Ο Hayden Christensen. Galit Rodan/CP/ABACAPRESS/VISUALHELLAS.GR

“Ο DARTH VADER ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ”: Ο HAYDEN CHRISTENSEN ΣΤΟ THE MAGAZINE

Λίγο πριν βάλει ξανά τη μάσκα του Darth Vader για το “Obi-Wan Kenobi”, ο Hayden Christensen μιλά στο Magazine για την επιστροφή του στον εμβληματικό ρόλο

“Ο Darth Vader είναι ένας χαρακτήρας που σκεφτόμουν πάντα μέσα στα χρόνια. Έχει μείνει μαζί μου. Είναι ρόλος που έχει καθορίσει τη ζωή μου με τόσους τρόπους. Το μυαλό μου ταξίδευε πάντοτε εκεί, στα “τι θα γινόταν αν”, στα ατέλειωτα ενδεχόμενα. Ήταν ένας από τους λόγους που ενθουσιάστηκα όταν έλαβα το τηλεφώνημα. Αυτή είναι μία σχετικά ανεξερεύνητη περίοδο στα Star Wars και όταν πήρα τα σενάρια τρελάθηκα”.

Ο Hayden Christensen μάς μιλάει από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λονδίνο. Βρίσκεται εκεί για την προώθηση του “Obi-Wan Kenobi”, της νέας Star Wars σειράς που θα προβληθεί από το Disney+, φοράει μαύρα, και μιλάει με το χαρακτηριστικό γρέζι του Anakin Skywalker. Όσο μιλάει καταλαβαίνει κανείς γιατί ο George Lucas τον είχε επιλέξει σε ηλικία μόλις 19 ετών για να υποδυθεί τον σκοτεινό Anakin. “Έχει μία αιχμή σαν αυτή που είχαν ο James Dean και ο Marlon Brando”, έλεγε τότε. Ο Christensen είναι επιβλητικός, έχει μελαγχολική αύρα, και παρότι διαλέγει πολύ προσεκτικά τις λέξεις του δίνει την αίσθηση πως σκέφτεται άλλες τόσες.

Στο Obi-Wan Kenobi όπου συμπρωταγωνιστεί πλάι στον Ewan McGregor του ομώνυμου ρόλου, είναι πια ο Darth Vader αλλά όχι στην ολοκληρωμένη του μορφή.

“Η επιστροφή μου στον χαρακτήρα ήταν μία σπουδαία ευκαιρία. Είχα περάσει τόσο χρόνο με τον Anakin όταν κάναμε τα prequels που ένιωθα ότι τον ήξερα πολύ καλά, οπότε το να γυρίσω πίσω σε αυτή την πνευματική κατάσταση έμοιαζε πολύ φυσικό. Βέβαια είναι σε διαφορετικό σημείο της ζωής του, είμαι και εγώ σε διαφορετικό σημείο της δικής μου ζωής, αλλά ήταν ενδιαφέρουσα άσκηση για την τέχνη μου το να υποδυθώ τον ίδιο χαρακτήρα τόσα χρόνια μετά. Θέλουμε σίγουρα να δείξουμε μία νέα πλευρά στον Darth Vader που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σεβαστούμε όλα όσα ήδη γνωρίζουμε γι’ αυτόν. Υπάρχει μία συνέχιση που έπρεπε να τιμηθεί και είχαμε τη συνείδησή της στο πώς θα κινηθεί ο Vader και στο πώς θα τον βλέπουμε εμείς.

Στο Obi-Wan Kenobi όπου συμπρωταγωνιστεί πλάι στον Ewan McGregor του ομώνυμου ρόλου, είναι πια ο Darth Vader αλλά όχι στην ολοκληρωμένη του μορφή. Getty Images via AFP


Είμαστε δέκα χρόνια από όταν τον είδαμε για τελευταία φορά στο “Revenge of the Sith”. Όλο αυτό το διάστημα που έχει περάσει στην καινούρια του ζωή τον έχει επηρεάσει εμφανώς. Η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του είναι εκεί, αυτή η εγγενής σύγκρουση ως προς τον αυτοπροσδιορισμό του και η προσπάθειά του να συμφιλιωθεί με αυτή. Το εξερευνούμε σίγουρα αυτό στη σειρά, μεταξύ άλλων και μέσα από την καταδίωξη που εξαπολύει για να σκοτώσει τον Obi-Wan. Θέλει να σκοτώσει αυτή την πλευρά του εαυτού του και να θάψει τον Anakin όσο πιο βαθιά μπορεί”.

Η Moses Ingram, η νεόφερτη του σύμπαντος που υποδύεται μία Inquisitor στη δούλεψη του Darth Vader με την αποστολή να εξολοθρεύσει τους εναπομείναντες Jedi, μας περιγράφει την εικόνα που επικρατούσε στο σετ του “Obi-Wan” όταν ξεπρόβαλαν ο Christensen και ο McGregor:

“Όλοι είχαν γίνει ξανά μικρά παιδιά. Κάτι που σημαίνει τόσα πολλά γι’ αυτούς βρέθηκε ξαφνικά μπροστά στα μάτια τους. Ήταν τόσο γλυκό να τους βλέπεις να μη μπορούν να αντισταθούν στην ανάγκη τους να ρωτήσουν, “μήπως θα μπορούσα να κρατήσω το lightsaber σου;”, “μήπως θα μπορούσαμε να βγάλουμε μία φωτογραφία;”, “μήπως μπορείς να μου τραβήξεις αυτό το βίντεο;”. Κι ήταν και οι δύο τους τόσο ευγενικοί και πρόθυμοι. Κάποιες φορές νιώθω ότι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά το τι σημαίνουν για τον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν τα κλάματα. Είναι πολύ συγκινητικό και λάτρευα να το βλέπω”.

Η συζήτηση γύρω από τον Christensen δεν ήταν πάντοτε τόσο ζεστή. Ο νεαρός τότε ηθοποιός ήταν το εύκολο θύμα για τις επιθέσεις εναντίον των prequels των Star Wars, κυρίως από την πλευρά των κριτικών και των φανατικών θαυμαστών της ορίτζιναλ τριλογίας. Είχε να διαχειριστεί τους ξύλινους διαλόγους του Lucas και την ακραία χρήση green screen στα γυρίσματα των ταινιών, και δεν έβγαινε πάντοτε αλώβητος. Ήταν πάντοτε όμως μία σωστή επιλογή για τον Anakin και η επανεκτίμηση των prequels τον έχει δικαιώσει.

Darth Vader Disney+ via AP


Του θυμίζω την επίσκεψή του στο Star Wars Celebration για τα 40 χρόνια του franchise όπου ήμουν παρούσα, όταν έκανε έκπληξη στους φαν βγαίνοντας στη σκηνή και ένιωσα το έδαφος να σείεται κάτω από τα πόδια μου. “Ήταν τρελό, το θυμάμαι πολύ καθαρά”, μου λέει. Τον ρωτάω εάν εκείνη η υποδοχή, αλλά και η ενεργή ζήτησή του από το κοινό των Star Wars σχετικά με τα πρότζεκτ της Lucasfilm έπαιξαν ρόλο στην απόφασή του να γίνει ξανά ο Darth Vader.

“Έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο! Νομίζω ότι πρέπει να ευχαριστήσω τους φαν που με έφεραν πίσω κατά κάποιο τρόπο. Είμαι τρομερά ευγνώμων για την υποστήριξη που μου έχουν δείξει και ανυπομονώ να δουν τι φτιάξαμε”.

Αυτή τη φορά η ζωή του στο σετ ήταν αρκετά πιο εύκολη. Η Lucasfilm έχει αναπτύξει την τεχνολογία του StageCraft που αντί για green screen ντύνει το σετ γύρω από τους ηθοποιούς με τα περιβάλλοντα όπου βρίσκονται οι χαρακτήρες τους.

“Η τεχνολογία του StageCraft είναι απίστευτη. Θυμάμαι να μπαίνω στο σετ για πρώτη φορά και να συνειδητοποιώ ότι παρουσιάζουν γύρω μας το περιβάλλον όπου βρίσκονται οι χαρακτήρες. Περιτριγυρίζεσαι από αυτό, νιώθεις ότι είσαι πράγματι στον κόσμο των Star Wars. Όταν κάναμε τα prequels ένιωθες ότι έμοιαζε με θέατρο αυτό που κάναμε, απαιτούσε πολλή από τη φαντασία σου. Τώρα έχεις τα πάντα εκεί για να αντιδράς σ’ αυτά. Βοηθούν τόσο τη διαδικασία του ηθοποιού”.

Ο Christensen μπήκε στην υποκριτική καταλάθος. Συνόδευσε την αδερφή του που έπαιζε σε διαφημίσεις σε ένα casting call όταν ήταν 7-8 χρονών και ένας ατζέντης του πρότεινε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Έκανε μία-δύο διαφημίσεις τον χρόνο, αλλά συνέχιζε να ασχολείται κυρίως με το χόκεϊ και αργότερα με το τένις. Το πλάνο ήταν να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο του Καναδά απ’ όπου κατάγεται με αθλητική υποτροφία, πιθανώς για κάποιο πτυχίο γύρω από την αρχιτεκτονική.

Ένα μήνα πριν από την περίοδο που θα έπρεπε να καταθέσει τα χαρτιά του αποφάσισε να ασχοληθεί τελικά με την ηθοποιΐα. Κάποια στιγμή ήρθε το η σειρά “Higher Ground” και αμέσως μετά η ταινία “Life As a House” του Irwin Winkler πλάι στον Kevin Kline και την Kristin Scott Thomas. Ο ρόλος του μισάνθρωπου γιου της οικογένειας ήταν απαιτητικός, όχι μόνο επειδή χρειάστηκε να χάσει κιλά για να πετύχει την ασθενική όψη του, αλλά και για την ψυχολογία του. Η απόσβεση ήταν μία υποψηφιότητα στα βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών, και η ανακοίνωσή του από τα Young Hollywood Awards και το Φεστιβάλ Καννών ως ο επόμενος άνδρας ηθοποιός που έπρεπε να μπει στο ραντάρ σου.

Τα Star Wars ήρθαν αμέσως μετά. Ο Christensen θυμάται να μαθαίνει τα νέα από το τηλέφωνο και να κοιτάζει τον συγκάτοικό του χαμογελώντας. Ο φίλος του κατάλαβε αμέσως ότι τα νέα ήταν καλά, έβαλε το σάουντρακ του “Phantom Menace” να παίζει, και οι δυο τους άρχιζαν να ουρλιάζουν και να ξιφομαχούν με φανταστικά lightsabers που δεν είχαν στα χέρια τους.

“Ήξερα για τα Star Wars πριν δω τις ταινίες”, περιγράφει. “Ο μεγάλος μου αδερφός ήταν σούπερ φαν, είχε όλα τα παιχνίδια. Αυτή ήταν η σύστασή μου στον κόσμο των Star Wars, μέσα από τις φιγούρες και τα σεντόνια του αδερφού μου (γέλια). Όταν είδα τις ταινίες ήμουν πολύ μικρός. Θυμάμαι να βλέπω το “A New Hope” και να μένω άφωνος με την ιστορία, να παρασύρομαι από τους χαρακτήρες. Είχα πάθει έρωτα με τον Darth Vader. Θυμάμαι να τον μιμούμαι για να τρομάξω την αδερφή μου και θυμάμαι πόσο αποτελεσματικό ήταν (γέλια). Την είχα κατατρομάξει! Είναι απόδειξη της επίδρασης αυτών των ταινιών στην κουλτούρα μας. Έχω μία κόρη 7,5 ετών και δεν της έχω δείξει τις ταινίες ακόμα, αλλά αγαπάει τον Baby Yoda και λατρεύει να παίζει με τα lightsabers. Είναι στοιχεία τόσο συγκεκριμένα στα Star Wars. Την κόρη μου βέβαια δεν θέλω να την τρομάξω!”.

Επηρεασμένος από τις αντιδράσεις για τα prequels αλλά κυρίως από την απότομη εκτόξευση που δεν ένιωθε ότι είχε κερδίσει, ο ηθοποιός αραίωσε πολύ τις δουλειές του και προτιμούσε να χαλαρώνει στη φάρμα του. Μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο.

“Δε χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια για να με πείσουν”, θυμάται. “Ήμουν ενθουσιασμένος που με κάλεσαν να το κάνω. Ήρθε η Deborah Chow, η σκηνοθέτριά μας, στη φάρμα μου, μου είπε κάποια πράγματα για το πρότζεκτ και ότι ήθελε πολύ να με φέρει πίσω, και είπα ότι θα το ήθελα κι εγώ πολύ. Είναι, φυσικά, και μία συναρπαστική ιστορία αυτή που θα πούμε, οπότε το να είμαι μέρος της και το να συνεργαστώ ξανά με τον Ewan [McGregor] ήταν τεράστια ευκαιρία. Ήταν εύκολο το ναι για μένα.”

Ο Hayden Christensen σε πρόσφατη φωτογράφιση στο Λονδίνο./ Brett Cove/SOPA/VISUALHELLAS.GR ZUMAPRESS.com


Για να γεμίσει τα κενά του για τον Anakin και τον Darth Vader, ο Christensen είδε τις σειρές κινουμένων σχεδίων των Star Wars που είχαν εμβαθύνει στον χαρακτήρα του, και το έριξε στη γυμναστική για να σταθεί αντάξιος της στολής. Και ποιος δε θα ήθελε να τη φορέσει;

“Ο τρόπος που είχε παρουσιαστεί στην ορίτζιναλ τριλογία ήταν τόσο, τόσο καλοφτιαγμένος. Το design του Darth Vader, το sound design, οι ανάσες του, η φωνή του James Earl Jones, είχαν δέσει όλα τέλεια, πραγματικά. Και το ενδιαφέρον στα prequels ήταν ότι δημιουργήσαμε το ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος πριν τον Vader, και με διάφορους τρόπους αλλάξαμε την αντίληψή μας γύρω από αυτό, τον κάναμε ανθρώπινο. Στο μεταξύ συνεχίζεται αυτό, όσο πιο ανθρώπινο τον κάνουμε τόσο πιο συναρπαστικός γίνεται. Με εγκράτεια πάντα. Δε θες να υπερπληροφορήσεις τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, να μειώσεις την αύρα μυστηρίου του, οπότε βαδίζουμε σε πολύ λεπτή γραμμή”.

Τον ρωτάω πώς ένιωσε όταν έβαλε ξανά το κοστούμι και χαμογελάει μέχρι τα αυτιά.

“Ήταν αναζωογονητικό. Ήταν απίστευτη εμπειρία και πολύ συναισθηματική βασικά. Πάει τόσος καιρός απ’ όταν είχα παίξει αυτόν τον χαρακτήρα και όταν είχα τελειώσει μαζί του δεν είχα ιδέα ότι θα γυρνούσα σ’ αυτόν και στον κόσμο του. Είναι μία τόσο εμβληματική στολή. Το νιώθεις σίγουρα ότι τη φοράς γιατί βλέπεις τις αντιδράσεις των ανθρώπων γύρω σου, όταν βλέπουν τον Vader για πρώτη φορά. Δε μπορώ να πω περισσότερα, αλλά πάντως δεν επέστρεψα για να μείνω μόνο πίσω από τη μάσκα”.

Το “Obi-Wan Kenobi” προβάλλεται από το Disney+ που φτάνει στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα