O Έλον Μασκ. AP PHOTO

ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΑΡΑΞΙΑΣ ΤΟΥ BITCOIN

Η ιδιάζουσα περίπτωση ενός entrepreneur που δεν τον χωρούσε ο πλανήτης.

Ο Έλον Μάσκ συμπεριλαμβάνεται σ’αυτή την πολύ μικρή κάστα των δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών ανά τον πλανήτη, αλλά δεν μοιάζει σε κανέναν από αυτούς. Ούτε με τον μακαρίτη Στηβ Τζόμπς της Apple, με τον οποίο ο διεθνής Τύπος τείνει να τον συγκρίνει.

Τουναντίον ο Μασκ έχει καταφέρει να συγκρουστεί σχεδόν με το σύνολο των σημερινών μεγιστάνων της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας τόσο στο πλαίσιο του ανελέητου ανταγωνισμού, όσο και σε επίπεδο αντιλήψεων. Τα “έσπασε” με τον άλλοτε συνέταιρο του στην PayPal, Πίτερ Τίελ, ο οποίος τον «απέλυσε» από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενόσω εκείνος ταξίδευε για διακοπές στην Αυστραλία. Ο Μπιλ Γκέιτς τον κατηγορεί για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, όσον αφορά τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Ο Τζεφ Μπέζος ευθέως αμφισβητεί τη σύμβαση της SpaceX (της επιχείρησης του Μασκ που στοχεύει στην κατάκτηση του διαστήματος…) με τη NASA. Διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, τον επικρίνει για προσχηματικές μεγαλοστομίες όσον αφορά την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αδυνάμων, όταν συστήνει αγορές μετοχών της GameStop ή του Dogecoin.

Υπάρχει άραγε κάποιος που συμπαθεί τον Μάσκ; Μάλλον, οι αγορές. H πιο γνωστή εταιρεία του Μάσκ, η εισηγμένη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων Tesla αποτελεί μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες χρηματιστηριακά οντότητες της τελευταίας 20ετίας στη Wall Street. Κι αυτό ούσα ζημιογόνος για 16 συναπτά χρόνια, καθώς πέρασε σε κερδοφορία μόλις το 2020. Το Bloomberg σε ανάλυση του επισήμανε το «παράδοξο» της μετοχής της Tesla εδώ και μια τριετία, σημειώνοντας πως παρά τα χαμηλά περιθώρια κέρδους, παρά τις αποτυχίες των μοντέλων της, παρά τα ατυχήματα, παρά τις αλλοπρόσαλλες στρατηγικές και δηλώσεις, η εταιρεία είναι εκείνη που θα προκαλέσει «αναταραχή» στην παγκόσμια βιομηχανία αυτοκίνησης και θα θέσει νέα δεδομένα. Όπερ και εγένετο.

Το 2020 η Tesla έκανε πωλήσεις-ρεκόρ σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας. AP PHOTO

Το 2020 η Tesla έκανε πωλήσεις-ρεκόρ σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας, αλλά και ολοένα και πιο ζωηρής ζήτησης για ηλεκτρικά αμάξια. Ειδικότερα, η εταιρεία, διέθεσε πέρυσι στην αγορά σχεδόν 500.000 αυτοκίνητα, καταγράφοντας αύξηση κατά ένα τρίτο και πλέον από το 2019. Κι αυτό παρατηρήθηκε, όταν σε παγκόσμια κλίμακα οι πωλήσεις οχημάτων ακριβώς εξαιτίας της πανδημίας και των περιορισμών στις μετακινήσεις μειώθηκαν κατά 14%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου LMC Automotive. Η Tesla ανακοίνωσε αθροιστικά πωλήσεις της τάξεως των 31,1 δισ. δολαρίων με κέρδη 1,3 δισ. δολάρια ετησίως για το 2020.

Τα tweets και τα κρυπτονομίσματα

Στο α΄ τρίμηνο του 2021, η Tesla ανακοίνωσε αύξηση κερδών στα 438 εκατ. δολάρια ενώ οι πωλήσεις της έφθασαν σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς διέθεσε 185.000 αυτοκίνητα, ενώ συνολικά για το έτος αναμένει αύξηση σε ποσοστό 50% έναντι του 2020. Ωστόσο, η εκτίναξη της κερδοφορίας της αποδίδεται κυρίως στις πωλήσεις του bitcoin, καθώς η εταιρεία στο α’ τρίμηνο του 2021 είχε επενδύσει 1,5 δις.δολάρια στο ψηφιακό νόμισμα και αργότερα μείωσε τη θέση της κατά 10%, καταγράφοντας κεφαλαιακά κέρδη της τάξης των 101 εκατ. δολαρίων.

Η απόφαση του Μάσκ τον περασμένο Ιανουάριο να επενδύσει στο Bitcoin δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Η Tesla είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη, βάσει κεφαλαιοποίησης, επιχείρηση του S&P 500 και έχει τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη στο “τιμόνι” της. Η Tesla είχε διαθέσιμα 19 δις.δολάρια σε μετρητά και ισοδύναμα στο τέλος του 2020, σύμφωνα με το Bloomberg, και μετά την κίνηση της στο bitcoin, οι αναλυτές έσπευσαν να προβλέψουν πως είναι σχεδόν μοιραίο βαθμηδόν, εταιρείες που διαπραγματεύονται στη Wall Street, και που συνολικά κατέχουν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διαθέσιμα, να στραφούν σε κρυπτονομίσματα. O ίδιος ο Μάσκ τον Φεβρουάριο του 2021 χαρακτήρισε μέσω twitter, το Dogecoin (δημιούργημα του μπασίστα του ροκ συγκροτήματος KISS, Gene Simmons και του ράπερ Snoop Dogg), ως “το κρυπτονόμισμα του λαού”, οδηγώντας το σε ράλι που απέδωσε 1.000% αύξηση της αξίας του.

Ώσπου, τη φετινή Άνοιξη, ο μεγάλος «ταραξίας», Έλον Μάσκ άλλαξε στάση έναντι των κρυπτονομισμάτων προκαλώντας «χαμό». Μέσω της τηλεοπτικής του παρουσίας στο Saturday Night Live, απαξίωσε το Dogecoinως «hustle», μια απλώς «μεγάλη φασαρία». Το τέταρτο μεγαλύτερο σε αξία κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της στιγμής άρχισε να κατρακυλά χωρίς σταματημό, καθώς ο Μάσκ συνέχισε να σφυροκοπά με νέα tweets.

Έτοιμος για τον Άρη. AP PHOTO

Και σαν να μην έφθαναν αυτά την περασμένη Τετάρτη, και πάλι μέσω twitter, ο Μάσκ έφερε ένα ακόμη αποφασιστικό χτύπημα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, ανακοινώνοντας την αναστολή αγορών αυτοκινήτων Tesla με χρήση Bitcoin. Επικαλέστηκε ανησυχίες για την «ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για mining και συναλλαγές Bitcoin», ωστόσο διαβεβαίωσε πως η εταιρεία του δεν θα πουλήσει τα υπόλοιπα Bitcoins που κατέχει.

Όλες οι παραπάνω κινήσεις οδήγησαν σε θεαματική πτώση της αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων, και τους αναλυτές να πασχίζουν να καταλάβουν «που το πάει επιτέλους ο Μασκ». Άλλοι έκαναν λόγο για αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης του Μασκ, άλλοι για στρατηγική υποστήριξης της «πράσινης» ταυτότητας της Tesla και άλλοι για καθαρή “κερδοσκοπία” εκ μέρους του μεγιστάνα Μάσκ…. Άνθρωποι, όπως Μασκ, αλλά και άλλοι της γενιάς του και της συγκρότησης του, έχουν απόλυτη άγνοια (και εκτίμηση) του «καπιταλιστικού ήθους» του 19ου αιώνα, και προχωρούν μόνο με ένα τους tweet σε ράλι τις αγορές.

Ειναι αντισυστημικος;

Κάθε επιχειρηματική ή επενδυτική κίνηση του Μασκ κατά τεκμήριο προκαλεί «διαταραχή» των γνωστών συστημάτων. Η Tesla αλλάζει την ατζέντα στην αυτοκίνηση, η SpaceX έχει απώτερο στόχο την αποίκηση του Άρη, η Starlink αλλάζει το δορυφορικό ιντερνετ, ενώ άλλες εταιρείες του στοχεύουν σε μια πιο φιλική Τεχνητή Νοημοσύνη και νέες αδιανόητες σήμερα εφαρμογές… Είναι προφανώς ένας επιχειρηματίας με μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες που προσπαθεί να επιβάλλει με ανορθόδοξες πρακτικές.

Ωστόσο, δεν είναι εκτός συστήματος. Το 2018 δημοσίευσε ένα tweet δηλώνοντας ότι σκέφτεται να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Λίγες μέρες αργότερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ – η πανίσχυρη SEC- ζήτησε εξηγήσεις και τελικά κατέθεσε επίσημα αγωγή εναντίον του Mασκ, κατηγορώντας τον ότι έκανε «ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις». Τελικά το θέμα διευθετήθηκε, με αποτέλεσμα ο ίδιος και η Tesla να πληρώσουν πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Mασκ συμφώνησε να παραιτηθεί από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Tesla.

Τον Μάιο του 2020, ο Mασκ αντιμετώπισε μια καταιγίδα που ο ίδιος δημιούργησε, μετά την απόφασή του να ανοίξει εκ νέου το εργοστάσιο της Tesla Motors στην Καλιφόρνια, μετά από κλείσιμο δύο μηνών, αδιαφορώντας για την απόφαση της κομητείας που έκρινε ότι το εργοστάσιο δεν ήταν “απαραίτητη επιχείρηση” και θα έπρεπε να παραμείνει κλειστό στο πλαίσια του lockdown για την πανδημία. Υποχρεώθηκε να πληρώσει μεγάλα ποσά ως “αντισταθμιστικά” στην κομητεία για να τα έχει καλά με τις τοπικές αρχές.

Ο Μασκ υπήρξε επίσης σύμβουλος του Τραμπ έως ότου παραιτήθηκε, όταν ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Ενώ είχε υπερασπιστεί τη συνεργασία του, η αδιάλλακτη στάση της αμερικανικής προεδρίας θα έφθειρε σοβαρά το «πράσινο» προφίλ του αλλά και το ίδιο το brandτης Tesla.

Από την εμφάνιση του στο SNL. AP PHOTO

Επίσης, αν και συχνά- πυκνά για τον «λαό», δίνοντας και επενδυτικές συμβουλές προς τους μικροπενδυτές, εν τούτοις, ως εργοδότης θεωρείται “τρομακτικός”. Η δε συνήθης φιλανθρωπική δράση των δισεκατομμυριούχων, τον αφήνει παγερά αδιάφορο.

Η χρήση δε κάθε είδους πλατφόρμας – από το Twitter έως και πιο παραδοσιακά μέσα όπως η τηλεόραση και η δημοφιλής εκπομπή SNL- δείχνει πως ο Έλον Μασκ γνωρίζει καλά τις δυνάμεις του συστήματος. Απλώς φροντίζει να τις αξιοποιεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα