Γκουίνεθ Πάλτροου Courtesy of NETFLIX

Η ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕΞ. ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Είδαμε το "Sex, Love & Goop", ένα ντοκιμαντέρ πάνω στην ερωτική ζωή των ζευγαριών.

Ξεκίνησα να παρακολουθώ την τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ “Sex, Love & Goop” της Γκουίνεθ Πάλτροου στο Netflix ούσα καχύποπτη. Ο πρώτος λόγος ήταν η ίδια η ηθοποιός, αφού ποτέ δεν υπήρξε από τις αγαπημένες μου, ούτε και συγκαταλεγόταν στις ηθοποιούς που έστω είχε σε εκτίμηση.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η όλη φιλοσοφία της “Goop”, της εταιρείας της ηθοποιού, πάνω στην οποία στηρίζεται η σειρά, από την οποία απέχω μίλια μακριά. Πρόκειται για ένα brand που προσφέρει ολιστικές συμβουλές, εστιάζοντας στην ευεξία μέσα από την προώθηση αμφιλεγόμενων θεραπειών και προϊόντων – μάλιστα σε εξωφρενικές τιμές.

Συγκεκριμένα, η Γκουίνεθ Πάλτροου δημιούργησε την ιστοσελίδα Goop το 2008. Στην αρχή, είχε τη μορφή ενός newsletter με χρηστικές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, ενώ σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο brand αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι συμβουλές που προωθεί σε θέματα υγείας, διατροφής, σεξουαλικής ζωής έχουν επικριθεί έντονα και έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες, ενώ η εταιρεία έχει μηνυθεί τόσο για τις πρακτικές που προβάλλει όσο και για τα εμπορικά προϊόντα που διαφημίζει. Σε όλα αυτά, ήρθαν πρόσφατα να προστεθούν και οι καταγγελίες δεκάδων πρώην υπαλλήλων της, που κάνουν λόγο για τοξικό εργασιακό περιβάλλον και χαμηλές αμοιβές.

Παρόλα αυτά, η Γκουίνεθ Πάλτροου δεν πτοείται. Πέρυσι, κυκλοφόρησε στο Netflix η μίνι σειρά ντοκιμαντέρ “Goop Lab” (2020), το πρώτο εγχείρημα τηλεοπτικής μεταφοράς όλων όσων πρεσβεύει ο κολοσσός της. Εκεί, είδαμε τους υπαλλήλους της εταιρείας να δοκιμάζουν διάφορες εναλλακτικές πρακτικές για την σωματική και πνευματική υγεία, από ψυχεδελικές θεραπείες με “μαγικά μανιτάρια” μέχρι βουτιές σε παγωμένα νερά για αποφυγή ασθενειών.

Πριν από λίγες μέρες, κυκλοφόρησε η δεύτερη σειρά ντοκιμαντέρ “Sex, Love & Goop” (2021), η οποία εστιάζει στην βελτίωση της ερωτικής εμπειρίας και της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών. Και, παραδόξως, ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Το “Sex, Love & Goop” ασχολείται με θέματα που αποτελούν ταμπού ακόμη και σήμερα, εν έτει 2021, όπως η σεξουαλική επικοινωνία ανάμεσα στα ζευγάρια. Παρά το γεγονός ότι πλέον η πρόσβαση στην πληροφορία είναι εύκολη και γρήγορη, πολλοί άνθρωποι ακολουθούν τυφλά την κουλτούρα που θέλει τον άντρα να είναι δυναμικός και να έχει την εξουσία στο κρεβάτι ή ακόμη προσπαθούν να αναπαράγουν στην ερωτική επαφή όσα βλέπουν στις ταινίες πορνό, χάνοντας την ουσιαστική επικοινωνία με το ταίρι τους και αγνοώντας εντελώς τις δικές του προτιμήσεις, κάτι που φέρνει προφανώς ποικίλα προβλήματα.

Η Γκουίνεθ Πάλτρου με την Μικαέλα Μπουμ. © 2021 Netflix, Inc.

Άλλες φορές, η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών επισκιάζεται από δεκάδες ζητήματα, που, επίσης, χρήζουν επικοινωνίας. Οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, το άγχος και το στρες, οι αλλαγές στη ζωή μετά τον ερχομό ενός παιδιού, οι ανασφάλειες για το σώμα μας, τα στερεότυπα που δημιουργούν – συνήθως στην γυναίκα – ντροπή και ενοχές για να εκφράσει τις σεξουαλικές της ανάγκες, ο φόβος της γήρανσης, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην ερωτική επαφή των ζευγαριών, καθώς και στην απόλαυσή της από τους συντρόφους. Άλλες φορές πάλι, μπορεί το πρόβλημα να έγκειται μόνο και μόνο στην άγνοια. Να μην ξέρουμε για το σεξ όλα όσα θα θέλαμε να γνωρίζουμε ή να απλώς να μην μπήκαμε ποτέ στη διαδικασία να το ψάξουμε περαιτέρω.

Η σειρά ακολουθεί πέντε ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, τα οποία προσπαθούν να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή και την μεταξύ τους επικοινωνία στο κρεβάτι, έχοντας στο πλευρό τους μια ομάδα ειδικών, που τους βοηθούν με ασκήσεις, τεστ και δοκιμές. Σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθούνται, συμμετέχοντες είναι μόνο τα ζευγάρια που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, ενώ οι ειδικοί (ανάμεσά τους σωματικοί σεξολόγοι, ταντρικές θεραπεύτριες, coach ερωτικής ολότητας) έχουν θέση συμβούλου και καθοδηγητή.

Μόνο σε μία περίπτωση, παρακολουθούμε μία περισσότερο παρεμβατική μέθοδο από θεραπεύτρια, η οποία περιλαμβάνει σωματική-σεξουαλική θεραπεία και είναι παράνομη σχεδόν σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς θεωρείται αμφιλεγόμενη. Την ίδια στιγμή, η οικοδέσποινα Γκουίνεθ Πάλτροου έχει τον λιγότερο παρεμβατικό ρόλο, λαμβάνοντας μέρος σε συζητήσεις είτε με τα ζευγάρια είτε με τις ειδικούς.

Ένα από τα ζευγάρια που δέχονται τη θεραπεία. Courtesy of NETFLIX

Στο “Sex, Love & Goop” παρακολουθούμε την Έρικα και τον Ντέιμον να λαμβάνουν βοήθεια, ώστε να κατανοήσουν ποιοι είναι ως ερωτικά όντα (με τα αποτελέσματα να τους εκπλήσσουν), και τελικά να φτάνουν σε ενεργειακό οργασμό με έναν τρόπο που μέχρι τότε δεν είχαν ανακαλύψει. Βλέπουμε την Φελίσιτας και τον Ράμα να αφήνουν πίσω τους ρόλους της “επικριτικής μητέρας” και του “καλόβολου συζύγου” αντίστοιχα και να προσπαθούν να βρουν εκ νέου την ερωτική σπίθα που έχασαν στην πορεία της σχέσης τους.

Την ίδια στιγμή, η Σάντρα και η Καμίλ που δεν έχουν βρει τον κατάλληλο τρόπο για να κάνουν λεσβιακό σεξ, συνειδητοποιούν πως η ανασφάλεια για το σώμα τους, αλλά και η μη αποδοχή τις σεξουαλικότητάς τους από το περιβάλλον τους, τις κρατά μακριά από την ουσιαστική σύνδεση στο κρεβάτι και από την απόλαυση.

Παράλληλα, ένα ζευγάρι 60άρηδων, την Τζόι και τον Μάικ, οι οποίοι δεν μπορούν τα συμφωνήσουν στη συχνότητα που θέλουν να κάνουν σεξ, “λύνονται”, συνειδητοποιούν πως το γήρας δεν μπορεί να τους εμποδίσει και βρίσκουν ξανά το κίνητρο που είχαν χάσει.

Από την άλλη, η Σέρα και το Ντας, είναι απόλυτα ερωτευμένοι και δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό θέμα, ωστόσο, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα τους εαυτούς τους, ώστε η queer σχέση τους να κρατήσει, σε αντίθεση με τους παλαιότερους δεσμούς τους. Και κάνουν μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, μέσα από μια παράξενη διαδικασία που τους φέρνει αντιμέτωπους με την επανάληψη των τοξικών συμπεριφορών τους.

Στη σειρά βλέπουμε ζευγάρια να “λυγίζουν” όταν βλέπουν τον εαυτό τους γυμνό στο καθρέφτη, γυναίκες να ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πώς ακριβώς λειτουργούν τα γεννητικά τους όργανα, άντρες να δακρύζουν από απόλαυση. Βλέπουμε ανθρώπους να μιλούν ανοιχτά για τις σκέψεις τους, τους προβληματισμούς τους και τους φόβους τους σχετικά με το σεξ, για αυτά που θέλουν ή δεν θέλουν, για όσα τους κρατάνε “κλειδωμένους”.

Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και συμβαίνουν στον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή εμπειρίας. Μπορεί οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται να φαίνονται παράδοξες ή ελιτίστικες, ωστόσο, τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες, δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Και η ανάδειξή τους, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα που κερδίζει το “Sex, Love & Goop”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα