“Esercizi per un manifesto poetico”, Collettivo Mine (Ιταλία) 2023 Ελευσίνα

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, η Φροσω Τρούσσα, η Αγγελική Λαμπίρη και η Γωγώ Βουδούρη μιλούν στο Magazine για το Spring Forward που θα φιλοξενήσει η Ελευσίνα.

Ελευσίνα, μία πόλη γεμάτη εκπλήξεις και μυστήρια. Μία πόλη που οι άνθρωποί της χορεύουν και έχουν μία άλλη, πιο έρρυθμη σχέση με το σώμα τους. Μία πόλη που σιγά σιγά μπαίνει στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης με τον πιο όμορφο τρόπο.: ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Δεν είναι τυχαίο που το τετραήμερο της Πρωτομαγιάς, από τις 28 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαϊου, υποδέχεται το κορυφαίο ευρωπαϊκό γεγονός σύγχρονου χορού, το Spring Forward. 25 παραστάσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 καλλιτεχνών και επαγγελματιών του χορού από την Ευρώπη και την Ασία θα κάνουν “κατάληψη” σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της Ελευσίνας: Παλαιό Ελαιουργείο, Ελαιουργική, 2ο& 4ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, Γήπεδο Δασκαλάκη.

Mία εντυπωσιακή εκδοχή του Gran Bolero, του Ισπανού χορογράφου Jesús Rubio Gamo ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves Claudia Córdova Zignago- 2023 Ελευσίνα

Μιχαήλ Μαρμαρινός: Οι άνθρωποι χορεύουν στην Ελευσίνα

“Το Spring Forward είναι ένα φεστιβάλ που στηριζεται σε μία ευρωπαϊκή πλατφόρμα, το Aerowaves. Φέτος μάλιστα γιορτάζει τα 25 χρόνια του, δηλαδή το 1/4 του αιώνα λειτουργίας του, ενώ ο διευθυντής του δίνει τη σκυτάλη μετά από τόσα χρόνια στην επόμενη γενιά” αναφέρει στο Magazine ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της 2023 Ελευσίνα, που φέρνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η πλατφόρμα αυτή του Aerowaves με έναν τρόπο, έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να αλλάξει ο χάρτης του χορού στην Ευρώπη και όχι μόνο, γιατί συνεργάζεται και με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δίνοντας εξαιρετικές ευκαιρίες στην αναδυόμενη τέχνη της χορογραφίας. Εμείς εδώ στην Ελευσίνα συνεργαζόμαστε με την Ασία για παράδειγμα. Μέσα από το Aerowaves πολλοί καλλιτέχνες – και Έλληνες όπως ο Ευριπίδης Λασκαρίδης και η Πατρίσια Απέργη- έχουν βρει τον δρόμο τους. Είναι, δηλαδή, μία θεσμική πλατφόρμα και κάνει αυτό που ιδανικά πρέπει να κάνει μία τέτοια πλατφόρμα για να προάγει τη δημιουργικότητα, να της δίνει τα κλειδιά και να ανοίγει δρόμους, ώστε αυτή να μετατρέπεται από μία άμορφη ενεργός δύναμη σε αυτό που λέμε έργο που συναντά το κοινό του” συνεχίζει.

Η Ελευσίνα έχει μία “κρυμμένη” σχέση σαν πόλη με τον χορό.

Πόσο “πολύτιμο” είναι το Spring Forward; Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός σημειώνει πως “το Spring Forward είναι μία γιορτή του χορού που συμβαίνει στο πλαίσιο μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας. Η Ελευσίνα έχει μία “κρυμμένη” σχέση σαν πόλη με τον χορό. Δεν είναι γνωστό αυτό. Πρώτον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός παιδιών, νέων μάλιστα, που σπουδάζουν χορό στην πολη. Δεύτερον, υπάρχουν περίπου 15 τοπικοί σύλλογοι. Και τοπικός σύλλογος σημαίνει ήθη, έθιμα και κυρίως χορός. Οι άνθρωποι χορεύουν στην Ελευσίνα. Η έννοια του σώματος σε έρρυθμη κίνηση είναι μέσα στην παράδοσή τους. Άρα στην Ελευσίνα έχουμε και την έντεχνη πλευρά και την λαϊκή.

Το τρίτο στοιχείο που θεωρώ κρίσιμο είναι πως στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και σε συνεργασία με την Πατρίσια Απέργη έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα U(R)TOPIAS – Ακαδημία Χορογραφίας. Σκεφτείτε πως αν κάποιος θέλει να σπουδάσει χορογραφία στην Ελλάδα δεν έχει πού να πάει. Μπορεί να σπουδάσει χορό, αλλά δεν μπορεί να σπουδάσει χορογραφία. Μόνο στο εξωτερικό. Τώρα όποιος θέλει να σπουδάσει χορογραφία θα έρχεται στην Ελευσίνα.

Είναι μία πόλη αρκετά κρυφή, δεν είναι τυχαίο που έχει τα μυστήρια άλλωστε. Όσοι επισκεφθούν, την Ελευσίνα το τετραήμερο 28 Απριλίου με 1η Μαίου θα δουν το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο παλμός της τέχνης της χορογραφίας.

Εδώ έχουμε στήσει αυτό το πρόγραμμα, το οποίο σκοπεύουμε να αφήσουμε και παρακαταθήκη στην πόλη. Πρόκειται για ένα ανοιχτό πρόγραμμα που έχει -εκτός από την επιμέρους δουλειά που γίνεται- και μία σειρά μεντόρων που έρχονται από το εξωτερικό και διδάσκουν. Παράγουν έργα και μάλιστα έργα που θα βγουν στον δημόσιο χώρο το 2023 και και μέρος της δουλειάς όσων συμμετέχουν θα παρουσιαστεί και μέσα στο Spring Forward.

Είναι λόγοι όλοι αυτοί πολύ κρίσιμοι. Αν πάω ακόμη πιο πίσω στη μεγάλη εικόνα, η Ελευσίνα είναι μία πολιτιστική πρωτεύουσα και άρα αυτό το φεστιβάλ είναι ένας τρόπος ανάδειξης του εσωτερικού δυναμικού της υλικής και της άυλης οικονομίας της, αλλά και μία προσπάθεια να γίνει ένα μπουστ για να μπει στον χάρτη της δημιουργικής ανάπτυξης και βέβαια στον πολιτιστικό χάρτη.

Είναι μία πόλη αρκετά κρυφή, δεν είναι τυχαίο που έχει τα μυστήρια άλλωστε. Όσοι επισκεφθούν, την Ελευσίνα το τετραήμερο 28 Απριλίου με 1η Μαίου θα δουν το πού χτυπά αυτή τη στιγμή ο παλμός της τέχνης της χορογραφίας”.

Aina Alegre (Γαλλία/Ισπανία) Christophe Raynaud de Lage


Φροσω Τρούσσα: Το Spring Forward για πρώτη φορά, προτείνει κάτι νέο. Ενσωματώνει έργα από την Ασία, όπως Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα

“Το Spring Forward είναι ένα φεστιβάλ που φιλοξενεί ένα μεγάλο φάσμα της σύγχρονης χορογραφικής δημιουργίας. Στην φετινή διοργάνωση ,παρουσιάζονται συνολικά 25 παραστάσεις από τουλάχιστον 15 χώρες. Καλλιτέχνες απο την Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία,Τσεχία, Ολλανδία, Λιθουανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Αρμενία, Βέλγιο, Γερμανία, Ουγγαρία θα ζωντανέψουν με τα έργα τους σκηνές που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για αυτή την μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στον χορό”, μας αναφέρει η Φροσω Τρούσσα, Καλλιτεχνική διευθύντρια DAN.C.CE Unitiva/ARC for Dance Festival/Moving Colors Fest (Το Spring Forward είναι μια συνδιοργάνωση της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό οργανισμό DAN.C.CE UNITIVA και το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves).

Και συνεχίζει “Για πρώτη φορά, όμως, προτείνει κάτι νέο. Ενσωματώνει έργα από την Ασία, όπως Ιαπωνία, Ταϊβάν και Κορέα που έχουν προκύψει μέσα από τις συνεργασίες του δικτύου και αυτό το γεγονός, κάνει το φεστιβάλ ιδιαίτερο. Ξεχωρίζει η ανάθεση με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Ιάπωνα χορογράφο και visual artist Hiroaki Umeda, που επιμελείται το Movers Platform.

Χορευτές από τη Σεούλ, το Τόκυο και την Ελλάδα συναντιούνται εδώ και δύο μήνες μέσω zoom διαμορφώνοντας τις καλύτερες ιδέες τους σε μια χορογραφία. Θα βρεθούν μαζί ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, με τον Hiroaki να συνδυάζει το υλικό τους σε μια ενιαία παράσταση. Η γοητεία αυτού του έργου είναι η ίδια η αξία της κίνησης. Έχει επιλέξει χορευτές που χαρακτηρίζονται από ένα έντονο κινητικό λεξιλόγιο και είναι βαθιά επηρεασμένοι από διαφορετικά πολιτιστικά και τοπικά ιδιώματα.

Το φεστιβάλ γιορτάζει 10 χρόνια, ενώ παράλληλα το δίκτυο κλείνει 25 χρόνια από το ξεκίνημα του. Πολλοί καλλιτέχνες ξεκίνησαν την πορεία τους μέσα από το Aerowaves και είναι πια γνωστοί σε διεθνές επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι ο Jesus Rubio Gamo, όπου φέτος με την παράσταση «Gran Bolero» ολοκληρώνει τη φετινή μας διοργάνωση. Το έργο μάς προσκαλεί να συνδεθούμε σε μια αέναη ροή από σώματα κινούμενα κυκλικά μέσα από την μουσική του Ravel, κατευθυνόμενα, ενάντια στις αντιξοότητες, προς την ελευθερία. Σε αυτή την εκδοχή που θα δούμε, ο Jesus προσκαλεί μέσα από ένα διήμερο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στο Παλαιό Ελαιουργείο να συμμετάσχουν στην παράσταση άνθρωποι της πόλης. Μαζί με τους 12 χορευτές του από την Βαρκελώνη και την Μαδρίτη, το έργο θα κορυφωθεί φέρνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την ανθρώπινη ύπαρξη”.

“Vanishing Point”, Dafni Antoniadou, Alexandros Vardaxoglou & Constantine Skourlis (Ελλάδα) Andreas Simopoulos

Αγγελική Λαμπίρη: Νέες ευκαιρίες για ανεξάρτητους δημιουργούς απ’ όλη την Ευρώπη

Η Αγγελική Λαμπίρη, η διευθύντρια πολιτιστικής κατάρτισης της διοργάνωσης, σημειώνει πως “βασικός πυλώνας του Spring Forward είναι η ανάδειξη και η στήριξη της νέας γενιάς χορευτών και χορογράφων, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για ανεξάρτητους δημιουργούς απ’ όλη την Ευρώπη.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η U(R)TOPIAS – Ακαδημία Χορογραφίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ελευσίνα 2023 σε συνεργασία με την Πατρίσια Απέργη και την ομάδα Αερίτες (μια από τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες που έχουν παρουσιάσει το έργο τους σε προηγούμενη διοργάνωση του Spring Forward), έχει στόχο να ενισχύσει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία θέτοντας στο επίκεντρο την νέα γενιά χορογράφων, δίνοντας χώρο και χρόνο στην έρευνα και στον πειραματισμό και δημιουργώντας έργα εμπνευσμένα από την ιστορία της πόλης της Ελευσίνας, τις ιστορίες των κατοίκων της, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν”.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις, όπως το Dance Quality Writing, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων για ανερχόμενους συγγραφείς χορού, το Upstart Forum, μια δημόσια συζήτηση-ξενάγηση στη διοργάνωση για ζητήματα προγραμματισμού, το Spingback Social με ζωντανή μετάδοση συνεντεύξεων των καλλιτεχνών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.ά.

“Warping Soul”, Andreas Hannes (Ολλανδία), Salih_Kilic

Η Γωγώ Βουδούρη εξηγεί τι είναι το Magnetic Dance…

Η Γωγώ Βουδούρη, Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης, μιλά στο Magazine για τη διαδραστική, τεχνολογικά επαυξημένη παράσταση χορού Magnetic Dance – “Izutsu – Ηχώ” πως “συμβαίνει παράλληλα στην Ελευσίνα και στο Τόκιο της Ιαπωνίας, με τη συμμετοχή μιας διεθνούς ομάδας υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Μουσικής Πληροφορικής Γιάννη Ζάννου.

Πρόκειται για ένα σύνθετο οπτικοακουστικό θέαμα, που συντίθεται ψηφιακά κατά τη στιγμή της παρουσίασής του, χρησιμοποιώντας δεδομένα που παράγονται από την κίνηση των χορευτών μέσω φορετών ασύρματων αισθητήρων ανοιχτής τεχνολογίας. Αξιοποιεί ανοιχτού κώδικα, φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές για να δημιουργήσει μια πρωτότυπη αφήγηση που συνδέει την αρχαία ελληνική ιστορία «Δάφνις και Χλόη» (Λόγγος), και αυτή της Ηχούς και του Νάρκισσου (Οβίδιος), με το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο Noh και το κλασικό έργο της Ιαπωνικής Γραμματείας Izutsu. Η χορευτική παράσταση αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς δράσεων που *θα παρουσιαστουν στην τελική τους μορφή τον Οκτώβριο του 2023, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Digital Days, ενώ υποστηρίζεται και από τον οργανισμό EU Japan Fest. Σε λίγες μέρες, παράλληλα με το Spring Forward Festival, θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα μια προπαρασκευαστική συνάντηση των καλλιτεχνών σε απευθείας σύνδεση με το Τόκυο, η οποία θα είναι επισκέψιμη από το κοινό με τη μορφή «ανοιχτής πρόβας».

“Open Drift”, Philippe Kratz (Ιταλία). Monia Pavoni

Η λήξη της επετειακής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου, παρουσιάζοντας ειδικά για το Spring Forward, μία εντυπωσιακή εκδοχή του Gran Bolero, του Ισπανού χορογράφου Jesús Rubio Gamo ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού Aerowaves. Εξερευνώντας τα σύνορα μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση από την εξάντληση, 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη και ντόπιοι ερασιτέχνες χορευτές, συναντιούνται επί σκηνής σε μια αξέχαστη καλλιτεχνική εμπειρία. Η παράσταση είναι βασισμένη στο ντουέτο Bolero, που παρουσίασε ο καλλιτέχνης στο Spring Forward 2017 στο Aarhus.

Δείτε το αναλυτικό Πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα