Στην τελική ευθεία η πώληση του ΟΛΠ

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Εγκαίνια νέου σταθμού για την εξυπηρέτηση των επιβατών της νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη. (EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Εγκαίνια νέου σταθμού για την εξυπηρέτηση των επιβατών της νέας γενιάς κρουαζιερόπλοιων, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη. (EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) EUROKINISSI

Ολοένα και πιο κοντά η πώληση του ΟΛΠ. Προϋπόθεση το "πράσινο φως" από τη Βουλή

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ενημερώνει μεθαύριο Τετάρτη την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πρόσκληση ενδιαφέροντος πώλησης του 67% των μετοχών του Οργανισμού που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.

Το «πράσινο φως» από τη Βουλή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ συμμετέχουν ιδιώτες επενδυτές με ποσοστό 25%. Το 2008 παραχωρήθηκαν στην Cosco σημαντικά τμήματα του λιμένα (προβλήτα 2, ανατολική πλευρά προβλήτα 3), που αποτελούν το 75% της συνολικής εκτιμώμενης αξίας του ΟΛΠ.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υποστηρίξει πως με την πώληση των μετοχών διασφαλίζεται ότι ο επενδυτής θα αναλάβει και θα έχει κίνητρο ανάπτυξης σε όλες τις δραστηριότητες του λιμανιού (προβλήτας 1, car terminal, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, ναυπηγοεπισκευή). Περαιτέρω, η πώληση ισχυρού πλειοψηφικού πακέτου αναμένεται να τονώσει το ανταγωνιστικό ενδιαφέρον της διαγωνιστικής διαδικασίας και να βελτιώσει ουσιαστικά το προσδοκώμενο αντάλλαγμα για το Δημόσιο.

Η σύμβαση

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένα μέχρι το 2052, με σύμβαση παραχώρησης μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου. Κατά συνέπεια η αποκρατικοποίηση αφορά τη μεταβίβαση της παραχώρησης. Οι υποδομές ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και δεν πωλούνται.

Παράλληλα, με τη διαγωνιστική διαδικασία θα δρομολογηθεί από το ελληνικό Δημόσιο η επαναδιαπραγμάτευση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης.

Εκτός του τιμήματος από την πώληση των μετοχών το Ελληνικό Δημόσιο θα εξακολουθήσει να εισπράττει και το ετήσιο αντάλλαγμα της σύμβασης παραχώρησης όπως θα διαμορφωθεί μετά την αναθεώρηση.

Με την πώληση του 67% μεταφέρονται αυτόματα στον νέο επενδυτή οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στον ΟΛΠ. Αντιθέτως, με τη μέθοδο της παραχώρησης δραστηριοτήτων οι υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις δεν μεταφέρονται, κάτι που συνέβη άλλωστε και με την επιμέρους παραχώρηση στην Cosco.

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network