Η Jada Pinkett Smith κατά την άφιξη της στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, για τα Όσκαρ. John Locher/Invision/AP

ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΧΕΙ Η JADA PINKETT – ΤΟ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΟ ΑΣΤΕΙΟ ΤΟΥ CHRIS ROCK

Ο Chris Rock έκανε ένα σχόλιο για την Jada Pinkett που έβγαλε τον σύζυγο της, Will Smith εκτός εαυτού. Αφορούσε το ξυρισμένο κεφάλι της και άρα το πρόβλημα υγείας που διαχειρίζεται από το 2018.

O Will Smith έγινε ο πρωταγωνιστής της 94ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, κάνοντας κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ άλλοτε -στα 93 προηγούμενα χρόνια του θεσμού: χτύπησε με όλη τη δύναμη που είχε τον παρουσιαστή του βραβείου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ, Chris Rock.

Πριν απονείμει το βραβείο, ο Rock έκανε μια ‘παράκαμψη’, για να ασχοληθεί με τους υποψηφίους για το Όσκαρ του καλύτερου ηθοποιού. Μεταξύ των υποψηφίων ήταν ο Smith και αφότου ο Rock αστειεύτηκε με όλα τα ζευγάρια που ήταν παρόντα στην τελετή, εστίασε σε εκείνο των Smith-Pinckett, για να σχολιάσει “Jada σ’αγαπώ, το G.I. Jane 2 σε περιμένει”.

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά για την ταινία που κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1997, η Demy Moore είχε ξυρίσει το κεφάλι της -προκειμένου να υποδυθεί γυναίκα που ήθελε να αλλάξει τα δεδομένα στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και να επιτραπεί η ένταξη των γυναικών.

Επειδή δεν έχει νόημα να αρχίσουμε την (ατέρμονη) συζήτηση επί του τι είναι χιούμορ (ή σάτιρα) ή πού αρχίζει και πού τελειώνει, θα ήταν χρήσιμο θα συμφωνήσουμε πως όταν υπάρχουν θέματα υγείας στη μέση, δεν υπάρχει χιούμορ. Ούτε black, ούτε οποιουδήποτε άλλου ‘χρώματος’. Και στην περίπτωση της Jada Pinkett, υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Η 50χρονη ηθοποιός και τραγουδίστρια, έδειξε -με γουρλωμένα μάτια- τον αιφνιδιασμό της, στο σχόλιο του Rock, με το κοινό να ζει από τις πιο άβολες στιγμές -αυτές που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να μην κάνεις τίποτα. Ο πρωταγωνιστής του King Richard -που αργότερα πήρε το Όσκαρ- πλησίασε τον παρουσιαστή στην σκηνή και τον χτύπησε με τη γροθιά του και όταν επέστρεψε στη θέση του, είπε “άσε το όνομα της γυναίκας μου, μακριά από το γ…. στόμα σου”.

Δεν υπήρχε ένας στο Dolby Theater ή στο σπίτι του που να παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα και να μην αισθάνθηκε τουλάχιστον έκπληξη. Υπήρχε και μια διάχυτη απορία για το λόγο που έγινε έξαλλος ο Smith, στο βαθμό που όρμηξε στην σκηνή και έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ -και είναι ποινικά κολάσιμο.

Όπως αναζητούσαν οι ρεπόρτερ -και οι παρευρισκόμενοι- το ‘γιατί’ στην πράξη του Smith, έγινε ξεκάθαρο ότι το σχόλιο του πρώην φίλου του ήταν βαθύτατα προσωπικό. Και αφορούσε 100% θέμα υγείας: η Jada Pinkett είχε λανσάρει το ξυρισμένο κεφάλι τον Ιούλιο του 2021. Είχαν περάσει τρία χρόνια από τότε που αποκάλυψε πως χάνει μαλλιά. Δεν ήξερε το λόγο. Αργότερα έμαθε πως πάσχει από αυτοάνοσο δερματολογικό νόσημα που λέγεται ‘αλωπεκία’.

Τι είναι αλωπεκία ή αλωπεκίαση

Η λέξη ‘αλωπεκία’ προέρχεται από το στερητικό α και την αρχαία λέξη ‘λώπη’ που σημαίνει τρίχωμα. Στα αρχαία η αλεπού είναι αλωπός και για αυτό ευθύνεται η αποβολή του πλούσιου τριχώματος που έχει το χειμώνα, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό που συμβαίνει, είναι επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα των τριχοθυλακίων και η συνέπεια είναι η απώλεια μαλλιών.

Μπορεί να οδηγήσει σε ολοκληρωτική απώλεια μαλλιών, στο τριχωτό της κεφαλής ή -σε ακραίες περιπτώσεις- σε ολόκληρο το σώμα. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου. Οι λόγοι είναι διάφοροι, όπως η κληρονομικότητα, ο θυρεοειδής, γυναικολογικά θέματα, κακή διατροφή, αυτοάνοσα και προφανώς το σωματικό και το ψυχικό στρες.

Το Μάιο του 2018 είχε επιλέξει να κάνει την αποκάλυψη (επί όσων της συνέβαιναν) στην εκπομπή Red Table Watch που έχει στο Facebook Watch

Δέχομαι πάρα πολλές ερωτήσεις για το λόγο που φορώ τουρμπάνι (δακρύζει). Έχω θέματα με την απώλεια μαλλιών. Και θα σου πω ότι ήταν τρομακτικό όταν άρχισε. Ήμουν στο μπάνιο μια μέρα και βρέθηκα με χούφτες από τρίχες στα χέρια μου. Αγχώθηκα. Σκέφτηκα “θεέ μου, καραφλιάζω;”. Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές στη ζωή μου, που κυριολεκτικά έτρεμα από το φόβο μου. Για αυτό έκοψα τα μαλλιά μου και τα διατήρησα κοντά. Τα μαλλιά μου ήταν κάτι σημαντικό για εμένα -μεγάλο κομμάτι αυτού που είμαι. Είχα πάρα πολλά μαλλιά. Όλοι πίστευαν πως φορώ περούκες και τρέσες, αλλά δεν φορούσα τίποτα. Η περιποίηση τους ήταν μια όμορφη ιεροτελεστία. Είχα την επιλογή του τι θα τα κάνω. Ώσπου μια μέρα, δεν την είχα.

Έκανα όλα τα τεστ που υπάρχουν, για να μάθω το λόγο αυτής της απώλειας. Οι γιατροί δεν τον βρήκαν ποτέ. Ναι, μου είπαν πως έχω πολύ άγχος και ότι έχω αλωπεκία. Κάποια στιγμή έκανα ένα βήμα πίσω και προσπάθησα να καταλάβω το λόγο που αισθάνθηκα τρομοκρατημένη που έχανα τα μαλλιά μου. Έπρεπε να το θέσω σε πνευματικό επίπεδο. Είπα στον εαυτό μου πως η ανώτερη δύναμη παίρνει τόσα από τους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καρκίνο ή που έχουν άρρωστα παιδιά. Βλέπω την ανώτερη δύναμη να παίρνει πράγματα από τους ανθρώπους, κάθε μέρα. Κατέληξα στο ότι αν από εμένα θέλει μόνο τα μαλλιά μου, ας τα πάρει. Όταν σκέφτηκα τι άλλο θα μπορούσε να μου πάρει, έδωσα με χαρά τα μαλλιά μου”.

Συνέχισε να αναζητά τους λόγους αυτής της απώλειας και πιθανές θεραπείες, χωρίς όμως επιτυχία και για αυτό αποφάσισε να ξυρίσει τα μαλλιά της, το καλοκαίρι του 2021. Έκτοτε αυτό είναι το στιλ της. “Έγινα φίλη με την αλωπεκία” λέει σήμερα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν της έχει στοιχίσει κατ’ αρχάς ο αγώνας που κάνει να μάθει τι της συνέβη. Βρήκε έναν τρόπο να σταματήσει η τριχόπτωση: “Κάνω ενέσεις με μικρή ποσότητα στεροειδών που φαίνεται να βοηθά -ωστόσο δεν θεραπεύει. Είμαι ανοιχτή σε όλες τις ιδέες” σχολίασε.

Έχει πει και ότι η κόρη της, Willow ήταν η έμπνευση της ως προς το να αποφασίσει να ξυρίσει το κεφάλι της. “Είχε έλθει η ώρα να συμβιβαστώ” ομολόγησε. Για να γιορτάσει αυτήν τη ‘νίκη’, στα φετινά Critics Choice Awards εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με ένα κόσμημα για το κεφάλι, αξίας 500.000 δολαρίων.

“Αυτό που μπορώ να κάνω, στην παρούσα φάση είναι μόνο να γελώ. Μετά την εμφάνιση της γραμμής (απώλειας τριχών), δεν μπορώ πια εύκολα να κρύψω αυτό που συμβαίνει και είναι η αλωπεκία. Οπότε αποφάσισα να τη μοιραστώ με όλους -ώστε και να σταματήσουν να μου κάνουν σχετικές ερωτήσεις. Θα είμαι φίλη με την αλωπεκία”.

Το τελευταίο συμβάν ήταν το ‘και μη παρέκει’ του Smith για τον Rock

Το παρασκήνιο της σχέσης του Will Smith με τον Chris Rock εξηγεί τους λόγους που από φιλική έγινε… λιγότερο φιλική από το 2016 και ένα ακόμα άκομψο σχόλιο του κωμικού. Ήταν πάλι στα Όσκαρ, όταν η Pinkett είχε αποφασίσει να μποϊκοτάρει τη διαδικασία, λόγω της έλλειψης υποψηφιοτήτων μαύρων ηθοποιών. Πέρασε από γενιές δεκατέσσερις και τον Smith, όπως και τον Spike Lee πριν καταλήξει στην Pinkett (“Η Jada να μποϊκοτάρει τα Όσκαρ; Είναι σαν να μποϊκοτάρω τα εσώρουχα της Rihanna. Δεν με κάλεσαν”) που είχε εξηγήσει πως δεν εξεπλάγη -και δεν ασχολείται-, καθώς έτσι είναι η δουλειά της.

Το θέμα είναι ότι αυτό που έκανε ο Smith τα ξημερώματα είναι επίθεση και διώκεται. Από το 2017 η Ακαδημία πρόσθεσε στο καταστατικό της τον κώδικα συμπεριφοράς -εξαιτίας του σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης που είχε ξεσπάσει. Στη νέα παράγραφο, τονίζεται “η σημασία της υπεράσπισης των αξιών της Ακαδημίας”, όπως η έγκλειση, η προώθηση υποστηρικτικών περιβαλλόντων και “ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.

Ευθύς εξ αρχής τονίστηκε ότι “δεν υπάρχει θέση στην Ακαδημία, για άτομα που κάνουν κάνουν κατάχρηση της θέσης, της εξουσίας ή της επιρροής τους, με τρόπο που παραβιάζει τα αναγνωρισμένα πρότυπα ευπρέπειας. Η Ακαδημία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε μορφή κακοποίησης, παρενόχλησης ή διάκρισης με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη φυλή, την εθνικότητα, την αναπηρία, την ηλικία, τη θρησκεία ή την εθνικότητα”.

O Rock αρνήθηκε να καταθέσει μήνυση (έχει έξι μήνες στη διάθεση του, να το κάνει -και σε αυτήν την περίπτωση ο Smith θα αντιμετωπίσει έξι μήνες κράτησης και πρόστιμο έως 100.000 δολαρίων), ουδείς παρενέβη αυτεπάγγελτα, με τον Smith να ζητά συγγνώμη από όλους όταν παρέλαβε το βραβείο του, πλην του πρώην φίλου του.  Στην επίσημη ανακοίνωση, η Ακαδημία έγραφε “η Ακαδημία δεν αποδέχεται τη βία οποιασδήποτε μορφής. Απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση να γιορτάσουμε τους νικητές των 94ων βραβείων Όσκαρ, οι οποίοι αξίζουν την αναγνώριση από τους συναδέλφους τους και τους λάτρεις του κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα