Στην κηδεία της Βασίλισας Ελισάβετ. AP

Η ΚΑΜΙΛΑ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

H Καμίλα γνώρισε τον Κάρολο το 1972. Έκτοτε η σχέση τους είχε τρεις φάσεις. Η τρίτη την κάνει "βασιλική σύζυγο". Η τελευταία επιθυμία της Ελισάβετ και η γνώμη του λαού που αλλάζει διαρκώς.

Για δεκαετίες η Καμίλα ήταν μια γυναίκα που βρισκόταν όπου και ο Κάρολος, ουδείς όμως, είχε ακούσει τη φωνή της. Λίγοι ήταν εκείνοι που ήξεραν την ιστορία της.

Η ιστορία αυτών των δυο ανθρώπων άρχισε το 1972 και περιλάμβανε τρεις φάσεις, που θα διαβάσεις σήμερα. Πήραμε τη βοήθεια του καναλιού Real Royalty που θα βρεις στο YouTube.

Εκεί βιογράφοι και γνωστοί του νέου βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και της “βασιλικής συζύγου” (o θρόνος μόνο κληρονομείται σε μέλη που ανήκουν από τη γέννηση τους στη βασιλική οικογένεια), μιλούν για τη γυναίκα που ξεκίνησε τη ζωή της ως Camilla Rosemary Shand, έγινε γνωστή ως Camilla Parker Bowles και πλέον είναι η Camilla, Queen Consort.

Η προγιαγιά της ήταν ερωμένη του Βασιλιά Εδουάρδου

Η προγιαγιά της Καμίλα, Alice Keppel υπήρξε μια καλλονή της δεκαετίας του ’20. Η ευγενής, λαμπερή γυναίκα “που έμοιαζε σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο, φορτωμένο με δώρα για όλους”, με το ιταλικό αίμα στις φλέβες της είχε παντρευτεί τον αξιωματικό του Βρετανικού Βασιλικού Στρατού, George Keppel, στα 23 της.

Όταν το ζεύγος μετακόμισε στο Λονδίνο, μετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις τις ανώτερων κοινωνικών κύκλων. Σε αυτές γνώρισε τον Πρίγκιπα Εδουάρδο τον 7ο.

Εκείνος ήταν 56. Εκείνη 29. Έμειναν μαζί 12 χρόνια, από τη στέψη του Εδουάρδου ως Βασιλιά έως το θάνατο του -το 1910. Ο σύζυγος της ήταν ενήμερος για τη σχέση. Φέρεται να είχε πει “δεν με νοιάζει, αρκεί να γυρίσει σε εμένα”.

Κάθε φορά που λάμβανε ο George το μήνυμα πως επέκειτο επίσκεψη του Εδουάρδου, εγκατέλειπε διακριτικά την οικεία του. Ως αντάλλαγμα λάμβανε μετοχές που σήμερα αξίζουν 7.000.000 δολάρια και δουλειές σε κορυφαίες εταιρίες -για μεγάλες αμοιβές.

Έχει διευκρινιστεί ότι η Keppel ήταν και σύμμαχος της βασιλικής συζύγου, Alexandra της Δανίας. “Την προτιμούσε περισσότερο από τις προηγούμενες ερωμένες του Βασιλιά, γιατί ήταν πολύ διακριτική και ηρεμούσε τον οξύθυμο Εδουάρδο. Επίσης διάλεγε πολύ ωραία δώρα που της έκανε ο σύζυγος της”.

Αστικός μύθος αναφέρει πως η δεύτερη κόρη του ζευγαριού, ονόματι Sonia ήταν κόρη του Βασιλιά. Δηλαδή, υπάρχει περίπτωση η Camilla να είναι εγγονή του Βασιλιά Εδουάρδου.

Εν αντιθέσει με την περίπτωση της Camilla και του Καρόλου, τότε οι εφημερίδες ήταν διακριτικές με όσα αφορούσαν τη βασιλική οικογένεια. Δεν υπήρχαν σκάνδαλα, γιατί ‘σκεπάζονταν’. Φωτογραφίες της Keppel δίπλα στον Εδουάρδο υπάρχουν, αλλά σε καμία δεν φαίνεται το πρόσωπο της.

Τη χρονιά που πέθανε η Keppel, γεννήθηκε η Camilla (1947).

Παλαιότερη φωτογραφία με την Βασίλισσα Ελισάβετ και την Κέιτ Μίντλετον. AP

Είχε όποιον άνδρα ήθελε

O πατέρας της βασιλικής συζύγου, Ταγματάρχης Bruce Shand ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού που έγινε επιχειρηματίας. Η μητέρα της, Rosalind ήταν κόρη του Roland Cubitt, 3ου βαρώνου του Ashcombe.

Έχει μια μικρότερη αδερφή, την Annabel Elliot, και είχε έναν μικρότερο αδερφό, τον Mark Shand.

Η οικογένεια ευγενών είχε για μέλος έναν εκ των ιδρυτών του κόμματος των Φιλελεύθερων, ο οποίος είδε την αρραβωνιαστικιά του, Constance Lloyd να παντρεύεται με τον Oscar Wilde. Ο παππούς της Camilla είχε φίλους τους μεγαλύτερους αρχιτέκτονες του 20ου αιώνα, ενώ πρόγονοι της έχτισαν μια από τις πιο πολυτελείς γειτονιές του Λονδίνου.

Εκείνη, όπως μαρτυρούν οι συμμαθήτριες της στο Queens Gate, έδειχνε να έχει πάντα τον έλεγχο όσων γίνονταν γύρο της -και να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής, χωρίς να προσπαθεί ιδιαίτερα. Είχε μεγάλη πέραση στο άλλο φύλο “και ήταν τόσο δημοφιλής που είχε όποιο αγόρι ήθελε”.

Λάτρευε να διαβάζει βιβλία και ήταν πολύ αθλητική. Ξεχώρισε στην ιππασία και τη ξιφασκία. Ως μέλος οικογένειας της upper class, είχε εκπαιδευτεί για να βρει το σωστό σύζυγο και για το πώς θα γίνει καλή μητέρα -όχι για να κάνει ένα επάγγελμα και να μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό της.

Το σχολείο ενθάρρυνε τα κορίτσια να βρουν συζύγους του ίδιου επιπέδου και τα προετοίμαζε για να πηγαίνουν στα κατάλληλα πάρτι, ώστε να γνωρίσουν τον κατάλληλο provider -αυτόν που θα τους έδινε ό,τι είχαν έως τότε.

Η Camilla έκανε τις γνωριμίες της στα γήπεδα του polo. Μια ήταν αυτήν με τον Andrew Parker Bowles. Ήταν η εποχή που ο 20χρονος Πρίγκιπας Κάρολος είχε πάρει τη θέση του πατέρα του, Φίλιππου στους αγώνες.

Οι συνομήλικοι του τον είχαν περιγράψει “ελκυστικό και γοητευτικό, με την Aston Martin του, σε μια εποχή που προτιμούσε τους φίλους από τα πάθη”.

Με την Camilla γνωρίστηκε το 1972. Εκείνη έκανε το πρώτο βήμα, σχολιάζοντας τη σχέση της προγιαγιάς της με τον προπάππου του. Έγινε αμέσως το click. Όσο και αν οι δυο τους επέμεναν πως ήταν καλοί φίλοι, η γλώσσα του σώματος αποκάλυπτε άλλα.

Η Καμίλα δίπλα στον Βασιλιά, πιά, Κάρολο τον 3ο. AP

Το κακό timing και η κακή εμπειρία

Εμφανίζονταν τακτικά μαζί σε εξόδους και σε ιδιωτικά κλαμπ διασκέδασης, όπου χόρευαν έως ότου να σταματήσει η μουσική. Ένα βράδυ έμειναν στην πίστα και αφότου έσβησαν τα φώτα. Άρχισαν να φιλιούνται, ενώπιον 200 ανθρώπων που πια ήξεραν πόσο υποφέρει ο Andrew, με τον οποίον είχε σχέση η Camilla.

Το 1973 ο Κάρολος έπρεπε να φύγει εκτός συνόρων για εκπαίδευση στο ναυτικό. Εκείνη έμεινε μόνη και τα ξαναβρήκε με τον Andrew, με τον οποίον είχαν συμπληρώσει επταετή δεσμό με πολλά διαλείμματα. Αποφάσισε να τον παντρευτεί, όταν κατάλαβε πως ο Κάρολος δεν θα της έκανε τη σχετική ερώτηση. Οι έχοντες γνώση λένε πως είχε κρίνει πως είναι πολύ νέος για να δεσμευθεί.

Ρόλο στις εξελίξεις έπαιξε ένα γράμμα που έλαβε από το θείο του, Λόρδο Mountbatten. Του είχε γράψει τους λόγους που η Camilla δεν ήταν η κατάλληλη επιλογή. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι “είναι δυσάρεστο να έχουν οι γυναίκες εμπειρίες εάν πρέπει να παραμείνουν στο βάθρο μετά το γάμο”. Δεν βοηθούσε πως εκείνη δεν είχε κάποιον τίτλο.

Το 1974 η Camilla γέννησε τον Thomas. Ένα χρόνο μετά επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία ο Κάρολος και η σχέση αναθερμάνθηκε -με τον Andrew να λείπει συχνά για δουλειές. Ήξερε όσα συνέβαιναν σπίτι του, εν τούτοις οι καλοί του τρόποι δεν του επέτρεπαν να διακόψει τις σχέσεις με τον Πρίγκιπα. Ή να τον κρατήσει μακριά από το σπίτι του. Έτσι, συνέχισε να τον προσκαλεί.

Σύντομα κατάλαβαν και οι δημοσιογράφοι που ήταν στα γήπεδα του πόλο πως κάτι έτρεχε μεταξύ του Καρόλου και της Camilla. Τότε τέθηκε το θέμα του κακού timing της γνωριμίας τους -ως το λόγο που δεν παντρεύτηκαν όταν αμφότεροι ήταν ελεύθεροι.

Όταν πέθανε ο Λόρδος Mountbatten, ο τότε πρίγκιπας συνετρίβη και αναζήτησε θαλπωρή στην αγκαλιά της σημερινής της συζύγου. Αγόρασε και μια έπαυλη κοντά στη δική της.

Η έγκριση της Νταϊάνα και η φιλία τους

Ο Κάρολος έκανε διάφορες γνωριμίες, καθώς του ασκούνταν πιέσεις να παντρευτεί. Μια ήταν η Sarah Spencer, αδελφή της Diana που τελικά επιλέχθηκε -με την Camilla να είναι πάντα μέρος της ζωής του. Μάλιστα, η Camilla ενέκρινε την 19χρονη, λέγοντας πως “είναι πολύ μικρή και άρα εύπλαστη, ώστε να γίνει όπως θέλει ο θεσμός -ως σύζυγος και μητέρα”.

Η Camilla συνόδευσε την Diana στην πρώτη δημόσια εμφάνιση, ως σύντροφος του Καρόλου -σε αγώνα πόλο. Ήταν σαν μέντορας της. Άλλοι είπαν πως απλά έλεγχε την ιδιοκτησία της. Δηλαδή, τον Κάρολο.

Ναι, λόγω ηλικίας και ανατροφής η Diana υπήρξε αφελής και μαγεμένη από τον πρίγκιπα που την είχε διαβεβαιώσει πως όλες οι προηγούμενες σχέσεις του είχαν παντρευτεί.

Στις 16 Νοεμβρίου του 1980, λίγους μήνες πριν τον αρραβώνα του Καρόλου με την Diana, η Sunday Mirror έγραψε πως υπήρχε βασιλική συνεύρεση, μεταξύ του ζευγαριού, στο βασιλικό τρένο “στο οποίο επιβιβάστηκε μια μυστηριώδης γυναίκα”.

Συνεύρεση όντως, υπήρξε. Ήταν του Καρόλου με την Camilla, όπως αποδείχθηκε και από αρχεία που αποκάλυψαν τηλεφωνική κλήση που έγινε από το παλάτι στην οικεία Parker Bowles, μιάμιση ώρα πριν την αναχώρηση του βασιλικού τρένου.

Αυτό το γεγονός δείχνει πως η Diana ήξερε από την αρχή την πάσα αλήθεια, όπως ανέπτυσσε δεσμούς φιλίας με την κατά 14 χρόνια μεγαλύτερη της, Camilla.

Τον Ιούλιο του 1981, δυο ημέρες πριν το γάμο, η Camilla πήγε στο Παλάτι για να αποχαιρετήσει τον Κάρολο. Ανήμερα του γάμου, η Diana φέρεται να είπε στις φίλες της πως “ελπίζω αυτή η σχέση να ανήκει στο παρελθόν”.

Για την ιστορία, συνοδός στο βασιλικό κάρο που μετέφερε το ζευγάρι στο λιμάνι, για το ταξίδι του μέλιτος, ήταν ο Andrew Parker Bowles.

Σε μια από τις πρώτες ημέρες, η Diana άνοιξε το ημερολόγιο του συζύγου της. Έπεσαν στα πόδια της δυο φωτογραφίες της Camilla. Ο Πρίγκιπας έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει τις ιδιωτικές στιγμές και η Diana έκανε ό,τι μπορούσε, για να κρύψει τη βουλιμία της. Αποφάσισε να συνεχίσει το show, με το δικό της τρόπο, έως το “ήταν τρεις στο γάμο μας. Υπήρχε συνωστισμός”.

Έως τότε, Κάρολος και Camilla διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους πως είναι μόνο πολύ καλοί φίλοι, με τον Πρίγκιπα να γίνεται νονός του γιου της Camilla.

Υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι οι δυο τους ξαναέγιναν ζευγάρι στα μέσα του ’80, όπως και ότι η Diana ξεμπρόστιασε τη ‘φίλη’ της, το ’99 (“ξέρω τι γίνεται μεταξύ σας και θέλω να το ξέρεις”).

Αυτή ήταν η αρχή του τέλους και των δυο γάμων. Ο πριγκιπικός έληξε το 1992, με το διαζύγιο να εκδίδεται το 1996. Ο άλλος τελείωσε το 1995.

Το 1994, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Κάρολος ομολόγησε για πρώτη φορά πως υπήρξε άπιστος στο γάμο του. Από εκείνη την ημέρα και για τους μήνες που ακολούθησαν, η Camilla δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι της. Αφενός την κυνηγούσαν παντού paparazzi, αφετέρου τη μισούσε ο βρετανικός λαός.

Μετά τα διαζύγια, άρχισε ο τρίτος κύκλος της σχέσης που κρατάει μέχρι σήμερα.

Ο Κάρολος φέρεται να είχε φτιάξει πλάνο (Operation PB) ως προς το πώς θα σύστηνε ξανά την Camilla στο λαό. Είχε αποφασίσει να γίνουν τα αποκαλυπτήρια, στα 50α του γενέθλια, το 1998. Αυτό δεν συνέβη, γιατί τον πρόλαβαν οι εξελίξεις. Δηλαδή, ο αιφνίδιος θάνατος της Diana.

Παρεμπιπτόντως, η βασιλική οικογένεια δεν έκρυψε ποτέ το πώς αισθανόταν για την Camilla. Η Ελισάβετ είχε ξεκαθαρίσει στον γιο της πως δεν ήθελε ούτε να τη βλέπει στο βασιλικό κύκλο. Του είπε και ότι είναι απογοητευμένη με την επιλογή του και του διευκρίνισε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ την απιστία του. Μηδέ θα συγχωρούσε την Camilla που δεν άφησε τον Κάρολο ήσυχο, να σώσει το γάμο του. Αναφερόταν σε εκείνη ως wicked woman.

Ο χρόνος έγινε ο καλύτερος γιατρός

O βασιλιάς δεν έκανε ποτέ πίσω και έτσι κατάφερε να πάρει την ευλογία της μητέρας του, για να παντρευτεί την Camilla το 2005. Η σχέση των Ουίλιαμ και Χάρι με τη μητριά τους ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά, δυο πίσω. Η δεκαετία του 2000 ήταν αυτή που άλλαξε το λαϊκό έρεισμα, με τον κόσμο να μη θέλει πια το κακό της Camilla. Αυτό άλλαξε στα τέλη του 2020, όταν ‘βγήκε’ το Crown. Τότε ξεκίνησε νέος κύκλος μίσους.

Κάτι που δεν εμπόδισε την Ελισάβετ να ανακοινώσει πως -τους τελευταίους μήνες της ζωής της- πως η Camilla στο εξής θα αναφερόταν ως πριγκιπική συνοδός -που πια είναι βασιλική σύζυγος. Απευθυνόμενη στο λαό της είπε “ξέρω πως θα τους δώστε την στήριξη που είχα κι εγώ”.

Γεγονός που πολλοί αμφισβητούν εντόνως και δεδομένου του χαμού που έγινε στο TikTok, με πλημμύρα μίσους εναντίον της Camilla.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα