίου του 1981, κερδίζοντας τις εκλογές με 48,07%, εξασφαλίζοντας έτσι 172 έδρες στη Βουλή, όταν η Νέα Δημοκρατία, με 35,87% των ψήφων, κατέλαβε 115 έδρες, και το ΚΚΕ πήρε 13 έδρες, με ποσοστό 10,93%. Όσοι έζησαν αυτή την -αληθινή, τότε- Αλλαγή, δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Η κατοπινή πορεία του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, και η κατάληξή του σήμερα, ασφαλώς δεν έχει καμία σχέση με τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνης της Κυριακής, της 18ης Οκτωβρίου του 1981, όταν ο ελληνικός λαός είδε τη Δεξιά επιτέλους να πέφτει.

Να σημειώσω πως η 18η Οκτωβρίου ήταν σημαδιακή: την ίδια ημερομηνία είχε συμβεί και ένα άλλο ιστορικό γεγονός, σημαντικό για την χώρα, αλλά και για την οικογένεια Παπανδρέου: ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Γεώργιος Παπανδρέου, είχε έλθει στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ. Στη συνέχεια ο βετεράνος πολιτικός, και μετέπειτα αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου, εκφώνησε τον ιστορικό «λόγο της απελευθέρωσης» στην Πλατεία Συντάγματος.

Στο δικό του διάγγελμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τη νύχτα της 18ης προς 19η Οκτωβρίου του 1981, είχε καταλήξει, ενωτικά, ως εξής: «Απόψε γιορτάζουμε την νίκη. Πρώτα απ’ όλα των δημοκρατικών θεσμών, που καταξιώθηκαν στις 18 του Οκτώβρη του 1981. Γιορτάζουμε την νίκη της Αλλαγής. Και θα’θελα να σας παρακαλέσω, μέσα στην γιορτή σας και στην χαρά σας, να μην ξεχάσετε πως το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, πως το ΠΑΣΟΚ ζητά τώρα από τον λαό μας συμφιλίωση. Λήθη στο παρελθόν: όλοι μαζί εμπρός για το μεγάλο, αξιόλογο έργο της οικοδόμησης της Νέας Ελλάδας».

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα