Το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακισμένων και Κρατούμενων της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΥΝ-Άνθρωπος», το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Nikos Libertas/SOOC

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

Η οργάνωση ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη βοηθά αποφυλακισμένους να βρουν εργασία.

Ο Α. βγήκε από τη φυλακή στις αρχές του 2020, όμως βρισκόταν ξανά μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Δεν είχε δουλειά και ήταν οικονομικά εξαρτημένος από την οικογένειά του. Επιπλέον, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τα οποία είχε αφήσει στην άκρη τον καιρό όσο καιρό παρέμενε κρατούμενος. Το ξέσπασμα της πανδημίας και το πρώτο lockdown έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Τηλεφώνησε στο Γραφείο Αποφυλακισμένων και Κρατούμενων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη. Η σύμβουλος του γραφείου στις πρώτες συζητήσεις τού εξήγησε ότι έπρεπε να ορίσει ο ίδιος τις προτεραιότητές του, ώστε να μπορέσει να πατήσει ξανά στα πόδια του. Έκλεισε τα πρώτα ραντεβού με γιατρούς της περιοχής του και όταν τα θέματα υγείας δρομολογήθηκαν, ο ίδιος ζήτησε να μιλήσει με την εργασιακή σύμβουλο της ΑΡΣΙΣ.

Στο γραφείο της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη που υποστηρίζει κρατούμενους, όσους βγαίνουν από τη φυλακή και τις οικογένειές τους, έχουν απευθυνθεί τα τελευταία τρία χρόνια της λειτουργίας περίπου 200 άτομα. Οι 75 από αυτούς είχαν ως βασική προτεραιότητα την εύρεση εργασίας και έως σήμερα οι 55 τα έχουν καταφέρει. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 12 μεταξύ των ωφελούμενων βρήκαν εργασία μέσω του προγράμματος ΕΚΟ του ΟΑΕΔ, το οποίο επιδοτεί τους εργοδότες, ώστε να προσλάβουν ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, στην προκειμένη περίπτωση αποφυλακισμένους.

Ο Α. σήμερα εργάζεται σε σε ιδιωτική επιχείρηση στον τομέα των κατασκευαστικών έργων. «Νιώθω πιο χρήσιμος, περισσότερο ανεξάρτητος, κοινωνικός και πιο αισιόδοξος για το μέλλον», λέει ο ίδιος. Με την υποστήριξη των ανθρώπων της ΑΡΣΙΣ συνέταξε βιογραφικά σημειώματα και εκπαιδεύτηκε στις Τεχνικές Αναζήτησης Εργασίας, όπως ονομάζονται από τους ειδικούς.

Επιπλέον, μπορούσε να αναγνωρίσει τις δεξιότητες που είχε, αλλά και να αντιληφθεί τη νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Τα δύο τελευταία στοιχεία, λένε ψυχολόγου και σύμβουλοι εργασίας, είναι τα πρώτα πράγματα που ξεθωριάζουν όσο καιρό παραμένει κάποιος στη φυλακή. Ο Α. συνεχίζει να εργάζεται ως σήμερα και διατηρεί καλή επαφή με το Γραφείο της ΑΡΣΙΣ.

Τα παραπάνω δεν είναι καθόλου αυτονόητα για τους ανθρώπους που αποφυλακίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υποστηρικτική υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ είναι η μοναδική με αυτό το αντικείμενο σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. «Στο γραφείο μας προσπαθούμε να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους ολιστικά έχοντας τη δυνατότητα να παρέχουμε υπηρεσίες συμβουλευτικές, όπως ψυχοκοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική, φοροτεχνική και λογιστική υποστήριξη αλλά και νομική υποστήριξη», είπε στο Magazine η Κλειώ Σαββάκη, συντονίστρια του Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακισμένων και Κρατούμενων της ΑΡΣΙΣ.

«Επιπλέον, δύο σύμβουλοι του Γραφείου επισκέπτονται τα καταστήματα κράτησης Διαβατών, Νιγρίτας και Κασσάνδρας, προκειμένου να ενημερωθούν κρατούμενοι που πρόκειται σχετικά άμεσα να αποφυλακιστούν. Εντός των καταστημάτων κράτησης γίνεται μια πρώτη διερεύνηση των αναγκών τους και στη συνέχεια ενημερώνονται για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να υποστηριχθούν όταν αποφυλακιστούν», πρόσθεσε η ίδια.

Η διάρκεια του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. AP


«Η ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ»

Στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού, ο Χρ. 39 ετών, πρώην χρήστης και άστεγος, είχε εκτίσει την ποινή του και απευθύνθηκε στην ΑΡΣΙΣ. Το βασικό που χρειαζόταν ήταν μια δουλειά. Έστειλε βιογραφικά και χρειάστηκε να περάσει από δύο συνεντεύξεις, για τις οποίες προετοιμάστηκε από το γραφείο εργασιακής συμβουλευτικής της οργάνωσης. Σήμερα εργάζεται ως βιομηχανικός καθαριστής σε εργοστάσιο παραγωγής τροφίμων.

«Κάθε μέρα νιώθω πολύ κουρασμένος μετά τη δουλειά αλλά και μόνο η σκέψη ότι επιστρέφω στο σπίτι μου, θα ξεκουραστώ και το επόμενο πρωί θα ξυπνήσω για να ξαναπάω στη δουλειά, με κάνει χαρούμενο», είπε ο ίδιος.

Την απόγνωση που βίωσε αμέσως μετά την αποφυλάκισή του, αλλά και στην προσπάθεια να βρει δουλειά περιέγραψε στους ανθρώπους της ΑΡΣΙΣ ο 40χρονος Π., πρώην χρήστης και αποφυλακισμένος που παράλληλα είναι ενταγμένος σε στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης. «Ένιωθα σαν να πνίγομαι στη θάλασσα παρασυρμένος από το ρεύμα της συνήθειας της χρήσης ναρκωτικών και της παραβατικότητας», είπε. Βρήκε δουλειά σε ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη, μέσω του προγράμματος ΕΚΟ του ΟΑΕΔ.

Οι άνθρωποι της ΑΡΣΙΣ καλούν τους εργοδότες να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να ενταχθούν στο μητρώο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων, ώστε να δοθούν κίνητρα για απασχόληση στους ανθρώπους που αναζητούν μια δεύτερη ευκαιρία. Η διάρκεια του προγράμματος του ΟΑΕΔ είναι 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, και το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ μηνιαίως. Για τις θέσεις μερικής απασχόλησης η επιχορήγηση ορίζεται στο 90% με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως. Στην επιχορήγηση συμπεριλαμβάνονται και τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, όπου καταβάλλονται.

Η κυρία Σαββάκη εξηγεί στο Magazine ότι περισσότερο σημαντικό από το να βρει κάποιος εργασία, είναι να καταφέρει να τη διατηρήσει. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η εργασιακή σύμβουλος συνεχίζει να συνεργάζεται με τους εργαζόμενους, πρώην αποφυλακισμένους, προκειμένου να τους υπηστηρίξει σε αυτή τη μεταβατική φάση της επαγγελματικής τους ζωής», αναφέρει. «Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι αυτές οι συνεδρίες follow up που γίνονται βοηθούν πολύ τα άτομα να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα τις δυσκολίες που τους παρουσιάζονται».

Το Γραφείο Υποστήριξης Αποφυλακισμένων και Κρατούμενων της ΑΡΣΙΣ λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος «ΣΥΝ-Άνθρωπος», το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η χρηματοδότηση είναι μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε να εξασφαλίσουμε νέα χρηματοδότηση, προκειμένου το γραφείο μας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», λένε οι άνθρωποι της οργάνωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα