25 παραστασεις ιδανικές για τους μικρούς θεατρόφιλους Getty Images/iStockphoto

25 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

25 παιδικές παραστάσεις για τους μικρότερους θεατρόφιλους, εκείνους που έχουν την τύχη και κάνουν δειλά δειλά εξορμήσεις στις θεατρικές αίθουσες.

Το παιδικό θέατρο είναι μία έννοια πολύ ευαίσθητη. Είναι αυτό που “χτίζει” τους θεατρόφιλους μικρούς θεατές, αυτό που θα τους κάνει ή να λατρέψουν το θέατρο, ή απλώς να αδιαφορήσουν και πολλές φορές ακόμη και να δυσανασχετήσουν.

Γι΄αυτό και η επιλογή μιας καλής παιδικής θεατρικής παράστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι, θα λέγαμε, μεγάλο ρίσκο, ιδιαίτερα όταν δεν πρόκειται για σκηνοθέτες ή ομάδες που δουλεύουν χρόνια με τα παιδιά.

Εμείς σας προτείνουμε 25 παραστάσεις που θα επιχειρούσαμε να πάμε τους μικρότερους φίλους ή τα παιδιά και τα βαφτιστήρια μας. Εσείς ακολούθως κρίνετε, καθώς γνωρίζετε πολύ καλύτερα τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντά τους, αλλά και το επίπεδο ωριμότητάς τους

Δύο tips:

  • Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην ηλικία που απευθύνεται η κάθε παράσταση. Ακόμη και αν δεν αναγράφεται κάπου, επικοινωνήστε με το θέατρο ρωτήστε. Έχετε πάντα στο νου πως είναι καλύτερο για ένα παιδί να δει μία παράσταση για λίγο μεγαλύτερη ηλικία παρά για μικρότερη (γιατί τότε η πλήξη και η ανία είναι δεδομένη).
  • Μην μπουκώνετε τα παιδιά στο θέατρο. Μην τους παίρνετε αναψυκτικά, ποπ κορν, πατατάκια, σοκολάτες, καραμέλες και ζαχαρωτά στη θεατρική αίθουσα. Τα βγάζετε εκτός της θεατρικής διαδικασίας και… μαγείας. Μιαμιση, το πολύ δύο ώρες, τα παιδιά στην Ελλάδα μπορούν να ζήσουν και χωρίς φαγητό.

Ακολουθούν οι παραστάσεις που επιλέξαμε:

“Η Χάιντι και τα βουνά” στο Εθνικό Θέατρο

η Χάιντι


Το Εθνικό Θέατρο περιμένει φέτος μικρούς και μεγάλους στη Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» με τη “Χάιντι και τα βουνά” του Ανδρέα Φλουράκη. Η Ιώ Βουλγαράκη σκηνοθετεί ένα έργο για όλη την οικογένεια, μια συγκινητική μουσική παράσταση που μιλά για τη φιλία, τη γενναιοδωρία, την αγάπη, τους θριάμβους και τα δώρα της ζωής.

«Μια ιστορία για παιδιά και για όσους αγαπούν τα παιδιά», αυτός ήταν ο υπότιτλος που η Γιοχάνα Σπίρι, διάλεξε για το μυθιστόρημά της, την Χάιντι. Σήμερα, σχεδόν 150 χρόνια αργότερα, η Χάιντι έχει γνωρίσει αμέτρητες διασκευές και έχει γίνει σύμβολο της θέλησης για ζωή, «αναγκαία, φωτεινή θύελλα», όπως τη χαρακτηρίζει η σκηνοθέτρια Ιώ Βουλγαράκη. Η Χάιντι και τα βουνά έρχεται να ξανα-συστήσει σε μικρούς και μεγάλους αυτήν τη συγκλονιστικά διαχρονική ιστορία σε μία σύγχρονη, συγκινητική μουσική εκδοχή από τον πολυβραβευμένο Ανδρέα Φλουράκη.

Στην παράσταση, τρεις γενιές ηθοποιών και τρεις μουσικοί επί σκηνής ενώνονται σ’ έναν πολυμελή και δυναμικό θίασο για να ανιχνεύσουν αυτό το ταξίδι που ονομάζεται «μεγαλώνω».
Διανομή (αλφαβητικά): Νοεμή Βασιλειάδου, Τίτος Γρηγορόπουλος, Βασίλης Καραμπούλας, Αλέξης Κωτσόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιουστίνα Ματσιασέκ, Ντίνα Μιχαηλίδου, Χριστίνα Μπρέκου, Δημήτρης Τάσαινας, Γιώτα Φέστα, Χριστίνα Χριστοδούλου u0009u000

“Σκρουτζ, Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σκρουτζ, Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία Fotis_Fotopoulos


Η Χριστουγεννιάτικη ιστορία του Κάρολου Ντίκενς γίνεται μορφή μιούζικαλ και ο Πάνος Μουζουράκης μεταμορφώνεται σε Θείο Σκρουτζ. Ο Χρήστος Σουγάρης στη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ο Στέφανος Κορκολής στη μουσική και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος στους στίχους προτείνουν μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδοχή της ιστορίας.
Ηθοποιοί: Πάνος Μουζουράκης, Θοδωρής Μαραντίνης,Κατερίνα Παπουτσάκη, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς. Γιώργος Παπαγεωργίου, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Γιώργος Τσιαντούλας, Μαρίζα Τσάρη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης κ.ά.

“Οικογένεια Νώε” στο Θέατρο Πόρτα

Η οικογένεια Νώε www.pskafidas.com


Το θέατρο Πόρτα αποτελεί συνώνυμο του καλού παιδικού θεάτρου. Φέτος παρουσιάζει σε σε νέα σκηνοθεσία των Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου την “Οικογένεια Νώε”, μια παράσταση που αγαπήθηκε πολύ και μεγάλωσε γενιές θεατών. Μία παράσταση για όλη την οικογένεια, που εικοσιπέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα, το 1996, παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ, καθώς η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι κύριο θέμα συζήτησης και η ανθρωπότητα αναζητά ακόμα τις κατάλληλες λύσεις. Με χιούμορ και σασπένς, με αγωνία και τρυφερότητα, η παράσταση μας δείχνει πως η Οικογένεια Νώε θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς.

Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Παύλος Παυλίδης, Ελένη Δαφνή, Πολύκαρπος Φιλιππίδης, Στέφη Ποuλοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Άλκης Μπακογιάννης, Σπύρος Μαραγκουδάκης

“Ελαφονταίν” στην Τεχνόπολη

Ελαφονταίν Δομνίκη Μητροπούλου


Το The Christmas Factory έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες του στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και από αυτό ξεχύνονται φως, χαρά, γιορτή, παιχνίδι, γέλια, γαργαλιστικές μυρωδιές και για πρώτη φορά φέτος ΚΑΙ θεατρική παράσταση!

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει στο πλούσιο πρόγραμμά του και τη θεατρική παράσταση Ο «Ελαφονταίν, ο Αίσωπος αλλιώς» σε σκηνοθεσία και σύλληψη του Γιώργου Σουλεϊμάν, κείμενο της Σοφίας Καψούρου και πρωτότυπη μουσική του Θέμη Καραμουρατίδη. Μια εξαιρετική αφορμή να γνωρίσουν τα παιδιά τους Μύθους του Αισώπου μέσα από τα μάτια του Γάλλου ποιητή και μυθοποιού Ζαν ντε Λα Φονταίν (JeandeLaFontaine).

“Ειρήνη” του Αριστοφάνη στο Θέατρο Τέχνης

Ειρήνη στο Θέατρο Τέχνης


Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου διασκευάζει και σκηνοθετεί με ιδιαίτερο χιούμορ ειδικά για μικρότερες ηλικίες την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη, στήνοντας μια ευφάνταστη παράσταση-παιχνίδι που δίνει έμφαση στους υψηλής τεχνικής, θεατρικούς μηχανισμούς του Αριστοφάνη, με σκοπό να αναδυθεί το θέατρο στην πιο αγνή του μορφή. Η ομορφιά της ελευθερίας, η δύναμη της ομαδικότητας, της ομόνοιας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού απέναντι στο συνάνθρωπο και τη φύση, αναδεικνύονται με γέλιο, κέφι, φαντασία, χορό και τραγούδια, σε ζωντανή μουσική του Νίκου Κυπουργού και στίχους Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Μαρνάς , Μαριλένα Μόσχου, Ελευθερία Παγκάλου, Δήμητρα Σταύρου, Νίκος Στεργιώτης.

“Ειρήνη” του Αριστοφάνη στο θέατρο Μπέλλος

Είρήνη στο Θέατρο Μπέλλος

Άλλη μία Ειρήνη του Αριστοφάνη φέτος στις παιδικές σκηνές με την ομάδα The Young Quill να παρουσιάζει ένα από τα πιο αντιπολεμικά έργα όλων των εποχών παρουσιάζεται στο Θέατρο Μπέλλος.

Η Αικατερίνη Παπαγεωργίου σκηνοθετεί την διαχρονική αυτή κωμωδία σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, απόλυτα συνδεδεμένο με το σήμερα των παιδιών και των εφήβων, τα social media, τα videogames, την kpop κ.α. που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος.

Στο δελτίο Τύπου της παράστασης διαβάζουμε πως “διασκευή και η μεταφορά της «Ειρήνης» έχει γίνει με γνώμονα τα πεδία ενδιαφερόντων των παιδιών και των εφήβων. Το έργο πλαισιώνεται από σύγχρονες αναφορές που προβληματίζουν τα παιδιά του σήμερα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η υγεία, η τεχνολογία, η εκπαίδευση, ο κοινωνικός αποκλεισμός και άλλα”.
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Χρήστος Καραβέβας, Κώστας Κουτρούλης, Δάφνη Νικαιτάκη

“Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι” στο θέατρο Κάππα

Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι


Ο σκηνοθέτης και σκιοπαίκτης Ηλίας Καρελλάς σκηνοθετεί στην παιδική σκηνή του Θεάτρου Κάππα το πιο πρόσφατο και επίκαιρο έργο του Mike Kenny “Ραπουνζέλ. Χωρίς Παραμύθι” συνδυάζοντας επί σκηνής ηθοποιούς, ζωντανή μουσική και σύγχρονο θέατρο σκιών. Το έργο έχει σκοπό να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στον ρατσισμό, τον πόλεμο, την απομόνωση, τις μαθησιακές δυσκολίες και τη φύση, με τρόπο τόσο συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό, τονίζοντας την ανθρώπινη ανάγκη για επικοινωνία.

Στον ρόλο της κυρίας Πιρς η γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιός Idra Kayne. Μαζί της, στον ρόλο της μικρής Λέτι, η Εύα Βόγλη. Παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Μάκης Νάνος και Φάνης Παυλόπουλος. Η ανατρεπτική μπάντα String Demons ερμηνεύει ζωντανά στη σκηνή την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσε για την παράσταση, τονίζοντας άλλοτε με ατμοσφαιρικό και άλλοτε με εκρηκτικό τρόπο τα συναισθήματα του έργου.

“Οι 5 του Αιγαίου” στο θέατρο του Νέου Κόσμου

Οι 5 του Αιγαίου


Πέντε ηθοποιοί (Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Ειρήνη Μακρή, Ειρήνη Μπούνταλη, Αποστόλης Ψυχράμης) ανεβαίνουν στην πλατφόρμα-βάρκα και σαλπάρουν για την ανοιχτή θάλασσα. Είναι οι “5 του Αιγαίου” η νέα δουλειά των Patari Project που σκηνοθετεί η Σοφία Πάσχου στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου του Νέου Κόσμου.

Μια παράσταση-ταξίδι με οδηγό τις ιστορίες και τους μύθους που έχουν συνδεθεί με το γνωστό μας πέλαγος,βασισμένη στην τεχνική της πλατφόρμας, σήμα κατατεθέν της ομάδας: Η επιλογή ενός μικρού σκηνικού χώρου που λειτουργεί ως περιορισμός, στην πραγματικότητα πυροδοτεί τη δημιουργικότητα. Η δομική δυσκολία απελευθερώνει τη φαντασία και το εμπόδιο μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης. Στην παράσταση Οι 5 του Αιγαίου, ο χώρος αυτός είναι ένα μικρό πατάρι, η βάρκα πάνω στην οποία πλέουν οι 5 ναυτικοί.

“Ο θησαυρός της Βαγίας” στο θέατρο Αλάμπρα

Ο θησαυρός της Βαγίας Sotiria_Psarou


Ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, παρουσιάζεται στη σκηνή του Θεάτρου Αλάμπρα. Ο λόγος για τον “Θησαυρό της Βαγίας” που μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο την υπέροχη περιπέτεια μιας παρέας παιδιών στο όμορφο νησί της Αίγινας. Η Αθανασία Καλογιάννη σκηνοθετεί την αγαπημένη ιστορία, με εξαμελή θίασο, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια.
Ηθοποιοί(αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου

Ένα “Προσφυγάκι” στο θέατρο Αργώ

Ένα "Προσφυγάκι" στο θέατρο Αργώ

Η Αιμιλία Υψηλάντη και ο Βαγγέλης Βογιατζής σκηνοθετούν ένα θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους με λόγο, μουσική και τραγούδι στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Αργώ. Τα αγάλματα ζωντανεύουν και αφηγούνται και αυτά τις δικές τους ιστορίες. Το Προσφυγάκι μιλάει για τον ξεριζωμό του, για το πως ήρθε από τη Σμύρνη τυλιγμένο σαν μωρό και νοσταλγεί την πατρίδα του. Η θύμηση της είναι βαθιά χαραγμένη στο μάρμαρο του και δεν θα την ξεχάσει ποτέ.
Ηθοποιοί: Θόδωρος Ιγνατιάδης, Τατιάνα Σκανάτοβιτς, Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου, Σταύρος Λιλικάκης, Έφη Σισμανίδου, Κατερίνα Κέντρου, Δημήτρης Νάστος

“Ταρτούφος” κι “Ερωτόκριτος” στο θέατρο Τζένη Καρέζη

Φωτογραφία από τον Ταρτούφο Anastasia Giannaki


Η ποιητική γραφή του Βιτσέντζου Κορνάρου και το καυστικό ύφος του Μολιέρου ταξιδεύουν τους μικρούς θεατές από την Αναγέννηση ως τον Γαλλικό Κλασικισμό, μια περίοδο όπου γράφτηκαν μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της Παγκόσμιας Δραματουργίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελένη Βλάχου αναλαμβάνει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία του κλασικού έργου “Ταρτούφος” του Μολιέρου, ο Ηλίας Βαμβακούσης την πρωτότυπη μουσική κι ένας πολυμελής θίασος κάνει κάθε Κυριακή ένα ανατρεπτικό κωμικό ταξίδι και αφηγούνται την ιστορία του μυστήριου ήρωα που δεν είναι αυτός που φαίνεται…
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αργυρώ Ανανιάδου, Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, Φώτης Κουτρουβίδης, Γιώργος Ματζιάρης, Δημήτρης Μηλιώτης, Μελισσάνθη Ρεγκούκου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα.

Παράλληλα, στον «Ερωτόκριτο» με αφορμή την ιστορία αγάπης δύο νέων, ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των παιδιών μια ολόκληρη εποχή όπου κυριαρχούν μεγάλες αρετές, όπως η πίστη, η τιμή, η γενναιότητα αλλά και οι συμβάσεις, οι συγκρούσεις και τα στερεότυπα. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή έχει αναλάβει και πάλι Ελένη Βλάχου και τη μουσική διδασκαλια ο Ηλίας Βαμβακούσης.
Ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αργυρώ Ανανιάδου, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος, Γιάννης Λατουσάκης, Γιώργος Λόξας, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χαρά Τζόκα.

“Ο Ραφτάκος των Λέξεων” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Ραφτάκος των Λέξεων TasosVrettos


“Ο Ραφτάκος των λέξεων” του Αντώνη Παπαθεοδούλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος σε θεατρική διασκευή της Τίνας Γιωτοπούλου, σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραμύθι, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, που μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος χρησιμοποιεί ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση και παντομίμα και φτιάχνει μία “χειροποίητη” παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του.
Ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Έλσα Λουμπαρδιά. Ζωντανή μουσική: Η ομάδα Μικρός Νότος. Σχεδιασμός-διδασκαλία ρυθμικού τοπίου: Γιώργος Τζαβάρας. Διδασκαλία τραγουδιών: Νίκος Πλατύραχος.

“Μπες στα παπούτσια μου” στο θέατρο Σταθμός


Η θεατρική παράσταση και βιωματικό εργαστήρι “Μπες στα παπούτσια μου” από την ομάδα Ονειρόδραμα στο Θέατρο Σταθμός ασχολείται με την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό.

Η πρωτότυπη διαδραστική ιστορία -για παιδιά 5 – 10 ετών- παρουσιάζει φανταστικούς χαρακτήρες από γνωστά παραμύθια δοσμένους με χιούμορ και φαντασία. Ακολουθεί εργαστήριο που ενσωματώνεται στη θεατρική διαδικασία και έτσι μέσα από την ενεργό συμμετοχή και τη διάθεση του παιχνιδιού “μπαίνοντας στα παπούτσια του άλλου”, τα παιδιά καλούνται να κατανοήσουν έννοιες όπως η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός.

Ο Όλιβερ Τουίστ στο ΙΜΕ

Όλιβερ Τουίστ στο ΙΜΕ


Η επιτυχημένη παράσταση Όλιβερ Τουίστ του Καρόλου Ντίκενς σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη παρουσιάζεται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Όλιβερ Τουίστ είναι ο ήρωας-σύμβολο που καταφέρνει να διατηρήσει την ελπίδα και την καλοσύνη του μέσα σ’ έναν ζοφερό και άδικο κόσμο. Ο Ντίκενς, μέσα από αυτό το έργο του, στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του στην Αγγλία, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν σε απόλυτη φτώχεια, σε μία κοινωνία μεγάλων αντιθέσεων. Ο Ντίκενς καταλήγει με μία νότα ελπίδας και αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καλό μπορεί να θριαμβεύσει και πως η αθωότητα, η αλήθεια και η αγνότητα, αρετές που ανάγονται στην ουσία της παιδικότητας, μπορούν να διασωθούν ακόμα και μέσα σε ένα περιβάλλον ανέχειας και κοινωνικών ανισοτήτων.

Το κλασικό και διαχρονικό έργο του Ντίκενς σκηνοθετεί η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, κοστούμια και σκηνικά από τη Μαρία Φιλίππου, video-art από την Ερατώ Τζαβάρα, πρωτότυπη μουσική και live τραγούδια του Γιάννη Οικονόμου και χορογραφίες από τη Χριστίνα Φωτεινάκη. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Νίκη Παλληκαράκη, Κώστας Κάππας, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Άννα Φιλιππάκη, Ρίνο Τζάνι

“Όλιβερ Τουίστ” στο Θέατρο Πειραιώς 131

Ο «Ολιβερ Τουίστ» σε σκηνοθεσία Γιούλης Ηλιοπούλου


Kαι δευτερος «Ολιβερ Τουίστ» αυτή τη φορά στο Θέατρο Πειραιώς 131. Την δημοφιλή ιστορία του μικρού ήρωα, μεταφέρει θεατρικά και σκηνοθετεί η Γιούλη Ηλιοπούλου. Τα σκηνικά είναι του Μιχάλη Σδούγκου, τις μουσικές έχει επιμεληθεί η Κρίστελ Καπερώνη και τα κοστούμια εποχής η Τζούλια Μάρκο και η 3DANIMATION.

Με τα σημαντικά και τόσο επίκαιρα μηνύματα του έργου, ο Ντίκενς, μέσω του ήρωα του Όλιβερ Τουίστ, επιλέγει να διατηρήσει την καλοσύνη και την ηθική του μέσα σ’ έναν άδικο κόσμο, σε άθλιες συνθήκες, όπου η ανθρώπινη ζωή έχει μικρή αξία και οι πολλοί ζουν στην απόλυτη φτώχεια.
Παίζουν: Απόστολος Μαλεπιτζής, Κώστας Γόνης, Νίκος Ζιάγκος, Γιάννης Χριστοφάνης, Κατερίνα Ταπέ, Γιώργος Λουρωτός, Δέσποινα Κασσιώτη, Χρήστος Γιαννακάκος, Ηλέκτρα Τσίπρα, Νίκος Παππαδάκης, Δέσποινα Χαριάτη, Γλυκερία Χασάπη, Χρύσα Νταή, Ηλέκτρα Τσίπρα, Υακίνθη Παράσχη , Μαλτεζόπουλος Αλέξανδρος

“Παραμύθι Χωρίς Όνομα” στο Θέατρο Κιβωτός

Η Κάρμεν Ρουγγέρη στη σκηνή σε παλαιότερη παράσταση του θεάτρου Κιβωτός (Χάνσελ και Γκρέτελ) 2018/Γιώργος Κουκούλης/Papadakis Press

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθετεί την παράσταση “Παραμύθι χωρίς Όνομα”, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα υπέροχο έργο που αν και γράφτηκε 100 χρόνια πριν, παραμένει διαχρονικό και επίκαιρο, γεμάτο “θησαυρούς” για τα παιδιά, μιας που μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό.

Το κείμενο υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη η οποία συν- σκηνοθετεί την παράσταση με την Χριστίνα Κουλουμπή. Το σκηνικό και τα κοστούμια δημιουργεί και επιμελείται η Χριστίνα Κουλουμπή. Στην κίνηση, τις χορογραφίες και τους φωτισμούς μπαίνει η σφραγίδα του Πέτρου Γάλλια.

“Γκαρής το Μιούζικαλ” στο ΚΘΒΕ

Γκαρής το Μιούζικαλ

«Με την καρδιά ακούω καλύτερα» λέει ο κεντρικός ήρωας της παιδικής παράστασης του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος «Γκάρης, το μιούζικαλ» (κείμενο Τασούλα Επτακοίλη) που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη, στέλνοντας το πιο δυνατό μήνυμα ανθρωπιάς σε μικρούς και μεγάλους.

Η παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ μιλάει με τον πιο διασκεδαστικό και χαρούμενο τρόπο για αξίες ζωής όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας, η προσφορά στο συνάνθρωπο και η δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμα και τους νόμους της φύσης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάννα Αβραμάκη, Λευτέρης Αγγελάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου (Ριρίκα, Κοτίτσια), Μάρα Μαλγαρινού, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μαρία – Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρης Σακατζής, Εύη Σαρμή, Ευανθία Σωφρονίδου, Ελευθερία Τέτουλα, Γιάννης Τσάτσαρης

Η “Φρικαντέλα” στο Christmas Theater

Φρικαντέλα στο Christmas Theater



Ο πολυγραφότατος παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς έκανε πάλι το θαύμα του. Το αγαπημένο παραμύθι “Φρικαντέλα, η Μάγισσα που μισούσε τα κάλαντα” καλεί τα παιδιά να γίνουν οι σωτήρες των Χριστουγέννων. Συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν την κακή μάγισσα Φρικαντέλα, η οποία μισεί οτιδήποτε καλό, πίνει μόνο “πορτοκακάδα” και χορεύει μόνο “κακαματιανό”, ενώ κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς κλέβει τις παιδικές φωνές για να μην ξανακούσει ποτέ κάλαντα. Τα παιδιά καταστρώνουν ένα τολμηρό σχέδιο, που τα οδηγεί σε μια απίθανη και διασκεδαστική περιπέτεια, γεμάτη χρώματα, ήχους και πολύτιμα μηνύματα.

Η παράσταση “Φρικαντέλα” παρουσιάζεται στο Christmas Theater σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού με τις συναρπαστικές μουσικές συνθέσεις του Άλκη Mπαλτά, κορυφαίους ερμηνευτές του λυρικού θεάτρου, απολαυστικά μπαλέτα, χορωδίες και ζωντανά την κλασική συμφωνική ορχήστρα “Athens Academica”.

Τα Τέρατα των Θαλασσών – Πράκτορες του Πλανήτη στο Θέατρο Βέμπο

Τα Τέρατα των Θαλασσών - Πράκτορες του Πλανήτη στο Θέατρο Βέμπο


Τα παιδιά μπαίνουν στη δράση και κάνουν τους… πράκτορες. Τα βιβλία “Πράκτορες του Πλανήτη” που έχουν βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) γίνονται διαδραστική θεατρική παράσταση με τίτλο “Τα Τέρατα των Θαλασσών”.

Πρόκειται για μία σύγχρονη ιστορία δράσης με πρωταγωνιστές παιδιά από όλο τον κόσμο, που παίρνουν μέρος σε πρακτορικές αποστολές ενάντια στα σχέδια του πανούργου Ιβάν φον Βαμπάουερ και των Τεράτων του. Αυτή τη φορά, οι Πράκτορες καλούνται να σώσουν το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου από τα βρωμερά σχέδια του Ιβάν. Οι ηθοποιοί μέσα από μία σύνθεση κειμένων, μουσικής, σχεδίων και animation ζωντανεύουν στη θεατρική σκηνή ένα ενδιαφέρον έργο δράσης, με πολλά διαδραστικά τρικ με τα παιδιά!

Τριγωνοψαρούλης στο Θέατρο Αθηνά


Ο Τριγωνοψαρούλης, το διαφορετικό κίτρινο ψάρι, ο αγαπημένος Έλληνας λογοτεχνικός ήρωας κλείνει τα 25 και γίνεται Musical. Η νέα περιπέτεια του Τριγωνοψαρούλη είναι μια ιστορία επίκαιρη, δυνατή και αισιόδοξη, από την πένα του δημιουργού του, Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Μια ιστορία για τη φιλία, τη δύναμη της αγάπης και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ενάντια στο bullying, το ρατσισμό, την ξενοφοβία!

Σκηνοθετεί η Μπίλιω Κωσταντοπούλου, η μουσική είναι της Δέσποινας Μπογδάνη-Σουγιούλ και παίζουν οι ηθοποιοί: Ηλίας Καπούλας, Γιάννα Λαπέα, Χρήστος Ντόβας, Ειρήνη Ντουλάκη, Νίκος Χρηστίδης, μαζί τους οι performers – ακροβάτες: Γιώργος Παπαδόπουλος & Σμαρώ Κεπατσόγλου.

“Ο Μάικ ο Φασολάκης” στο Θέατρο ΗΒΗ

Ο Μάικ ο Φασολάκης

«Το Πάρτυ!», η νέα περιπέτεια της σειράς των τρυφερών ιστοριών της Μαρί Κωνσταντάτου, με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους μας Μάικ, φέρνει ξανά τον αγαπημένο Φασολάκη και την παρέα του στο θεατρικό σανίδι, στο Θέατρο ΗΒΗ. Ένα παιδικό μιούζικαλ για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου. Στον ρόλο του Μάικ Φασολάκη, ο Ρένος Ρώτας και στον ρόλο της Αγάπης, η Άννα Μάγκου. Επί σκηνής 10 ηθοποιοί, τραγουδιστές και ακροβάτες χαρίζουν ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα στους μικρούς θεατρόφιλους.

Το νέο αυτό ταξίδι στον κόσμο του Μάικ, «Το Πάρτυ!», επιφυλάσσει στους μικρούς μας φίλους απρόσμενες συναντήσεις: Ο χαρισματικός Τάκης Ζαχαράτος, καθώς και η Μαρί Κωνσταντάτου που “έδωσε ζωή” στον αγαπημένο μας Μάικ, θα εμφανίζονται μέσω οθόνης, σε ρόλο – έκπληξη! Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση αναλαμβάνει ο Θοδωρής Μαραντίνης, τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει η Μαίρη Τσαγκάρη και τα κοστούμια ο Γιώργος Σεγρεδάκης. Στα βίντεο και τα κινούμενα γραφικά βάζει τη σφραγίδα του ο Νίκος Σούλης.

Ομάδα ΒίΔα, Ντοντό! στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ομάδα ΒίΔα, Ντοντό! στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά


Η ομάδα ΒίΔα (Βίκυ Καλπάκα και Δάφνη Καφετζή) εγκαινιάζει την Νέα Βρεφική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, με την παράσταση για βρέφη «ΝτοΝτό!».

Με πρωτοβουλία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λευτέρη Γιοβανίδη διαμορφώνεται στον πρώτο όροφο του εμβληματικού κτιρίου του θεάτρου, μια νέα θεατρική σκηνή, για βρέφη και μικρά παιδιά. Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, καθισμένοι σε άνετες μαξιλάρες, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια διαδραστική, όλο εκπλήξεις, εμπειρία.

Η ομάδα ΒίΔα δημιούργησε με χιούμορ και φαντασία μια βιωματική παράσταση για βρέφη και γονείς, για την σημαντική εκείνη φάση του παιδιού λίγο πριν κοιμηθεί! Μια παράσταση με διαδραστικά στοιχεία και την χρήση πολυαισθητικών ερεθισμάτων. Σε ένα απαλό, προστατευμένο περιβάλλον, σαν στο δωμάτιό μας, συνοδοί και βρέφη μοιράζονται μια ιστορία που διεγείρει τα συναισθήματα, γεμάτη όμορφες εκπλήξεις. Ο ταλαντούχος ηθοποιός και μουσικός Θανάσης Βοϊδήλος θα μας ταξιδέψει με ήχους, χρώματα, μουσική και κίνηση σε κόσμους μαγικούς!

Η παράσταση απευθύνεται σε πολύ μικρούς θεατές, από 12 μηνών έως 3 ετών και είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις πολλαπλές και σημαντικές φάσεις ανάπτυξης αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

“Απαγορεύεται η μουσική” στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Απαγορεύεται η μουσική

Η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ κλείνει φέτος 15 χρόνια δημιουργικής πορείας και το γιορτάζει παρουσιάζοντας το: «Απαγορεύεται η μουσική» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το έργο που την καθιέρωσε στην κορυφή στον χώρο του Θεάτρου για παιδιά. Όσο κι αν ο τίτλος προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο, πρόκειται για μια παράσταση γεμάτη μουσική, χιούμορ και κέφι που μας αποδεικνύει, με τον πιο όμορφο και ευφάνταστο τρόπο, ότι ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ!

Το κείμενο υπογράφουν οι, δύο φορές βραβευμένοι με το Κρατικό Βραβείο, συγγραφείς Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη, ιδρυτικά μέλη της ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει – για άλλη μια φορά – ο ευρηματικός Γκάυ Στεφάνου. Ερμηνεύουν: Ελισσαίος Βλάχος, Χρύσα Κοτταράκου, Γιώργος Σκαρλάτος, Βασίλης Χατζηδημητράκης. Κάθε Κυριακή στις 15:30 για ηλικίες: 4 – 12 ετών.

“Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά” στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα

Αίσωπος… ένας φίλος απ’ τα παλιά

Μία παράσταση γνωριμία με τον… Αίσωπο, και η οποία είναι αφιερωμένη σε κάθε Άνθρωπο που οι δυσκολίες δεν τον λύγισαν, που προόδευσε, έγινε ευτυχισμένος και χρήσιμος στο κοινωνικό σύνολο. Η ιστορία είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο και παιδιά και εφήβους. Στην 75λεπτη διάρκειά της παρουσιάζονται και κάποιοι από τους μύθους του, δραματοποιημένοι και ενταγμένοι στη δομή της σαν μουσικά “ιντερλούδια”, σε μουσική και τα τραγούδια του Γιάννη Ζουγανέλη και του Νίκου Τσέκου.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Σοφία Αγγελικοπούλου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, Νίκος Καραστέργιος, Αλέξανδρος Μαράκης – Μπούρκας, Κων/να Σαραντοπούλου, Νίκος Σταματόπουλος.

“Είμαστε πάτσι” στο Σύγχρονο Θέατρο

"Είμαστε πάτσι" στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Συντεχνία του Γέλιου παρουριάζει την κωμωδία «Είμαστε Πάτσι» του Volker Ludwig που η οποία πραγματεύεται ένα από τα διαχρονικά σημαντικότερα κοινωνικά θέματα, την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις.

Πρόκειται για την ιστορία μιας εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών που αγωνίζεται γενναία μέσα από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες η αμοιβαία βοήθεια είναι αυτονόητη, τα παιδιά γίνονται αποδεκτά ως συνεταιράκια και είναι – κορίτσια και αγόρια – εξίσου υπεύθυνα για την οργάνωση και την εφαρμογή του νοικοκυριού. Μια σύγχρονη, προοδευτική οικογένεια … θα έλεγε κανείς. Ο μικρόκοσμος τους μπερδεύεται, όταν μια μέρα καταφθάνει ένας νέος «μπαμπάς», που παίζει τον αφέντη του σπιτιού και απαιτεί να τον υπακούν όλοι. Ο Βασίλης Κουκαλάνι σκηνοθετεί, τα τραγούδια είναι της Άννης Θεοχάρη, και της Χαράς Γιαννούλα και παίζουν οι ηθοποιοί : Μικές Γλύκας, Βασιλική Διαλυνά, Μαριέλλα Δουμπού, Φώτης Λαζάρου, Χριστίνα Μαριανού, Αντώνης Χρήστου.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών, με έναν απλό, αυθόρμητο και διασκεδαστικό τρόπο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα