Η σκόνη από την Αφρική καλύπτει τον αττικό ουρανό Eurokinissi

ΣΚΟΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Λασποβροχή κόκκινη ή κίτρινη και θαμπή ατμόσφαιρα. Τον Μάιο η σκόνη από την Αφρική πνίγει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πόσο επικίνδυνη είναι όμως για την υγεία μας;

Μπορεί το φαινόμενο της σκόνης που μεταφέρεται από την Αφρική και στη χώρα μας σχεδόν ολόκληρο τον Μάιο να είναι κάποιες μέρες έντονο, όμως τελικά, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, ελάχιστα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία.

Μάλιστα, όπως εξηγούν επιστήμονες στο Magazine, η σκόνη αυτή μπορεί να επηρεάσει μόνο άτομα με συγκεκριμένα χρόνια νοσήματα και όχι τους υγιείς.

Γιατί κιτρινίζει ή κοκκινίζει ο ουρανός

Ο Μάιος είναι κατά κανόνα ο μήνας που έχουμε τη μεταφορά της άμμου από την Αφρική.

«Η λίμνη του Τσαντ στην Αφρική είναι μία από τις περιοχές που προέρχεται η σκόνη στην Ελλάδα. Η λίμνη αυτή αποξηραίνεται και πλέον έχει παραμείνει το ένα εικοστό από το νερό της. Το υπόλοιπο έχει γίνει άμμος. Καθώς δημιουργούνται στροβιλισμοί, η σκόνη ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος και λόγο του μικρού βάρους της δεν πέφτει άμεσα. Ως εκ τούτου, ταξιδεύει πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και φτάνει μέχρι τη χώρα μας», εξηγεί στο Magazine ο Θοδωρής Κολυδάς, Μαθηματικός-Μετεωρολόγος της ΕΜΥ και συνεργάτης του News 24/7.

Ο ίδιος λέει ότι η λασποβροχή που προκαλείται από την αφρικανική σκόνη, μπορεί να έχει 2 χρώματα, ανάλογα με τα υλικά της σκόνης που μεταφέρει.

Ο ουρανός στο Άργος έγινε κόκκινος λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σε αργυρώδη στην ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη Eurokinissi

«Όταν τα υλικά της σκόνης είναι πλούσια σε αργυρώδη, τότε το χρώμα του ουρανού και της λασποβροχής που πέφτει είναι κόκκινο. Όταν, πάλι, υπάρχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κασσίτερου, τότε το χρώμα γίνεται κίτρινο», εξηγεί ο κ. Κολυδάς.

Πότε μπορεί η αφρικανική σκόνη να επηρεάσει την υγεία

Και μπορεί το φαινόμενο με τον ουρανό που σκοτεινιάζει, χωρίς να τον καλύπτουν σύννεφα, να είναι τρομακτικό, όμως στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου που δεν πάσχει από συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα.

«Όλα όσα ακούγονται ότι μπορεί να μειώνει το οξυγόνο και να είμαστε σαν ζαλισμένοι, δεν ισχύουν, είναι απλώς φήμες», εξηγεί στο Magazine ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στη Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Οι ποσότητες από τις συγκεκριμένες ουσίες που έχουν μετρηθεί στην ατμόσφαιρα «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούν να βλάψουν ένα υγειές άτομο. Δεν έχουν καν αθροιστική δράση. Διαβάζω ότι προκαλούν πνευμονοκονίαση. Είναι μεγάλο λάθος αυτό, οι συγκεντρώσεις της ουσίας αυτής πρέπει να είναι υψηλές για να προκαλέσουν τη νόσο και αφορούν μόνο άτομα που εργάζονται σε ορυχεία», ξεκαθαρίζει ο καθηγητής.

Ο ουρανός γίνεται κίτρινος λόγω της υψηλής συγκέντρωσης κασσίτερου στην ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη Eurokinissi

Οι μόνοι που θα πρέπει να προσέχουν είναι άτομα που έχουν ευαισθησία στους πνεύμονες και συγκεκριμένα άσθμα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

«Μπορεί να κάνουν παρόξυνση του άσθματος ή της ΧΑΠ. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό μέχρι τη λήξη του φαινομένου, το οποίο από τους μετεωρολόγους προβλέπεται μέχρι τα τέλη Μάϊου, όταν κυκλοφορούν να φορούν τις γνωστές μάσκες, οι οποίες προφυλάσσουν από τις ουσίες που ενδεχομένως θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία κρίση στις συγκεκριμένες ομάδες ασθενών», συμβουλεύει ο κ. Γουργουλιάνης.

Και καθώς η σκόνη από την Αφρική δεν επηρεάζει ούτε τον εγκέφαλο, ούτε τους πνεύμονες, ρωτήσαμε την Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει το δέρμα.

«Μπορεί να κυκλοφορούν φήμες ότι η σκόνη από την Αφρική ξηραίνει το δέρμα και τα χείλη, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό θα συνέβαινε εάν μειωνόταν η υγρασία από την ατμόσφαιρα. Όμως ο κ. Κολυδάς εξηγεί ότι ο άνεμος είναι νοτιοδυτικός και μεταφέρει αντί να αφαιρεί υγρασία. Οπότε πρόκειται για φήμη», λέει η κυρία Λαμπρινοπούλου.

Το αποτέλεσμα της λασποβροχής στα αυτοκίνητα Eurokinissi

Μάλιστα, όσον αφορά τις ουσίες που υπάρχουν στη σκόνη, η ίδια εξηγεί ότι αν έκαναν κάποια αντίδραση υπερευαισθησίας, θα φαινόταν πρώτα στα μάτια, καθώς θα ερεθίζονταν. «Οπότε σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει αυτό το οπτικά έντονο φαινόμενο, την υγεία του δέρματός μας», καταλήγει η ίδια.

Οπότε οι μόνες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί είναι να προσέχουν όσοι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας και όπως λέει και ο κ. Κολυδάς, «το πιο σημαντικό είναι να μην πλένεται τα αυτοκίνητά σας μέχρι το τέλος Μαΐου, διότι τα φαινόμενα αυτά θα συνεχιστούν τουλάχιστον ακόμη 10 ημέρες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα