Θετικά και αρνητικά τεστ για κορονοϊό Getty Images/iStockphoto

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: 11 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

Τι θα πρέπει να κάνω αν κολλήσω κορονοϊό; Ισχύει η πενταήμερη άδεια από την εργασία; Πώς θα πάω επισκεπτήριο σε νοσοκομείο; Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μας ενημερώνει για τα πρωτόκολλα του κορονοΐου που ισχύουν σήμερα.

Μπορεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοίνωσε ότι η πανδημία του κορονοϊού (Covid-19) δεν αποτελεί πλέον παγκόσμια έκτακτη ανάγκη και ήρε το ύψιστο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι κηρύχθηκε η λήξη της.

Όπως επισήμανε, η λοίμωξη Covid εξακολουθεί να αποτελεί απειλή δημόσιας υγείας και οι χώρες θα πρέπει να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο ετοιμότητας.

Σύστησε, ωστόσο, την τροποποίηση της αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας από τη φάση του επείγοντος, που ίσχυε μέχρι τώρα, στη φάση της μακροχρόνιας πλέον διαχείρισης, καθώς ο ιός εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε κυκλοφορία επί μακρόν, και οι παραλλαγές του θα πρέπει να επιτηρούνται.

Τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση της πανδημίας που παραμένουν στην Ελλάδα, όπως είναι δημοσιευμένα σε ΦΕΚ, αφορούν κυρίως τη διαχείριση ατόμων σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας, όπως επίσης και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας.

Μιλώντας στο Magazine ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δίνει όλες τις πληροφορίες για την διαχείριση των κρουσμάτων και της νόσου.

Ποια μέτρα για την Covid ισχύουν στην καθημερινότητά μας

Τι θα πρέπει να κάνω αν κολλήσω κορονοϊό;

Συστήνεται απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Η σύσταση δίνεται προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση της λοίμωξης Covid.

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνονται και μέσα στο σπίτι μέτρα προφύλαξης, όπως η μάσκα, και να αποφεύγονται οι επαφές με άλλα άτομα του οικείου περιβάλλοντος για την αποφυγή της μετάδοσης.

Σημαντικό είναι να προφυλασσόμαστε ακόμα περισσότερο, ειδικά αν έχουμε στο σπίτι άτομα τρίτης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν από τη λοίμωξη Covid.

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε εβδομάδα καταγράφονται στη χώρα μας δεκάδες θάνατοι από τη λοίμωξη, κυρίως ηλικιωμένων.

Δηλαδή μπαίνω σε καραντίνα;

Όχι. Η καραντίνα είναι υποχρεωτικό μέτρο και προβλέπει πρόστιμο ή άλλες κυρώσεις.

Οι οδηγίες αυτές είναι ιατρικές συστάσεις για την αποφυγή της μετάδοσης και την προστασία του πληθυσμού.

Θεωρητικά και νομικά, αν θέλει κάποιος που είναι θετικός στον κορονοϊό να βγει έξω και να κυκλοφορήσει κανονικά, μπορεί να το κάνει, διότι δεν προβλέπονται κυρώσεις.

Προκειμένου να παραμείνω στο σπίτι 5 μέρες, ισχύει η άδεια ειδικού σκοπού;

Όχι. Η άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή η «αυτόματη» άδεια που ενεργοποιούνταν με τη διάγνωση σε φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο με rapid ή PCR τεστ δεν ισχύει πλέον.

Όταν παραμένει κάποιος στο σπίτι θα πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Εάν η εργασία του έχει τέτοια φύση που δεν το επιτρέπει ή τα συμπτώματα είναι βαριά και δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό και να πάρει κανονική αναρρωτική άδεια.

Έχει νόημα να κάνω rapid ή PCR τεστ για τη διάγνωση της νόσου;

Δεν έχει νόημα για την περίπτωση της άδειας από την εργασία, όμως θα πρέπει να έχει γίνει rapid ή PCR τεστ στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί (ηλικιωμένος ή με υποκείμενα νοσήματα) να του συνταγογραφησούν αντιικά φάρμακα για τη λοίμωξη Covid.

Τι ισχύει για τις απουσίες των μαθητών από τα σχολεία;

Οι απουσίες έως 5 ημερών για τους μαθητές που έχουν νοσήσει από κορονοϊό καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται.

Στην περίπτωση που ο μαθητής νοσηλευτεί αποδεδειγμένα σε νοσοκομείο λόγω νόσησης από Covid-19, οι απουσίες του επίσης καταχωρούνται, αλλά δεν προσμετρώνται για όλο το χρονικό διάστημα της νοσηλείας.

Τι θα ισχύσει για τις πανελλαδικές εξετάσεις;

Τα πρωτόκολλα για τους μαθητές που ενδέχεται να είναι θετικοί στον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας το επόμενο διάστημα.

Όταν είμαι διακοπές μπορώ να ταξιδέψω για να επιστρέψω στο σπίτι μου;

Ναι, ειδικά όμως σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όσους είναι θετικοί στον κορονοϊό.

Ποια μέτρα πρέπει να τηρούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ;

Κανένα. Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτική σύσταση για εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία. Δεν είναι υποχρεωτικά ούτε τα απολυμαντικά χεριών στα τραπεζάκια.

Μέτρα σε ιατρεία, νοσοκομεία, φαρμακεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Σε ποιες δομές υγείας είναι υποχρεωτική η μάσκα;

Σε όλες. Ιατρεία, οδοντιατρεία, νοσοκομεία ιδιωτικά και δημόσια και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες.

Τα φαρμακεία δεν είναι δομές υγείας, οπότε η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους πελάτες.

Αν πάω για εξέταση ή επισκεπτήριο σε νοσοκομείο είναι υποχρεωτικό το rapid test;

Όχι. Ασθενείς που προσέρχονται σε δομές υγείας για εξέταση με τακτικό ραντεβού ή εκτάκτως, δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν κάνει εξέταση για κορονοϊό.

Εξαιρούνται οι ασθενείς που προσέρχονται σε ιατρεία-οδοντιατρεία για επέμβαση με αερόλυμα, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν κάνει 24 ώρες πριν rapid test.

Η περίπτωση των επεμβάσεων εξειδικεύεται σε πολλές υποκατηγορίες, ρωτήστε για περισσότερες λεπτομέρειες ανά περίπτωση τον γιατρό σας.

Τι θα πρέπει να κάνω πριν πάω επισκεπτήριο σε νοσοκομείο;

Η κάθε ιδιωτική ή δημόσια δομή υγείας, έχει το δικαίωμα να εφαρμόζει δικά της πρωτόκολλα, οπότε πριν επισκεφτείτε ασθενή, ρωτήστε τους υπεύθυνους του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται το επισκεπτήριο σε άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα