Μέσι-Εμπαπέ με τη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν AP

Ο ΕΜΠΑΠΕ ΕΧΕΙ Ο,ΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΣΙ

Λίγες ώρες πριν από την σέντρα του τελικού στο Μουντιάλ του Κατάρ, ο Γιάννης Φιλέρης ακτινογραφεί το σκηνικό μιας ξεχωριστής μονομαχίας που αναδεικνύει το ζευγάρι Γαλλίας-Αργεντινής: Λέο Μέσι εναντίον Κιλιάν Εμπαπέ κι όποιος αντέξει (θα πάρει το Κυπελλο)

Το 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο ολοκληρώνεται απόψε στο Κατάρ, με το κορυφαίο ματς της διοργάνωσης. Αυτό, δηλαδή, που θα αναδείξει την επόμενη παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Θα είναι η Γαλλία, σε ένα εντυπωσιακό back to back που έχουμε να δούμε 60 χρόνια όταν η Βραζιλία του 1962 επανέλαβε ό,τι και το 1958, ή μήπως ήρθε η ώρα του Λέο Μέσι και της Αργεντινής;

Ο αρχηγός της “αλμπισελέστε” στο πέμπτο (και τελευταίο) Μουντιάλ της καριέρας του, θέλει να πιει το νέκταρ από το ιερό δισκοπότηρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ώστε να γίνει -και με τη βούλα- ο καλύτερος. Όχι ότι το έχει ανάγκη, αλλά όπως και να το κάνουμε ένας τέτοιος τίτλος τον βάζει και τυπικά, εκεί που με βάση την ασύγκριτη ποδοσφαιρική του αξία, βρίσκεται ήδη. Στην κορυφή, δίπλα στον Ντιέγκο Μαραντόνα…

Ναι, αλλά από την άλλη βρίσκεται ο Κιλιάν Εμπαπέ, το νέο τρομερό παιδί του αθλήματος, που στα 23 του χρόνια, έσπασε ήδη ένα ρεκόρ του Πελέ και έχει στα χέρια του ό,τι ο Μέσι παλεύει, σχεδόν απεγνωσμένα, να κατακτήσει εδώ και 16 χρόνια. Πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια, ο γεννημένος στα βόρεια προάστια του Παρισιού, σούπερ-σταρ, είναι Παγκόσμιος πρωταθλητής από το 2018, όταν είχε καταπλήξει τα πλήθη στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018.

Αμφότεροι στο Κατάρ, έχουν από πέντε γκολ και εκτός του αστραφτερού τροπαίου διεκδικούν τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και τη χρυσή μπάλα που απονέμεται στον κορυφαίο παίκτη του Μουντιάλ. Δεν θα μπορούσε ίσως να υπάρξει σαν μπακγκράουντ του τελικού μια καλύτερη και ξεχωριστή μονομαχία απ’ αυτή, που διαγράφουν τα ολογράμματα των δυο πολύ μεγάλων ποδοσφαιριστών.

Από τη μια ο βετεράνος Μέσι, ίσως στην πιο ώριμη στιγμή της καριέρας του, αποφασισμένος για όλα, ακόμη και για … τσαμπουκάδες, που ουδέποτε έκανε στο παρελθόν κι από την άλλη ο νεανίας Εμπαπέ, φουριόζος, γρήγορος σαν τον άνεμο και αποτελεσματικός.

Προφανώς δεν θα παίξουν μόνοι τους. Γαλλία και Αργεντινή είναι σίγουρα οι καλύτερες ομάδες του τουρνουά, έφτασαν δικαίως στον τελικό και μη ξεχνάμε ότι τέσσερα χρόνια πριν είχαν προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα, στο πιο θεαματικό παιχνίδι του προηγούμενου Μουντιάλ και ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών.

Ήταν η φάση των “16” όταν “μπλε” και “κυανόλευκοι” βρέθηκαν αντίπαλοι στο Καζάν σε ένα τρομερό παιχνίδι, με συνεχείς ανατροπές και δυο γκολάρες που έμειναν στην ιστορία, από Ντι Μαρία και Παβάρ.

Ο Εμπαπέ σκέτος διάβολος για την Γαλλία, πήρε ένα πέναλτι, έβαλε δυο γκολ ανασατώνοντας διαρκώς την αργεντίνικη άμυνα. Ο Μέσι πάλευε με μανία ως το τέλος αφού από τη δική του σέντρο ο Αγουέρο σκόραρε στις καθυστερήσεις, κάνοντας το 4-3, δεν υπήρχε όμως άλλος χρόνος για κάτι περισσότερο.

Η νίκη έστειλε την αυτοπεποίθηση της Γαλλίας στα ύψη και η ομάδα του Ντεσάν, έφτασε ως τον τελικό θρίαμβο, με τον Εμπαπέ να είναι πρωταγωνιστής και στον τελικό.

Αν δεν θυμάστε το ιστορικό ματς Αργεντινής-Γαλλίας το 2018, δείτε εδώ εκτεταμένα στιγμιότυπα.

Ο Μέσι πέρασε τον Μαραντόνα

Ο Λεονέλ Μέσι ζει από την αρχή στην καριέρα του στην σκιά του Ντιέγκο Μαραντόνα. Δεν είναι ο μόνος, οι περισσότεροι Αργεντίνοι ποδοσφαιριστές που βγήκαν μετά τον “Θεό Ντιέγκο”, είχαν ένα όριο που δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν. Τα όργια του Ντιέγκο στο Μουντιάλ 86, όταν έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο δεύτερο (και τελευταίο) παγκόσμιο τρόπαιο που κατέκτησε η Αργεντινή, όσο κι αν έχουν περάσει τα χρόνια, δεν ξεθωριάζουν ποτέ.

Κανείς δεν μπόρεσε να τον φτάσει κι ας βγήκαν ένα σωρό “νέοι Μαραντόνα” στο ξεκίνημα τους, χωρίς όμως την ανάλογη συνέχεια. Αν κάποιος μπόρεσε να αγγίξει τον μύθο του αυτός είναι σίγουρα ο Μέσι, που θα φτάσει στο ίδιο επίπεδο με τον “Pelusa” μόνο αν κατακτήσει τον ίδιο τίτλο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο!

Προσπάθησε τέσσερις φορές, με κορυφαία εκείνη του 2014 όταν σε ένα σπουδαίο τουρνουά, έφτασε μέχρι τον τελικό, σκοντάφτοντας πάνω στη Γερμανία και τον Γκέτσε. Στα γήπεδα της Βραζιλίας ο “Pulga” είχε κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις, έβαλε τέσσερα γκολ κι ήταν ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά (πήρε τη χρυσή μπάλα κι ας έχασε το τρόπαιο) αλλά και πάλι έμεινε με το όνειρο.

Ήταν τόσο μεγάλη η απογοήτευση του μετά τον χαμένο τελικό του 14 που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Εθνική Αργεντινής. Ευτυχώς δεν επέμεινε…

Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι ο Μέσι πέρασε τον Μαραντόνα. Είναι ήδη πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αργεντινής, έχει παίξει σε περισσότερα παγκόσμια Κύπελλα από τον Ντιέγκο και βάλει πιο πολλά γκολ. Μπορεί να μην πήρε (ακόμα) το Μουντιάλ, αλλά δεν είναι και λίγα τα κατορθώματα του. Σήμερα θα παίξει για 26η φορά σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, ένα περισσότερο δηλαδή από τον Λόταρ Ματέους, που μέχρι τώρα ήταν πρώτος στη σχετική λίστα των συμμετοχών.

Με τα 5 γκολ που μετράει μέχρι τώρα στο Κατάρ έφτασε συνολικά τα 11 σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το πρώτο του είχε μπει 16 χρόνια πριν στο Γκελσενκίρχεν. Ήταν το 75ο λεπτό του αγώνα με την Σερβία (του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς) και η Αργεντινή προηγούταν με 3-0. Ο Χοσέ Πέκερμαν, έβγαζε από το ματς τον Μάξι Ροντρίγκες για να ρίξει τον νεαρούλη Μέσι, που δεν φορούσε το “10”, αλλά το νο 19. Όσα και τα χρόνια του. Για την ακρίβεια, ο απόφοιτος της Μασία και ήδη μέλος της πρώτης ομάδας της Μπαρτσελόνα, ήταν 18 ετών και 357 ημερών στο ντεμπούτο σε ένα Μουντιάλ.

Γινόταν συμπαίκτης του Κάρλος Τέβες, των δυο μετέπειτα “ερυθρόλευκων” Καμπιάσο και Σαβιόλα, του Κρέσπο, του “μαλλιά” Σορίν, του Χουάν Ρικέλμε που φορούσε το “10”, του Χαβιέρ Μαστσεράνο αλλά και του Λιονέλ Σκαλόνι, του τωρινού προπονητή του στην Εθνική Ομάδα.

Στις εξέδρες ο Ντιέγκο Μαραντόνα παραληρούσε. Αυτός ήταν 22 όταν ντεπούταρε (το 1982, στην Ισπανία) και πάντα είχε μαράζι που δεν είχε επιλεγεί στην ομάδα του 78, από τον Λουίς Σέσαρ Μενότι.

Τρια λεπτά αργότερα μετά την είσοδο του στον αγωνιστικό χώρο ο Μέσι κάνει μια υπέροχη ασίστ στον Ερνάν Κρέσπο που πετυχαίνει το 4-0 και αφού μεσολαβεί ένα ακόμη γκολ, στο 88′ ο Κάρλος Τέβες τον βρίσκει σαν τρέιλερ στη μεγάλη περιοχή των Σέρβων. Είναι το πρώτο αίμα για τον “μικρό μάγο” που είχε ακόμα μακρύ μαλλάκι και … μαγουλάκια

Το 2010 με προπονητή τον ίδιο τον Μαραντόνα, ο Μέσι έκανε μάλλον το χειρότερο Μουντιάλ του, η Αργεντινή έφαγε τέσσερα γκολ στον προημιτελικό με τη Γερμανία, ενώ ο Ντιέγκο, λίγο αργότερα μετά την (αποτυχημένη) θητεία του στην Εθνική, σχολίαζε: “Σέβομαι απόλυτα τον Λίο, δεν πρόκειται να πω ποιος είναι καλύτερος. Εγώ ή αυτός. Πρέπει να τον αφήσετε στην ησυχία του. Τον αγαπώ πολύ, λατρεύω κάθε φορά που τον βλέπω στο γήπεδο. Δεν έχει, όμως, την προσωπικότητα να γίνει ηγέτης”. Σφάξε με αγά μου να αγιάσω…

Ο Μαραντόνα έχει περάσει στην αθανασία, ο Μέσι δήλωσε ότι “τους προσέχει και τους παρακολουθεί από ψηλά” και με τα 11 γκολ που γράφει πλέον το κοντέρ του, πέρασε και τον μέντορά του (8 γκολ σε Μουντιάλ) αλλά και τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα που ήταν πρώτος με 10. Τον “Μπατιγκολ” έχει περάσει, εδώ καιρό, και στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών για την αλπισελέστε με 96 γκολ (ο Μπατιστούτα έχει 54 και ο Αγουέρο 41).

Εκτός των άλλων ο Μέσι θέλει ένα γκολ να φτάσει τον Πελέ και δυο για να βρεθεί στην 4η θέση των σκόρερ όλων των εποχών στα Παγκόσμια Κύπελλα, μαζί με τον Ζιστ Φοντέ. Προηγείται ο Γερμανός Μίροσλαβ Κλόζε (16 γκολ) και ακολουθούν ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο (15 γκολ), ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ (14) και ο Γάλλος Φοντέν (13).

Ναι, έχετε δίκιο. Και κανένα ρεκόρ να μην κάνει ο Μέσι, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα αν τη Δευτέρα στην πτήση Ντόχα-Μπουένος Άιρες και στο τσάρτερ της Εθνικής Αργεντινής βρίσκεται το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο δυναμίτης Εμπαπέ έχει την ευχή του Πελέ

Ο Κιλιάν Εμπαπέ δεν έχει τόσα χρόνια στην πλάτη το, ούτε τόσες πολλές σκοτούρες και άγχη, όπως ο Αργεντίνος. Είναι άλλωστε και 11 χρόνια μικρότερος του Μέσι, καθώς έχει γεννηθεί λίγους μήνες μετά τον θρίαμβο των μπλέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. Μια μέρα πριν κλείσει τα 24 του χρόνια (έχει γενέθλια την Δευτέρα 20 του μηνός) το παιδί θαύμα είναι έτοιμος να ξαναβγάλει όλη τη Γαλλία στους δρόμους.

Οι κούρσες που έκανε το 2018, οι ντρίπλες και τα γκολ, έκαναν τους “μπλε” κυρίαρχους στη Ρωσία και τον ίδιο κεντρικό πρόσωπο του τουρνουά. Ήταν ένα παιδί, που εκπλήρωνε τα πιο τρελά του όνειρα!

Το πρώτο του γκολ το έβαλε κόντρα στο Περού στις 21 Ιουνίου του 18, όταν ήταν 19 ετών 5 μηνών και 25 ημερών. Σε αυτό το ματς είχε κάνει ένα τρελό σπριντ, όπου η ταχύτητα του έφτασε τα 36.6 χλμ την ώρα! Έκανε επίσης δυο-τρεις ενέργειες που ζάλιζαν τους αντιπάλους του, αλλά πάνω απ’ όλα έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα, μετά την ενέργεια του Ζιρού και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό 1-0 των “πετεινών”

Δεν είχε συμπληρώσει καλά-καλά τρία χρόνια ποδοσφαίρου στο πιο υψηλό επίπεδο ο Εμπαπέ και ξαφνικά γινόταν ο αρχάγγελος της Εθνικής Γαλλίας. Γεμάτος σφίργος, ενθουσιασμό και με άγνοια κινδύνου. Θα βάλει άλλα τρία γκολ, δυο στον περίφημο αγώνα με τους Αργεντίνους και ένα στον τελικό κόντρα στην Κροατία (4-2). Το χαμογελαστό αγόρι που έχει γίνει γκράφιτι στους τοίχους του Μποντί, της παρισινής συνοικίας που μεγάλωσε, έμοιαζε να έχει έρθει σαν μάνα από τον ουρανό για το γαλλικό ποδόσφαιρο.

Ήταν ο καταλύτης για μια έξοχη γαλλική ομάδα που διέθετε τα πάντα, πλην ενός παίκτη πέρα από τα συνηθισμένα. Παλιότερα ήταν ο Κοπά και ο Φοντέν, στην δεκαετία του 80 ήριε ο Πλατινί, μετά ήρθε ο Ζιντάν για να κάνει τη Γαλλία παγκόσμια υπερδύναμη. Ο Εμπαπέ είχε φτάσει την στιγμή που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήθελε πάνω απ’ όλα υπεαθλητές.

Ο τρομερός στράικερ που ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μονακό με όπλο την απίστευτη ταχύτητα του, ξέρει ταυτόχρονα και πολλή μπάλα, είτε ντριπλάροντας σε πολύ μικρούς χώρους, είτε πλασάροντας όπως ο Τιερί Ανρί!

Τέσσερα χρόνια μετά ο Εμπαπέ κάνει τον ίδιο πάταγο, όπως στη Ρωσία. Σα να ήθελε να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο ποιος ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε τη Γαλλία στον θρίαμβο. Με τα πέντε του γκολ, έφτασε τα εννιά, σπάζοντας ένα ρεκόρ του μέγιστου Πελέ. Ήταν αυτός που είχε φτάσει τα οκτώ γκολ σε Μουντιάλ, σε ηλικία κατώ των 24 ετών.

Ο Γάλλος στράικερ δεν ξέχασε τον “βασιλιά”, τουιτάροντας τις ευχές του και τις προσευχές του, για τον μεγάλο Βραζιλιάνο του οποίου η υγεία είναι πιο εύθραυστη από ποτέ.Ο Πελέ του απάντησε σε ένα ιστορικό διάλογο

Ο Εμπαπέ έφτασε ήδη τα 33 γκολ με την Εθνική Γαλλίας και έχει αφήσει πίσω του τον Ζινεντίν Ζιντάν αλλά και τον μύθο Ζιστ Φοντέν σε μόλις 61 συμμετοχές. Ήταν άλλωστε ο δεύτερος παίκτης της Εθνικής Γαλλίας μετά τον τρομερό Φοντέν, που έβαλε τέσσερα γκολ σε ένα παιχνίδι (στο 8-0 επί του Καζακστάν) Ο μέσος όρος του (0,54) είναι πολύ υψηλός και βέβαια έχει μπροστά του μια ολόκληρη καριέρα για να σαρώσει όλα τα ρεκόρ.

Αν σκεφτεί κανείς ότι παίζει μόλις πέντε χρόνια στην Εθνική Γαλλίας και έχει ήδη 33 γκολ, κάποια στιγμή θα βρεθεί στην κορυφή, στην οποία βρίσκεται ο Ζιρού (53 γκολ). Σίγουρα είναι ένας απο τους βασικούς υποψήφιους να σπάσει το ρεκόρ των 16 γκολ του Μίροσλαβ Κλόζε, του Γερμανού σέντερ-φορ που η καριέρα του απογειωνόταν κάθε φορά, που έπαιζε σε ένα Μουντιάλ.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται ένα ωραίο σκηνικό για να δούμε με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτόν το τελικό. Η κάμερα θα εστιάζει πολύ συχνά στα πρόσωπα των δυο σταρ, που διεκδικούν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ενώ σε λίγες μέρες θα βρίσκονται παρέα στο προπονητικό κέντρο της Παρί Σεν Ζερμέν…

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα