Το Μουσείο του μέλλοντος. MOTF Exterior

ΧΙΛΙΟΙ ΚΑΙ… ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ

Η νέα Μέκκα. Της χλιδής, της πολυτέλειας, του κιτς, της διασκέδασης, της υπερβολής, της διαμονής, της περιπέτειας, του φτιαχτού, του αυθεντικού φτιαχτού, του ακριβότερου και του ψηλότερου.

Κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στο Ντουμπάι.

«Τίποτα δεν είναι αδύνατο». Αυτό σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε τελικά να είναι το σλόγκαν του Ντουμπάι, καθώς διέσχιζα πρόσφατα τις γιγάντιες λεωφόρους του. Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη στο Εμιράτο, που τότε «ήταν μικρότερο από το Φάληρο», που λέει και ο συνταξιδιώτης μου του 2002, νιώθω πως γίνεται ακόμα πιο απερίγραπτο με λέξεις.

«Το πιο μεγάλο», «το πιο ψηλό», «το πιο σύγχρονο», «το πιο όμορφο», «το πιο βαθύ», «το μοναδικό στον κόσμο». Με αυτές τις εκφράσεις ξεκινούν όλες οι ξεναγήσεις στην πόλη. Ότι και να δεις, ότι και να βιώσεις, είναι «το πιο…στον πλανήτη γη». Ίσως γι’ αυτό ετοιμάζονται και για το διάστημα, μάλλον βαρέθηκαν τα επίγεια θαύματα.

Έχουν περάσει λιγότερα από 200 χρόνια, από τότε που η οικογένεια Al Maktoum δημιούργησε ένα οικισμό ψαράδων στην περιοχή. Η ψαριές έβγαζαν αληθινά μαργαριτάρια και το εμπόριο δεν άργησε να ανθίσει. Το 1958 ο Σεΐχης Ρασίντ Μπιν Σαϊντ Αλ Μακτούμ, γίνεται κυβερνήτης του Ντουμπάι και διοικεί το εμιράτο για 32 χρόνια, μετατρέποντας το σε σημαντικό κόμβο για το διεθνές εμπόριο. Λίγα χρόνια αργότερα ανακαλύπτουν το πετρέλαιο. Τα κοιτάσματα όμως φτωχά και η απόφαση να στραφεί στον τουρισμό και άλλες οικονομικές δραστηριότητες, δεν άργησε.

Αρχές της δεκαετίας του ’70 δημιουργούνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το 1979 χτίζεται ο πρώτος ουρανοξύστης στο Ντουμπάι. Το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με 38 ορόφους, που έμελλε να διαμορφώσει και τη σημερινή του εικόνα.

Η εξωστρέφεια και η στροφή στον τουρισμό, φέρνει την ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας Emirates το 1985. Η εξέλιξη είναι ραγδαία. Η οικοδόμηση της πόλης δεν έχει προηγούμενο σε ρυθμό και ένταση. Το 1990 ο Σεϊχης Μοχάμεντ Μπιν Ρασιντ Μακτούμ γίνεται κυβερνήτης του Ντουμπάι, αλλά και αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ . Η απόλυτη απογείωση. Και γύρω γύρω έρημος.

Το ένα ρεκόρ καταρρίπτει το άλλο. Αθρόες είναι οι «εισαγωγές» επιστημόνων από ολόκληρο τον κόσμο. Μηχανικοί όλων των ειδών, αρχιτέκτονες, οικονομολόγοι, στρατιά από τεχνοκράτες μα και καλλιτέχνες, άνθρωποι του μάρκετινγκ, ξενοδοχειακά στελέχη, αλλά και εργατικό δυναμικό από Ινδία, Αίγυπτο, Συρία και αλλού, σπεύδει για να συμπληρώσει την dream team.

Τουριστικός Οργανισμός Ντουμπάι

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Τι είναι όμως το Ντουμπάι του σήμερα; Στο Εμιράτο κατοικούν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι. Ίσως οι ντόπιοι να είναι κάτω από 100.000. Μοιάζει με το Μανχάταν αν και έχει πιο ψηλούς ουρανοξύστες, με το το Μπουρτζ Χαλίφα το 2010 να γίνεται το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο, με κορυφή στα 828 μέτρα. Μοιάζει με το Λας Βέγκας, με τα «τρελά» υπερμεγέθη, φαντασμαγορικά ξενοδοχεία και τα σιντριβάνια που χορεύουν, αλλά και τα τεράστια εμπορικά κέντρα. Το ξεπέρασαν, γιατί έφτιαξαν το μεγαλύτερο σιντριβάνι που χορεύει και τα νερά του εκτοξεύονται 150 μέτρα.

Και φυσικά το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο, με 1 εκατ. τετραγωνικά μέτρα μαγαζιά. Μοιάζει με τα ονειρεμένα τροπικά νησάκια στις Μαλδίβες. Δεν είχαν, αλλά έφτιαξαν το Palm Jumeirah, το μεγαλύτερο τεχνητό νησί στον κόσμο, που πάνω του φύτρωσαν υπερπολυτελή ξενοδοχεία. Μοιάζει με την Ίμπιζα και τη Μύκονο με τα χλιδάτα beach clubs και τις συλλεκτικές σαμπάνιες των χιλιάδων ευρώ, αλλά υπολογίστε επί πέντε. Μοιάζει με το Λονδίνο με τα τρομερά, αστεράτα εστιατόρια και τα night clubs.

Palm Jumeirah AP

Μα με τίποτα δεν είναι ίδιο. Όποια χώρα, όποια πόλη του κόσμου έχει κάτι εντυπωσιακό να επιδείξει, το έχουν κάνει και στο Ντουμπάι. Δεν το έχουν αντιγράψει απλά, έχουν δημιουργήσει το βελτιωμένο μοντέλο του. Αν βρεθείς σε οποιοδήποτε δρόμο του, νομίζεις ότι δεν υπάρχουν φτωχοί, καθώς τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, κοστίζουν πολύ. Ότι super car υπάρχει θα το δεις να περνά από δίπλα σου. Η Bentley κάνει θηριώδη τζιπ και η Porsche αγροτικά με καρότσα. Δεν κυκλοφορούν Smart, ούτε μικρά αυτοκίνητα πόλης. Ούτε ένα.

Οι ουρανοξύστες δεν μετρώνται πια. Χτίζονται συνεχώς καινούριοι, οι περισσότεροι με μπαλκόνια γυάλινα. Το γυαλί κυριαρχεί και καλύπτει τα πάντα, ένας ατέλειωτος καθρέπτης που αντανακλά αρχιτεκτονικά θαύματα. Στεγάζουν κατοικίες, γραφεία, θεάματα μα και ξενοδοχεία. Το βράδυ φωτίζονται, με ιδιαίτερα εντυπωσιακούς τρόπους, με σχέδια και εφέ. Το στοίχημα είναι προφανώς, πως ο ένας πύργος θα είναι διαφορετικός από τον άλλο και ήδη χτίζεται ο νέος υψηλότερος.

Με θέα στο Burj Al Arab στο κέντρο του Ντουμπάι. AP


ΈΝΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Στο Ντουμπάι υπήρχε μόνο η έρημος και η θάλασσα. Αφού λοιπόν έπρεπε άμεσα να γίνει ένας κορυφαίος προορισμός στον κόσμο, χρειάστηκε να δημιουργηθούν και τα κατάλληλα προϊόντα. Το ξενοδοχειακό προϊόν του δεν έχει όμοιο του. Ο βασιλιάς και σύμβολο του Ντουμπάι, παραμένει το Burj Al Arab, η επιτομή του αυθεντικού κιτς. Tο ξενοδοχείο που μοιάζει με πανί ιστιοφόρου, βρίσκεται πάνω σε ένα τεχνητό νησί και όταν άνοιξε το 1999 είπαν ότι είναι το μόνο 7 αστέρων στον κόσμο (ακόμα το λένε), καθώς και το ψηλότερο ξενοδοχείο στον κόσμο. Είχε κοστίσει 1 δισ. δολάρια, για μόλις 200 δωμάτια και ένα υποβρύχιο εστιατόριο για ψάρι, που γύρω του είχε ένα ενυδρείο. Φήμες λένε ότι περισσότερα από 9.000 τετραγωνικά μέτρα του φύλλων χρυσού, μαρμάρου, γρανίτη και κρυστάλλου έχουν χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό ντεκόρ. Επενδύθηκαν τεράστια ποσά για την διαφήμιση του, με τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή του κόσμου, τον γκολφέρ Tiger Woods να εισπράττει ένα εκατ. δολάρια το 2004 για να ρίξει λίγα μπαλάκια του γκολφ από το διάσημο ελικοδρόμιο του… Σήμερα το ξενοδοχείο παραμένει ένας θρύλος και βασικό αξιοθέατο της πόλης, με εισιτήριο για να το επισκεφτούν οι μη διαμένοντες. Οι τελευταίοι καταφτάνουν είτε με Rolls Royce, είτε με ελικόπτερο.

Τουρίστρια στην έρημο του Ντουμπάι. AP

Οι μεγαλύτερες αλυσίδες του κόσμου έχουν δημιουργήσει ξενοδοχεία, απίστευτης, παλαιάς κοπής πολυτέλειας. Ο Armani ήταν από τους πρώτους που στέγασε το ξενοδοχείο του στον πύργο του Burj Kalifa και ακόμα και σήμερα στο lounge του σερβίρει τον πιο διαβόητο καπουτσίνο, με εκλεκτούς κόκκους καφέ Arabica και φύλλα χρυσού 23 καρατίων πάνω στο αφρόγαλα. Έχουν φτιάξει και μια Βενετία, ένα ξενοδοχείο που γύρω γύρω περιηγείσαι σε κανάλι με γόνδολα και γονδολιέρη. Τι ειρωνεία όμως, το καλύτερο αντικειμενικά ξενοδοχείο του Ντουμπάι να είναι το One & Only, πάνω στον κόλπο, με χαμηλά κτήρια, πνιγμένα και κρυμμένα σε ένα δάσος από φοίνικες.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΒΟΥΤΙΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΘΕΑΜΑΤΑ

Φυσικά υπάρχουν παραλίες, που για τους καλοκαιρινούς μήνες που ο υδράργυρος χτυπά 50-60 βαθμούς Κελσίου, τα νερά ψύχονται υπογείως. Υπάρχουν παραλίες για Kite surf, θαλάσσια extreme σπορ, κ.α.

Μπορείτε να κάνετε skydive με αλεξίπτωτο από τα 13.000 πόδια και μην ξεχάσουμε και το χιονοδρομικό κέντρο με το τεχνητό σκι, αλλά και το πάρκο για σαφάρι με άγρια ζώα. Μια από τις πιο πρόσφατες «προσθήκες περιπέτειας» στο εμιράτο είναι το Deep Dive Dubai, μια πισίνα βάθους 60,02 μέτρων, που μπήκε αμέσως στο ρεκόρ Γκίνες ως η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο για καταδύσεις. Στο κατέβασμα υπάρχει μια «βυθισμένη πόλη» που μοιάζει λένε, με την Ατλαντίδα.

To "Μάτι του Ντουμπάι". AP

Για όσους αγαπούν τα ύψη, το Ντουμπάι έχει φροντίσει τόσο με το Dubai Frame, όσο και με το καινούριο Ain Dubai (περίπου σαν του Λονδίνου). O γιγάντιος τροχός παρατήρησης, ανεβάζει το βαγόνι σου στα 250 μέτρα ύψος και άρα είναι ο ψηλότερος και μεγαλύτερος του είδους του στον κόσμο. Το Frame είναι ένα θαύμα της μηχανικής, αφού ουσιαστικά είναι η μεγαλύτερη κορνίζα στον κόσμο, που τα πλαϊνά της είναι ασανσέρ που σε ανεβάζουν σε δευτερόλεπτα στα 150 μέτρα. Από εκεί κοιτώντας δεξιά και αριστερά απολαμβάνεις μια πανοραμική θέα της πόλης, από τη μια το παλιό και από την άλλη το νέο Ντουμπάι, ενώ περπατάς πάνω σε μια γυάλινη γέφυρα (όποιος αντέξει να κοιτάξει κάτω).

Φυσικά και έχουν φτιάξει μουσείο Madame Tussauds, το πρώτο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στη Μέση Ανατολή, με 60 σελέμπτιτις για να θαυμάσετε. Πρωταγωνιστούν άραβες τραγουδιστές αλλά και αστέρες του Μπόλιγουντ, αφήνοντας πίσω τον Ρονάλντο και την Κάιλι Τζέννερ.

Το Dubai Miracle Garden είναι ένας παράδεισος, αφού αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό κήπο με λουλούδια στον κόσμο. Ατέλειωτες εκθέσεις με πάνω από 50 εκατ. λουλούδια και καλλιτεχνικά εκθέματα. Ζωολογικός κήπος, θεματικά πάρκα για μεγάλους και μικρούς, με τρενάκια και παιχνίδια, μια LEGOLAND με θαλάσσιο πάρκο, αλλά και θεάματα με τεχνολογία 5D.

Στη έρημο μπορείς να κάνεις σουπερ περιπετειώδες σαφάρι, φτάνει να μην είσαι καρδιακός, τετράτροχο ποδήλατο και sandboarding. Να φας και να διασκεδάσεις σε όαση υπό το φως των αστεριών και αραβικής μουσικής.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Το φαγητό και η διασκέδαση στο Ντουμπάι είναι παντού. Για όλα τα γούστα και για όλα τα βαλάντια. Στην περιοχή της Μαρίνας η ποικιλία είναι μεγάλη, όπως και η κίνηση. Ενώ υπάρχει και ένα παράλληλο σύμπαν. Αυτό με τα πολυτελή beach clubs, όπως το Μυκονιάτικο Nammos Dubai, με δυνατές μουσικές και χορευτές και σόου, αλλά και πολλές γυναίκες κλώνους και οπαδούς του στυλ Καρντάσιανς που βγάζουν συνεχώς σέλφι.

H σαμπάνια, το χαβιάρι, το λίκνισμα και το ιαλουρινικό «ρέουν άφθονα», όπως και τα ψώνια πολυτελών αντικειμένων. Παρόμοιο σκηνικό και τα νυχτερινά clubs, που αν το αυτοκίνητο σου δεν κοστίζει σοβαρό εξαψήφιο νούμερο, πρέπει να παρκάρεις πίσω.

Το Μουσείο του Μέλλοντος.

ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Εδώ και λίγες ημέρες άνοιξε το πολυαναμενόμενο «Μουσείου του Μέλλοντος», το οποίο αποκαλούν «το ομορφότερο κτήριο στον κόσμο». Το κτίριο είναι σίγουρα ένα αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό θαύμα, εφαρμόζοντας προηγμένη τεχνολογία σε παραδοσιακές μορφές τέχνης. Κατ΄αρχάς μιλάει αραβικά, αφού η πρόσοψη του είναι ένας καμβάς με χαραγμένα αποφθέγματα της Αυτού Υψηλότητας Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ που απέδωσε με καλλιγραφία ο Mattar bin Lahej. Το κυκλικό κτίριο αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα.

Το πράσινο ανάχωμα στην κορυφή αντιπροσωπεύει τη γη και το κενό αντιπροσωπεύει το άγνωστο μέλλον. Η πρόσοψη του είναι κατασκευασμένη από ανοξείδωτο χάλυβα και αποτελείται από 1.024 κομμάτια που κατασκευάστηκαν από ανθρώπους και ρομπότ. Το μουσείο όπως λένε, φτιάχτηκε από οραματιστές, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και ανθρώπους του κινηματογράφου. «Κάθε όροφος είναι σαν μια ταινία από ένα μέλλον που μπορείτε να κατοικήσετε, να εξερευνήσετε και να αλληλεπιδράσετε».

DUBAI EXPO 2020

Dubai Expo 2020 AP

Τους τελευταίους έξι μήνες το Ντουμπάι φιλοξένησε την διεθνή έκθεση Expo 2020, που έκλεισε τις πύλες της στις 31 Μαρτίου. Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια για να δημιουργηθεί αυτή η γιγάντια πόλη, που φιλοξένησε τα περίπτερα 190 χωρών από όλο τον κόσμο, θεάματα και δρώμενα κάθε είδους και 20 εκατομμύρια επισκέπτες. Το κεντρικό της μήνυμα ήταν «Connecting Minds, Creating the Future» και θέλησε να αποτελέσει μια θερμοκοιτίδα για νέες ιδέες από όλο τον κόσμο. Τα επιμέρους θέματα ήταν «η Ευκαιρία, η Κινητικότητα και η Αειφορία», μια έμπνευση για όλους ώστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη, να εξερευνήσουμε νέα σύνορα και να οικοδομήσουμε ένα φωτεινότερο μέλλον. Το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων το δημιούργησε ο Σαντιάγο Καλατράβα και έμοιαζε με γεράκι που πετάει και προβάλλει τον πολιτισμό των Εμιράτων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην έκθεση ήταν οι συναυλίες από διάσημα συγκροτήματα και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αλλά και άλλα διαδραστικά δρώμενα. Οι επισκέπτες βέβαια έτρεχαν από περίπτερο χώρας σε περίπτερο για να βάλουν στο διαβατήριο της έκθεσης την σφραγίδα που δήλωνε «ήμουν και γω εκεί».

Dubai Expo 2020 AP


Η αεροπορική εταιρεία Emirates «κρέμασε» στην κορυφή του Burj Khalifa μια αεροσυνοδό (κασκαντέρ ήταν) για να διαφημίσει την έκθεση, καθώς πίσω της περνούσε ένα αεροσκάφος με τα λογότυπα . Η Emirates έχει πολλά να υπερηφανεύεται. Είναι μια από τις καλύτερες του κόσμου, σε πολλά επίπεδα, όπως η ασφάλεια και οι υπηρεσίες. Έχει χαρακτήρα και φινέτσα αραβική αλλά και ένα ιδιαίτερο περιβάλλον στην εξυπηρέτηση της. Λες και προσλαμβάνει ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, που διαθέτουν ως κύριο προσόν τη φυσική ευγένεια. Ανεκτίμητο προσόν, που συνδυάζεται με χίλιους δυο τρόπους για να περνάς καλά στον αέρα.

ΝΤΟΠΙΟΙ, ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Αυτό και αν είναι μωσαϊκό. Οι ντόπιοι στο Ντουμπάι ξεχωρίζουν, λόγω της ένδυσης τους. Οι περισσότεροι άνδρες φοράνε λευκές κελεμπίες και οι γυναίκες μαύρες με καλυμμένα κεφάλια, ίσως και πρόσωπα. Οι τουρίστες μιλιούνια. Οι κινέζοι το λάτρεψαν το Ντουμπάι και κυρίως τα χωρίς όρια ψώνια του. Τώρα βέβαια τους ψάχνουν με το κιάλι διότι οι κινέζοι λόγω Covid δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν διακοπές. Οι Ρώσοι επίσης αγαπούν πολύ το Εμιράτο, αλλά και οι άραβες και λίγο πολύ αν βρεθείς στο υπέρλαμπρο αεροδρόμιο του, θα δεις ότι υπάρχουν εκπρόσωποι από όλη την υφήλιο.

Τουρίστες στο Ντουμπάι. AP


Ναι, και οι Έλληνες το επισκέπτονται ανελλιπώς από την πρώτη εκείνη πτήση της Ολυμπιακής πριν από 20 χρόνια. Μάλιστα ήταν κάποτε από τους εκείνους που ξόδευαν περισσότερα στα duty free του αεροδρομίου. Κι ύστερα ήρθαν οι κινέζοι…

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Πίσω από το γυαλιστερό κόσμο, φτιαγμένο για τους τουρίστες, υπάρχει ένας εξίσου λαμπερός κόσμος για το επιχειρείν. Το Ντουμπάι κατατάσσεται στην 3η θέση παγκοσμίως στο δείκτη Ελκυστικότητας για Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Προσελκύει παγκόσμιους ηγέτες να ανοίξουν τα κεντρικά γραφεία τους, διαθέτει κορυφαίο επιχειρηματικό περιβάλλον για τεχνολογική καινοτομία και ψηφιακό μετασχηματισμό, όντας πλέον ανάμεσα στις καλύτερες χώρες για την τεχνολογία, τα logistics και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επίσης είναι η 5η καλύτερη πόλη, μεταξύ των καλύτερων πόλεων του κόσμου με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου για να ζεις και να επισκέπτεσαι.

Εργάτες σε οικοδομή στο Ντουμπάι. AP


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Ντουμπάι ή το αγαπάς ή δεν σου αρέσει καθόλου. Εμένα μου αρέσει. Αποκλείεται να μην βρεις κάτι να κάνεις, έχει τα πάντα. Χαρακτήρα προορισμού δεν έχει, από τους κλασικούς, τύπου «οικογενειακός», «για ζευγάρια», «για φύση και πολιτισμό», κλπ. Οι περισσότεροι επισκέπτες του, πάνε μια βόλτα στα κύρια αξιοθέατα, βλέπουν τη θέα, πάνε στην παλιά πόλη, μια βόλτα των 20 λεπτών (τόσο διαρκεί), στην αγορά χρυσού που μοιάζει με τούρκικο παζάρι, σε εμπορικά κέντρα και μετά για φαγητό και ύπνο, ξεθεωμένοι. Πάνω κάτω αυτό που κάνουν οι περισσότεροι τουρίστες σε κάθε προορισμό.

Οι εύποροι, ας πούμε επισκέπτες του, ζουν τη χλιδή της ζωής τους, αυτή τη χλιδή που πολλοί απαρνήθηκαν ως παλαιική, αλλά με κάθε ευκαιρία θα βούταγαν μέσα της χωρίς αύριο. Η αισθητική του εμιράτου, ίσως πολλούς να τους απωθεί. Και ως εικόνα και ως φιλοσοφία. Όμως ακόμα και ο πιο σοφιστικέ μηχανικός, αρχιτέκτονας, σχεδιαστής θα ήθελε να δει με τα μάτια του αυτές τις κατασκευές. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι κορυφαίες σε όλα τα επίπεδα. Στον τουρισμό σίγουρα. Το περιβάλλον έχει ένα κοσμοπολιτισμό, όχι αυτό του Λονδίνου ή του Βερολίνου, αλλά έναν δικό του, δυτικό κοσμοπολιτισμό στην καρδιά της Αραβίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα