Κώστας Καραμανλής: Λύση δε θα έρθει από τη χρεοκοπημένη ιδεολογικά αριστερά, ούτε από μία ακραία δογματική δεξιά

Κώστας Καραμανλής: Λύση δε θα έρθει από τη χρεοκοπημένη ιδεολογικά αριστερά, ούτε από μία ακραία δογματική δεξιά

Ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής δηλώνει ότι δε θα μπει στην πολιτική για να παίξει παιχνίδια λαϊκισμού από καμία πλευρά. Προτείνει ένα σχέδιο επτά βημάτων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Τι απαντά στις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας και σε όσους κάνουν λόγο για αμοιβαία καχυποψία καραμανλικών- σαμαρικών. Διαβάστε τη συνέντευξη στο news247

“Η λύση για τους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν μπορεί να έρθει από τη χρεοκοπημένη ιδεολογικά αριστερά, ούτε από μια ακραία, δογματική δεξιά παρωχημένων αντιλήψεων”, εκτιμά ο υποψήφιος βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, γιος του Αχιλλέα Καραμανλή και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού.

Δηλώνει ότι δε θα μπει στην πολιτική για να παίξει παιχνίδια λαϊκισμού, τα οποία εντοπίζει και εξ αριστερών και εκ δεξιών. Ορισμένοι πουλάνε πατρίδα και κάποιοι άλλοι πουλάνε επανάσταση, εκτιμά, προτάσσοντας το δρόμο της κεντροδεξιάς. “Ακόμα και αν σίγουρα δεν τα έκανε όλα τέλεια, η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το ασφαλές μέλλον μας και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας”, τονίζει.

Απαντά στην κατηγορία περί οικογενειοκρατίας, ζητώντας από τους πολίτες να τον κρίνουν όχι με βάση το επίθετο του, αλλά και στις πληροφορίες για αμοιβαία καχυποψία καραμανλικών- σαμαρικών, χαρακτηρίζοντας και τη δική του υποψηφιότητα ως επιβεβαίωση ότι όλοι στη Ν.Δ ενώνουν δυνάμεις για το καλό του τόπου.

Ο κ. Καραμανλής περιγράφει ένα σχέδιο επτά σημείων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με μέριμνα για τις Σέρρες, αλλά απορρίπτει την αντιμετώπιση των επιδοτήσεων ως αυτοσκοπό και τη λογική των πολιτικών που κάνουν ανούσιες ενέργειες εντυπωσιασμού και μετά βγάζουν ανακοινώσεις «κατόπιν ενεργειών μου».

Με ένα βαρύ επίθετο όπως το δικό σας, υπάρχουν αυτόματα αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές. Πώς απαντάτε στις κατηγορίες περί οικογενειοκρατίας;

Ένα γνωστό όνομα σίγουρα βοηθάει στην αναγνωρισιμότητα, αυτό όμως είναι κάτι που μικρή σημασία έχει στη δική μου περίπτωση που οι δεσμοί μου με τις Σέρρες είναι έντονοι και ούτως ή άλλως επιδιώκω την προσωπική επαφή με τους συμπολίτες μου. Από εκεί και πέρα, όπως σωστά είπατε κυρία Σαμαρά, το όνομα προκαλεί και θετικές και αρνητικές αντιδράσεις. Οι θετικές είναι πάντα με ερωτηματικό –όταν τελικά δημιουργηθεί προσωπική άποψη, έρχεται η ώρα που θα δικαιωθούν ή θα διαψευστούν. Οι αρνητικές, όμως, επειδή είναι αποτέλεσμα προκατάληψης, είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ιδίως στις μέρες μας που πράγματι ο κόσμος έχει κουραστεί γενικά από τις λεγόμενες «πολιτικές οικογένειες».

Αυτό που πάντα λέω στους συμπολίτες μου είναι ότι προσωπικά είμαι περήφανος για την οικογένειά μου και όσα έχει προσφέρει στον τόπο μας, αλλά τώρα τους ζητώ να κρίνουν εμένα. Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να κρίνεται με βάση το ποιος είναι ο ίδιος. Τι έχει κάνει στη ζωή του, τι πιστεύει, τι μπορεί να προσφέρει. Η δική μου διαφωνία, ως πολίτη, δεν είναι με τις αναγνωρίσιμες οικογένειες γενικά, αλλά με όποιον αντί να δημιουργεί στη ζωή του απλώς περίμενε πότε θα έρθει η ώρα να κληρονομήσει μια βουλευτική έδρα ή κάποιο αξίωμα. Εγώ, ξέρετε, μπορεί να μεγάλωσα μέσα στην πολιτική αλλά ποτέ μου δεν θεωρούσα δεδομένο ότι μια μέρα θα πολιτευτώ.

Τότε γιατί αποφασίσατε τώρα να μπείτε στην πολιτική;

Από μικρό παιδάκι, κυρία Σαμαρά, άκουγα το κλισέ ότι «αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για τον τόπο». Ε φτάσαμε αυτό να είναι πια πραγματικότητα. Ίσχυε και το 2012, αλλά ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα. Το αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου μπορεί να είναι καθοριστικό για δύο πράγματα: Για το αν θα συνεχίσουμε την προσπάθεια των τελευταίων ετών ή θα διακινδυνεύσουμε να πάνε χαμένες όλες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός και να πάει η χώρα δεκαετίες πίσω. Και για το αν θα διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή μας θέση ή θα τη ρισκάρουμε κι αυτή.

Πιστεύω ότι η μάχη είναι κρίσιμη και ότι μπορώ να βοηθήσω να την κερδίσουμε, δεν μπορούσα λοιπόν να λείψω. «Τώρα στα δύσκολα πρώτη φορά ρε Κώστα;» μου λένε πολλοί. Ναι, στα δύσκολα. Γιατί με ενδιαφέρει να βοηθήσω στη μάχη, όχι να κάνω καριέρα.

Για ποιους λόγους να σας ψηφίσει ένας πολίτης των Σερρών;

Πρώτα απ’ όλα το σημαντικό δεν είναι να ψηφίσει εμένα, το σημαντικό είναι να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Αυτό προσπαθώ να κάνω κάθε μέρα, να πείθω όλο και περισσότερους συμπολίτες μου ότι –ακόμα και αν σίγουρα δεν τα έκανε όλα τέλεια- η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί το ασφαλές μέλλον μας και την ευρωπαϊκή θέση της χώρας.

Από εκεί και πέρα, αν ένας πολίτης συμφωνεί με τις απόψεις μου, εκτιμά το γεγονός ότι έχω δουλέψει επί χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και κρίνει ότι έχω τη δύναμη να βοηθήσω τις Σέρρες, θα είναι τιμή μου να με ψηφίσει. Μπορώ να σας πω, όμως, και σε ποιες περιπτώσεις δεν περιμένω να με ψηφίσει κάποιος: Αν θέλει πολιτικούς που να χαϊδεύουν αυτιά, να πετάνε λαϊκίστικες κορώνες, να κάνουν ανούσιες ενέργειες εντυπωσιασμού και μετά να βγάζουν ανακοινώσεις «κατόπιν ενεργειών μου». Αυτά δεν θα τα κάνω. Αλλά δεν νομίζω ότι τα θέλει κι ο κόσμος πλέον. Αυτά μας έφεραν ως εδώ.

Οι Σέρρες είναι μία περιφέρεια που έχει πρωτογενή -αγροτική και κτηνοτροφική- παραγωγή. Πώς μπορεί να στηριχθεί και τι μπορείτε να προτείνετε πέραν των απειλών πως θα κοπούν οι επιδοτήσεις εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Είμαστε 51οι στους 52 νομούς της χώρας στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Με τέτοιον εύφορο κάμπο και τόσο άξιους ανθρώπους, πώς γίνεται να βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση στη χώρα; Ως Σερραίος δεν μπορώ να δεχτώ ότι έχουμε μείνει τόσο πίσω. Ότι ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης, είμαστε ουραγοί. Αυτή η κατάσταση με χτυπάει στον εγωισμό μου.

Όσο για τις επιδοτήσεις, είναι απαραίτητο εργαλείο, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Το σοβαρότερο λάθος που έγινε την τελευταία τριακονταετία, ήταν ότι ποτέ δεν εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο και στοχευμένο σχέδιο ανάπτυξης. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Έχω παρουσιάσει ένα σχέδιο 7 βημάτων για το πώς η αγροτική παραγωγή μας μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Συνοπτικά μόνο μπορώ να σας πω τα εξής: Πρέπει να στραφούμε στα αγροδιατροφικά προϊόντα. Να αξιοποιήσουμε τους εξαιρετικούς νέους γεωπόνους που έχουμε για να εντοπίσουμε ποια ταιριάζουν στο κλίμα και το έδαφός μας. Να αυξήσουμε την κτηνοτροφία που έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή για την πραγματική οικονομία. Να ενισχύσουμε συνεταιριστικές δράσεις και εταιρείες μεταποίησης. Έτσι, με όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης στο νομό μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα παραγωγή ΠΟΠ στις Σέρρες. Ο νομός Σερρών μπορεί να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας.

Εκτός από την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ μπορεί να υποσχεθεί κάτι θετικό στους πολίτες, με δεδομένο ότι ήδη έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση και το Βερολίνο ξεκαθαρίζει πως οι δεσμεύσεις της Αθήνας ισχύουν, μήνυμα που δεν αφορά προφανώς μόνο την Κουμουνδούρου; Και πώς να πιστέψει κανείς τις εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις στο εξής, μόνο με βάση τη θεωρητική αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας;

Το ζητούμενο για τη χώρα είναι να επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή μας θέση. Να επικρατήσει στο δημόσιο διάλογο η λογική και όχι οι κραυγές. Αν γίνουν αυτά, θα μπορούν να συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά οι μεταρρυθμίσεις, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να βελτιωθεί κι άλλο η ψυχολογία του Έλληνα, το κλίμα στην αγορά και η αίσθηση ότι τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά. Κι έτσι βλέπετε ότι η αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας δεν είναι θεωρητική, αλλά πραγματική. Όπως και οι φοροελαφρύνσεις δεν είναι θεωρητικές έχουν ήδη γίνει οι πρώτες: ο φόρος στα καύσιμα μειώθηκε, η εισφορά αλληλεγγύης μειώθηκε, ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων μειώθηκαν, ο φόρος εισοδήματος για τα χαμηλά εισοδήματα μειώθηκε. Κι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα πράγματα, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια μειώσεων θα υπάρχουν.

Από την άλλη, δεν έχω καταλάβει –κανείς Έλληνας νομίζω δεν έχει καταλάβει- πού θα βρει τα λεφτά ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί χρειάζονται λεφτά για να βγουν οι υποχρεώσεις της χρονιάς, αλλά και για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του που κοστολογείται τουλάχιστον στα 12 δισ. ευρώ. Τι ακριβώς θα κάνουν; Αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι όλοι οι άλλοι κινδυνολογούν, ας μας πει τι θα κάνει ο ίδιος για να αντιμετωπίσει τους πραγματικούς κινδύνους. Αν ο κόσμος φοβάται την προοπτική να κυβερνήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι από αυτά που λένε οι αντίπαλοί του, αλλά από αυτά που λέει –ή δεν λέει- ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ της ισοπεδωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής σε περίοδο ύφεσης και του “λεφτά υπάρχουν”, είναι ένας άλλος δρόμος εφικτός για την ευρωπαϊκή και την ελληνική κεντροδεξιά;

Πολύ σωστά, κυρία Σαμαρά, θέτετε το θέμα σε ευρωπαϊκή βάση. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να το απαντήσει η Ελλάδα μόνη της. Η λύση για τους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης δεν μπορεί να έρθει από τη χρεοκοπημένη ιδεολογικά αριστερά, ούτε από μια ακραία, δογματική δεξιά παρωχημένων αντιλήψεων. Μπορεί να έρθει μόνον από μια σύγχρονη παράταξη η οποία πρεσβεύει ότι η απελευθέρωση της οικονομίας από τα δεσμά του κράτους είναι προς το συμφέρον των πολλών.

Χρειαζόμαστε ένα κράτος που να γνωρίζει τη δύναμη των αγορών αλλά να μην αγνοεί τις υποχρεώσεις του και να εγγυάται τη λειτουργία ενός δίκαιου και ελεύθερου ανταγωνισμού και την αποφυγή των μονοπωλίων. Έτσι θα οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο κοινωνικό κράτος που μοιράζει με προσοχή, ευαισθησία και δικαιοσύνη τα αγαθά του, ώστε να αντιμετωπίσει ιδίως το νέο κοινωνικό πρόβλημα της Ευρώπης: την ανεργία, τον επακόλουθο κίνδυνο της φτώχειας και την ανάγκη επανένταξης των ανέργων στην παραγωγική διαδικασία. Άλλωστε, μια ισχυρή οικονομία οφείλει να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη για βοήθεια.

Μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας Μπαλτάκου- Κασιδιάρη είχατε δηλώσει πως “υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων στη Ν.Δ , ευτυχώς όχι η πλειοψηφία, που δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ο κ.Μπαλτάκος απομακρύνθηκε, η ομάδα αυτή όμως δεν εξακολουθεί να δίνει στίγμα στην πολιτική της Ν.Δ;

Το στίγμα στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας προκύπτει από τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση, να διατηρήσει την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και να βελτιώσει, όσο είναι δυνατόν, την κατάσταση για τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται καθημερινά. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί.

Μήπως εν τέλει ορισμένοι πουλάνε πατρίδα, επειδή δεν μπορούν να κάνουν κάτι ουσιαστικό ώστε να καλυτερέψει η καθημερινότητα των εξαθλιωμένων Ελλήνων;

Σίγουρα υπάρχουν, δυστυχώς, κι αυτοί. Όμως δεν θα τους βρείτε να κυριαρχούν στη Νέα Δημοκρατία αλλά σε άλλους, ακραίους σχηματισμούς. Όπως ακριβώς το λέτε: «πουλάνε πατρίδα». Και θα προσθέσω ότι κατά παρόμοιο τρόπο εξ αριστερών μας λυπάμαι που βλέπω να «πουλάνε επανάσταση». Αντί να καταλαβαίνουν πραγματικά τις ανάγκες όσων τα βγάζουν δύσκολα πέρα, απλώς προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν εκλογικά.

Αυτό είναι το παιχνίδι του λαϊκισμού σήμερα. Εγώ συγγνώμη αλλά δεν μπαίνω στην πολιτική για να κάνω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Με ενδιαφέρει σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή να πω την αλήθεια στους συμπολίτες μου, να τους εξηγήσω νηφάλια πώς πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε τα πράγματα στον τόπο.

Φήμες λένε ότι οι σχέσεις των καραμανλικών με το Μαξίμου δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές ή μάλλον είναι σχέσεις αμοιβαίας καχυποψίας…

Από τη μεριά σας σωστά με ρωτάτε αν ακούτε κάτι τέτοιο, αλλά οφείλω να σας ξεκαθαρίσω ότι σε αυτές τις εκλογές δίνουμε μια μάχη καθοριστική για το μέλλον του τόπου. Οι φήμες, τα κουτσομπολιά και η παραπολιτική δεν έχουν καμία θέση σε αυτή τη μάχη και δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρουν πραγματικά κανέναν Έλληνα πολίτη. Στις Σέρρες, τουλάχιστον, κανείς συμπατριώτης μου δεν μου έχει θέσει τέτοιο θέμα. Στο κάτω-κάτω και η δική μου υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές επιβεβαιώνει ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία ενώνουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον του τόπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα