Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης με έδρα τα Χανιά

Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης με έδρα τα Χανιά

Επίσημη τελετή ίδρυσης του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της γηραιάς Ηπείρου στα Χανιά. Ποιες οι επιδιώξεις του

Πραγματικότητα αποτελεί, από το βράδυ της Τρίτης, ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης καθώς σε ένα από αυτά, στο Καφέ του Δημοτικού Κήπου των Χανίων πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή ίδρυσης του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της γηραιάς Ηπείρου.

Έδρα του Συνδέσμου είναι τα Χανιά και έμβλημα το «Ρολόι» που κατασκευάστηκε στη βορειοανατολική γωνία του Δημοτικού Κήπου της πόλης το 1924 - 1927. Το ίδιο έμβλημα θα υπάρχει και στην επίσημη σφραγίδα του Συνδέσμου, ενώ θα βρίσκεται στις εισόδους όλων των καφέ που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο.

Η ιδέα για την ίδρυση του Συνδέσμου, ανήκει στον ιδιοκτήτη του Καφέ «Κήπος», Βασίλη Σταθάκη, που εδώ και 2 χρόνια ξεκίνησε την προσπάθεια επικοινωνώντας με τα 50 ιστορικά καφέ της Ευρώπης και ειδικότερα με τα 15 πιο παλιά που αποτελούν και τα ιδρυτικά μέλη. Στο Σύνδεσμο συμμετέχουν κάποια από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά Καφέ της Ευρώπης .

Κατά την τελετή ίδρυσης του Συνδέσμου που έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην προσπάθειά του επισημαίνοντας ότι «ιδιαίτερα στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη πρακτική η διαφύλαξη των ιστορικών καφέ που ταυτίζονται με τη ζωή και την ατμόσφαιρα μιας πόλης».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «η ιδέα του Συνδέσμου προέκυψε όταν έμαθα, μετά από έρευνα που έγινε στα Ιστορικά Αρχεία αλλά και το Επιμελητήριο, ότι πέραν του «Κήπου» δεν υπήρχε κάποιο άλλο ιστορικό καφέ. Αυτό μου έδωσε το έναυσμα να κάνω μια επαφή με τους συναδέλφους στο εξωτερικό για να δημιουργήσουμε ένα πανευρωπαϊκό σύνδεσμο και μέσα από αυτόν να ανοίξει ο λεγόμενος "δρόμος των ιστορικών καφέ" της Ευρώπης».

Σε ανάμνηση της ημέρας, ο κ. Σταθάκης δώρισε σε κάθε μέλος του Συνδέσμου από μια αφίσα της ίδρυσης, από ένα πιάτο όπου απεικονίζεται το έμβλημα του Συνδέσμου και από ένα φύλλο της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» που αναφέρθηκε στις στήλες της στην όλη προσπάθεια.

Παράλληλα, ως πρώτη δράση του Συνδέσμου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσουν οι εκδόσεις δύο λευκωμάτων. Η πρώτη θα αφορά το Καφέ «Κήπος» και η δεύτερη τα ιστορικά Καφέ της Ευρώπης.

Ο Σύνδεσμος, όπως τονίστηκε από τη νομική του σύμβουλο δικηγόρο Ντομίνα Μαλεφάκη, θα προβάλει την ιστορία, τον πολιτισμό, τα προϊόντα και το τουριστικό ενδιαφέρον, ώστε να δημιουργηθεί η επιθυμία στους φίλους της γαστρονομίας και του καφέ, ανά τον κόσμ,ο να επισκεφθούν την πόλη που εδρεύει το κάθε μέλος.

Η σύσταση και δημιουργία του βασίστηκε στην ανάγκη να προστατευθεί και να ενισχυθεί η πολιτιστική, αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική κληρονομιά των ιστορικών Καφέ, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιδιώκει την προώθηση και τη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με σεβασμό στις διαφοροποιήσεις της μέσα από τις χώρες που τη γέννησαν καθώς και την αναβίωση και ανάπτυξη της κουλτούρας του κάθε ιστορικού καφέ

Με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη θα επιδιώξει:

* Την ανάδειξη της μοναδικότητας της προσωπικότητας του κάθε ιστορικού καφέ - μέλους και την ενθάρρυνση για ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

* Την προώθηση και διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνεργασία και με την υποστήριξη των τοπικών κρατικών φορέων και υπηρεσιών. Την ένταξή τους στην αναπτυξιακή πολιτική της κάθε πόλης, όπου εδρεύουν τα καφέ. Αυτή θα είναι μια εμπειρία που το κάθε Καφέ θα ανταλλάξει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Την προώθηση του Συνδέσμου σε στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

* Την ενθάρρυνση στην ανάπτυξη της έρευνας, με αναλύσεις, μελέτες και στατιστικές στον τομέα της καφεστίασης, στην ιδιαίτερη ιστορία, καλλιτεχνική και πολιτιστική κληρονομιά.

* Τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τον τομέα των ιστορικών καφέ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες που αφορούν τον πολιτισμό και την ανάδειξη του πολιτιστικού τουρισμού.

* Ανταλλαγή εμπειριών και σωστών πρακτικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

* Την ανάπτυξη της κουλτούρας των Ευρωπαϊκών Ιστορικών Καφέ ως τουριστικό προϊόν, το οποίο, εμπορευματοποιημένο, μπορεί να προωθηθεί σε διεθνές επίπεδο, προς π.χ. την αμερικανική και ασιατική τουριστική αγορά. Με τον τρόπο αυτό η τουριστική ανάπτυξη των Καφέ θα συμβάλει στην οικονομία των πόλεων όπου εδρεύουν.

Την προσπάθεια χαιρέτισαν με σύντομες παρεμβάσεις τους ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός και ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης, ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας όλων των επιμελητηρίων των περιοχών με ιστορικά καφέ που ανήκουν στο Σύνδεσμο

Ακολούθησε φωτογραφικό οδοιπορικό στα 15 Ιστορικά Καφέ της Γηραιάς Ηπείρου, ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου, με παράλληλη αφήγηση από τη Ζαχαρένια Σημαδηράκη, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους που αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης των καφέ.

Το καφέ « Προκτόπ» στο Παρίσι ιδρύθηκε το 1686, το καφέ « Φλοριάν» στη Βενετία το 1720, το καφέ « Αντίκο Γκρέκο» το 1760 στη Ρώμη , το καφέ « Ντελοπεράν» στη Βαρκελώνη το 1800, το καφέ « Ντελαπέ» στο Παρίσι το 1862, το καφέ «Λατμάν» στη Βιέννη το 1883,το καφέ « Λεντε- Μαγκό» στο Παρίσι το 1885, το καφέ «Ντε- Φλόρ» στο Παρίσι το 1885, το καφέ « Σεντράλ» στη Βουδαπέστη το 1877, το καφέ « Νιού Γουόρκ» στη Βουδαπέστη το 1894, το καφέ « Φουκέν» στο Παρίσι το 1899, το καφέ « Λακλοζερί ντε λιντά» στο Παρίσι τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφέ « Στεφάνκα» στην Μπρατισλάβα το 1904 , το καφέ « Ρεζιντένς» στη Βιέννη το 1904, ενώ το καφέ « Κήπος» στα Χανιά το 1870. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση συνοδεία μουσικού προγράμματος με συνθέσεις από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού , του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του δήμου Χανίων, του Επιμελητηρίου και του Διαπολιτισμού Ευρωμεσογειακού Κέντρου UNESCO.

Την προσπάθεια στήριξαν το ΑΠΕ -ΜΠΕ, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου , ΜΜΕ , ο Σύλλογος Εστίασης Χανίων και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Χανίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ (πηγή φωτογραφίας: travelog.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE: