Σμαράγδα Καρύδη

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΡΥΔΗ: ΤΟ ΚΡΑΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ “ΘΑ ΓΙΝΩ ΣΚΛΑΒΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ” ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η Σμαράγδα Καρύδη δεν δίνει δεκάρα για τους "δικαστές" της οθόνης και αρνείται να μπει σε καλούπια.

Πώς να γλιτώσει η Σμαράγδα Καρύδη από το «εσείς παιδάκι, πότε;» Πληροί τις προϋποθέσεις. Με περασμένη την πρώτη νεότητα των 20 είναι απολύτως φυσιολογικό να περιμένουμε όλοι πότε θα γίνει μάνα, αν και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην περίπτωσή της. Τι σημασία έχει που έχει απαντήσει 456.390 φορές. Ξανά. Κι αν έχει αλλάξει άποψη; Κι αν ετοιμάζεται να σκαρώσει κανένα κουτσούβελο; Να μην το μάθουμε εμείς; Αγωνιούμε δηλαδή, τι δεν καταλαβαίνετε.

Η Σμαράγδα Καρύδη με χαμόγελο και ψυχραιμία απάντησε για ακόμα μια φορά. Καλεσμένη του Νίκου Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στην επιθυμία της να μην κάνει παιδιά.

«Έχω ζήσει τη ζωή που με ικανοποίησε. Έχω ζήσει όσα ήθελα. Δεν έχω παράπονα. Βρήκα την ισορροπία. Δεν είμαι εργασιομανής και για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα όρεξη να κάνω και πολλά πράγματα. Βρήκα μια ισορροπία και στη ζωή και στη δουλειά μου. Δεν ένιωσα ότι υπήρχε κάπου κενό. Δεν με ενδιέφερε ποτέ ο γάμος. Δεν απορρίπτω τον θεσμό του γάμου. Δεν έχω βρει τον λόγο να κάνω γάμο. Η επισημοποίηση και η επισφράγιση ενός πράγματος θα φέρει μια μονιμότητα που θα με τρομάξει», ανέφερε η ηθοποιός αναφορικά με τον γάμο. Μέχρι εδώ, κάπως, καλά. Με τον γάμο και τη δέσμευση δείχνουμε μια παραπάνω ανοχή ως κοινωνία. Έχει περάσει η πληροφορία, όλα καλά. Είναι βέβαια και χρόνια σε σχέση. Παίζει κι αυτό τον ρόλο του. Δεν είναι δηλώσεις από τη Σμαράγδα Καρύδη του ραφιού.

Και πάμε παρακάτω στο θέμα «πέστε να τη φάτε». Σμαράγδα Καρύδη γιατί δεν έγινες μάνα; «Ο λόγος που δεν έγινα μητέρα είναι επειδή θα γινόμουν σκλάβα του παιδιού και θα άφηνα όλη μου τη ζωή πίσω. Δεν είχα την όρεξη και τα αποθέματα να αφιερωθώ σε κάτι τέτοιο. Δεν ήταν κάτι που με ενδιέφερε, από μικρή δεν το είχα ποτέ. Θα πάθαινα κόλλημα με το παιδί».

Ώπα, ώπα, ώπα. Τι συμβαίνει εδώ; «Δεν έκανες παιδιά γιατί είσαι μια ανεύθυνη παρτάκιας». «Άθλιο σιχαμερό γύναιο. Δεν μας έφταναν οι υιοθεσίες από την Αφρική (λες και είναι λίγοι οι μαύροι που εισβάλλουν στην Ελλάδα) έχουμε και το κάθε σούργελο να λέει μαλακίες».

Έτσι, σου βάζω δύο από τα σχόλια που διάβασα στο Twitter. Με απόλυτη ψυχραιμία και νηφαλιότητα άκουσαν την απάντησή της και κατέληξαν πως η τοποθέτησή τους πρέπει να κινηθεί κάπου ανάμεσα σε άθλια σιχαμερά γύναια και ανεύθυνα παρτάλια.

Την ουσία της απάντησης «αδυνάτισε» η εσφαλμένη, κατά την προσωπική μου γνώμη, λέξη «σκλάβα». Η πλήρης αφοσίωση που οφείλει μια μάνα κι ένας πατέρας στα παιδιά του δεν μπορεί να εκληφθεί ως σκλαβιά όταν πρόκειται για μια συνειδητή από κοινού απόφαση. Ποιος όμως μπορεί να αρνηθεί πως το μεγάλωμα ενός παιδιού απαιτεί την αμέριστη και απρόσκοπτη προσοχή σου;

Για ακόμα μια φορά κοιτάμε κατάματα την πόα και ξεχνάμε να ρίξουμε μια ματιά σε ολάκερη τη φύση. Γατζωθήκαμε από τη «σκλάβα» και αγνοήσαμε την ουσία.

Ακόμα αναρωτιέσαι ποια είναι αυτή; Είναι σίγουρα πολύ μακριά από τη Σμαράγδα Καρύδη και την κάθε Σμαράγδα Καρύδη που καλείται ξανά και ξανά να επιχειρηματολογήσει για να δικαιολογήσει της θέση της.

Η κοινωνική πίεση που ασκείται στις γυναίκες είναι ασφυκτική. Και είναι αυτή η πίεση που τις ωθεί συχνά σε μια απόφαση που τελικά δεν είναι δική τους. Αναρωτιέμαι πόσες γυναίκες θέλουν πράγματι να κάνουν παιδιά και πόσες ακούνε απλώς σε όλη τους τη ζωή ότι αυτό πρέπει μια γυναίκα να κάνει για να νιώσει ολοκληρωμένη, ευτυχισμένη και στα σωστά μέτρα για να κουμπώσει στα καλουπάκια.

Πρέπει να κατανοήσετε πως είναι εγωιστικό να γεννήσεις παιδιά που δεν θέλεις ή δεν μπορείς να φροντίσεις σωστά, μόνο και μόνο επειδή το επιβάλλει η παράδοση και η κοινωνία. Τα παιδιά δεν μπορεί να είναι το επόμενο τσεκ στη λίστα κανενός. Η πλήρης συνειδητοποίηση των ευθυνών και των δυσκολιών που συνεπάγεται η απόκτηση παιδιών οφείλει να προηγείται. Η απόκτηση παιδιών δεν είναι αυτοσκοπός και σημείο επιβράβευσης για κάθε γυναίκα. Επομένως, η μη απόκτησή τους δεν είναι σημείο λύπησης και κατακραυγής.

Οφείλεις να ξέρεις από πριν κι όχι «θα κάνεις παιδιά και θα καταλάβεις». Εκείνος ο μέλλοντας στο μέσο της πρότασης είναι αγκάθι.

Η Σμαράγδα Καρύδη είναι στη λίστα με τα «φαβορί» για την ερώτηση «εσύ πότε θα γίνεις μάνα;» υπάρχουν όμως κι άλλες γυναίκες με δημόσιο βήμα που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την απόφασή τους να μην γίνουν μητέρες.

Η Marisa Tomei έχει δηλώσει: «Δεν είμαι ιδιαίτερα φαν του γάμου ως θεσμό και δεν κατανοώ γιατί είναι καθήκον των γυναικών να κάνουν παιδιά ώστε να νιώσουν ολοκληρωμένες».

Η Gloria Steinem έχει δηλώσει: «Δεν χρειάζεται να ζούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο. Δεν σημαίνει πως όποιος διαθέτει μήτρα πρέπει να κάνει παιδί, όπως δεν χρειάζεται και κάθε άτομο που διαθέτει φωνητικές χορδές να γίνει τραγουδιστής της όπερας».

Η Katharine Hepburn έχει δηλώσει: «Θα γινόμουν μια απαίσια μητέρα καθώς είμαι πολύ εγωίστρια».

Η Kim Cattrall έχει δηλώσει: «Στην ηλικία των 5 ετών ονειρευόμουν να έχω πολλά παιδιά και σκυλιά. Αργότερα συνειδητοποίησα πως όλη η πίεση που ένιωθα ερχόταν από εξωτερικούς παράγοντες και τότε κατάλαβα πως δεν ήμουν έτοιμη να κάνω το βήμα προς τη μητρότητα».

Η Ναταλία Γερμανού έχει δηλώσει: «Μεγάλωσα με τη γιαγιά μου. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν ενάμισι. Ουσιαστικά, ερωτεύτηκαν, παντρεύτηκαν, με έφεραν στον κόσμο και είπαν “Οκ, γεια σου τώρα”. Σοκαρίστηκα τρομερά! Θύμωσα πάρα πολύ και με τους δύο. Με τη μαμά πιο πολύ, στον μπαμπά έδινα άλλοθι για τα πάντα. Νομίζω ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στο ότι εγώ δεν έκανα παιδί. Μου καρφώθηκε στο μυαλό μου ότι δεν πρέπει να κάνεις παιδί όταν είσαι ανεύθυνος και πέρασα όλη μου τη ζωή, θεωρώντας ότι ποτέ δεν ήμουν αρκετά υπεύθυνη για να φέρω στον κόσμο ένα παιδί».

Η Κατερίνα Λέχου έχει δηλώσει: «Δεν με ενοχλεί να με ρωτάνε, έχω βαρεθεί να απαντώ. Η απάντηση είναι απλή δεν ήθελα. Η επιμονή και η επανάληψη δηλώνει κάτι, σημαίνει ότι το σωστό θα ήταν να έχεις κάνει παιδί, το σωστό είναι να θέλεις, εσύ γιατί δεν θέλεις έχεις κάποιο πρόβλημα;»

Σεβαστείτε τις επιλογές των ανθρώπων. Να είστε ειλικρινείς με τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας γιατί μονάχα έτσι θα ζήσετε ευτυχισμένοι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα