Ο πίνακας του Jean-Honoré Fragonard’s "The Swing" αποτέλεσε έμπνευση για πολλά από τα animation της Disney. EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟ “FROZEN” ΤΗΣ DISNEY

Μία μεγάλη έκθεση στο Λονδίνο διερευνά τη σχέση του Walt Disney με τη γαλλική τέχνη του 18ου αιώνα

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Walt Disney και οι Γάλλοι διακοσμητές του 18ου αιώνα; Τους χωρίζουν περισσότερα από 200 χρόνια και απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό κοινό. Ωστόσο, και οι Γάλλοι διακοσμητές -καλλιτέχνες του 18ου αιώνα και οι animators της Walt Disney στην Αμερική μοιράστηκαν μια μοναδική φιλοδοξία: να δώσουν ζωή, χαρακτήρα και γοητεία σε άψυχα αντικείμενα.

Την άνοιξη που σιγά σιγά φτάνει, μια έκθεση στο Λονδίνο, στο Μουσείο της Συλλογής Wallace – σε συνεργασία με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης – θα εξερευνήσει το πόσο γοήτευσε και επηρέασε τον Walt Disney η γαλλική κουλτούρα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες που κρύβονται πίσω από μερικές από τις πιο διάσημες ταινίες κινουμένων σχεδίων της εποχής μας, επηρεάστηκαν από τα γαλλικά έργα τέχνης και εμπνεύστηκαν από αυτά.

Beauty and the Beast, 1991/ Walt Disney Pictures/AFP Photo12


Η έκθεση “Inspiring Walt Disney: The Animation of French Decorative Arts” παρουσιάζει χειροποίητα κινούμενα σχέδια μαζί με μια επιλογή από τα καλύτερα γαλλικά έπιπλα και πορσελάνες του 18ου αιώνα. Στόχος; Να αποκαλυφθεί η βαθύτερη σχέση των δύο καλλιτεχνικών κινημάτων.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφονται οι επισκέψεις του Walt Disney στη Γαλλία, τα γαλλικά παραμύθια που ανακάλυψε, καθώς και οι πρώτες του προσπάθειες να ζωντανέψει άψυχα αντικείμενα. Οι πρώτες ταινίες από τη σειρά “Silly Symphony” (1929-1939) δείχνουν το πόσο γοητεύτηκε από ανθρωπόμορφα αντικείμενα, όπως πορσελάνινα βάζα και ρολόγια.

Συνολικά, στην έκθεση εκτίθενται περισσότερα από 120 δείγματα έργων τέχνης της Walt Disney Animation Research Library και των Walt Disney Archives, μαζί με περίπου 30 έργα τέχνης από το γαλλικό κίνημα του ροκοκό.

Πώς από το “The Swing” του Jean-Honoré Fragonard φτάνουμε στο “Frozen” στην “Πεντάμορφη” και στα “Μαλλιά Κουβάρια”

Ο πίνακας του Jean-Honoré Fragonard και η ομοιότητά του με την ταινία "Μαλλιά Κουβάρια" EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ, DISNEY/PHOTO12/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Τα έργα τέχνης του ροκοκό περιλαμβάνουν τον πίνακα του Jean-Honoré Fragonard “The Swing” (περίπου 1767), ο οποίος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές ταινίες της Disney, συμπεριλαμβανομένων των “Η Πεντάμορφη και το Τέρας” (1991), Μαλλιά Κουβάρια (Tangled 2010) και Frozen (2013), και ο οποίος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μετά η πρόσφατη διατήρησή του. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ευφάνταστη αρχιτεκτονική της Σταχτοπούτας (1950) και της Πεντάμορφης και το Τέρας, έργα τα οποία διαθέτουν κάστρα που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από τις Βερσαλλίες και την κοιλάδα του Λίγηρα και είναι διακοσμημένα με επιχρυσωμένους καθρέφτες και μοτίβα ροκοκό.

Στην “Πεντάμορφη και το Τέρας” μάλιστα τα αντικείμενα είναι εμποτισμένα με μια κίνηση και συναίσθημα που αρχικά οραματίστηκαν Γάλλοι καλλιτέχνες.

Σκηνή από το Frozen, 2013/ Walt Disney Pictures/AFP Photo12

Η Dr Helen Jacobsen, συνεπιμελήτρια της έκθεσης, δήλωσε: “Αυτή η έκθεση μας προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία τόσο να εκτιμήσουμε τα εξαιρετικά ταλέντα πίσω από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney όσο και να κατανοήσουμε τη συνάφειά τους με τα γαλλικά έργα τέχνης του 18ου αιώνα. Η αντιπαράθεση μιας από τις πιο εμβληματικές μορφές τέχνης του 20ου αιώνα με αυτά τα εξαίσια αντικείμενα όχι μόνο παρέχει μια άνευ προηγουμένου ματιά στον αντίκτυπο των γαλλικών έργων τέχνης στις παραγωγές των Disney Studios από τη δεκαετία του 1930 μέχρι σήμερα, αλλά μας επιτρέπει επίσης να καταλάβουμε κάτι από την εξυπνάδα και χιούμορ των καινοτόμων του ροκοκό, που μετέτρεψαν τα καθημερινά αντικείμενα σε έργα ιδιοφυΐας”.

Η εμπνευσμένη από την Walt Disney έκθεση θα διαρκέσει στο Μουσείο Wallace από τις 6 Απριλίου έως τις 16 Οκτωβρίου 2022.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα