Κουβέλης στο NEWS247: Ζήτημα τιμής η ανατροπή αυτής της άδικης πολιτικής

Κουβέλης στο NEWS247: Ζήτημα τιμής η ανατροπή αυτής της άδικης πολιτικής

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας προκειμένου να αλλάξει η χώρα σελίδα, ασκεί δριμεία κριτική στην συγκυβέρνηση που δεν επιμέρισε δίκαια τα βάρη εξαντλώντας τους πολίτες και χαρακτηρίζει “μπαλαντέρ” το Ποτάμι και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Διαβάστε τη συνέντευξή του στο NEWS247

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μιλά στο NEWS247 και θέτει τους στόχους για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ζητά από τους πολίτες να στείλουν στη Βουλή τη συμπαράταξη “Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά”, ούτως ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει ρόλο σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα με προοδευτικό πρόσημο.

“Η αλλαγή δεν μπορεί να είναι – και δεν είναι – υπόθεση ενός μόνο κόμματος”, σημειώνει και εμφανίζεται πρόθυμος να μετέχει σε μια κυβέρνηση με κεντρικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες και συμπτώσεις.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτηρίζει “ζήτημα τιμής” για τον πολιτικό κόσμο την ανατροπή της άδικης πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, η οποία όπως λέει “επέβαλε υπερφορολόγηση στα όρια της εξάντλησης και ανέχθηκε φοροαποφυγή στα όρια της πρόκλησης”.

Ερωτώμενος για τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, ασκεί κριτική στο Ποτάμι αλλά και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, και κάνει λόγο για “μπαλαντέρ” πρόθυμους να συνεργαστούν με οποιονδήποτε βγει νικητής από την κάλπη. “Κεντροαριστερά προσδεδεμένη σε συντηρητικές πολιτικές, δεν είναι κεντροαριστερά. Είναι κεντροδεξιά”, καταλήγει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Κουβέλη στο NEWS247.

Κύριε πρόεδρε, η ΔΗΜΑΡ έχει υποστεί μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών της αλλά και απώλεια σημαντικών στελεχών. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την εκλογική αναμέτρηση; Έχετε κάποιο πλάνο σε περίπτωση που το κόμμα μείνει εκτός Βουλής;

Έχω τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες θα στείλουν στη Βουλή τη συμπαράταξη “Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά” που συγκροτήσαμε. Πιστεύω ότι θα ανακάμψουμε. Διεκδικούμε   την είσοδό  μας στη Βουλή, ώστε να διαδραματίσουμε ρόλο στη συγκρότηση μιας νέας κυβερνητικής συμμαχίας. Για να υποστηρίξουμε ενεργά μια ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ακλόνητες  σταθερές την  ευρωπαϊκή πορεία, τον δίκαιο επιμερισμό των  βαρών, την  μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Γιατί να σας στηρίξουν οι ψηφοφόροι και να μην επιλέξουν μία άλλη πολιτική δύναμη που φλερτάρει με την εξουσία ή έχει πιο ισχυρή παρουσία στην τρέχουσα συγκυρία;

Η πολιτική ζωή και η κοινωνία έχουν ανάγκη μια δύναμη ευθύνης που θα συμβάλει ώστε η χώρα να μετακινηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση, παραμένοντας στις ράγες της ευρωζώνης. Η αλλαγή δεν μπορεί να είναι – και δεν είναι – υπόθεση ενός μόνο κόμματος. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Δημοκρατική Αριστερά και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι, μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για μια πολιτική στροφή με ευθύνη και αξιοπιστία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα αποδεχθεί το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα συμμετείχατε σε μια κυβέρνηση με κεντρικό άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Η ανάγκη να γυρίσει ο τόπος σελίδα αποτελεί συνεδριακή δέσμευση του κόμματός μας. Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή για να απεμπλακεί από τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και την οικονομία σε τέλμα. Ο στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Σ’ αυτή την υπόθεση η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της, οι Πράσινοι,  θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν προγραμματικές συμφωνίες και συμπτώσεις.

Η φορολογική πολιτική βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Λεφτά υπάρχουν για δίκαιες φοροελαφρύνσεις; Ή θα ωφεληθούν κάποιοι σε βάρος άλλων;

Η κοινωνία κουράστηκε να παρακολουθεί το ίδιο έργο. Η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών δεν καλύπτεται από προεκλογικές μεγαλοστομίες και ασκήσεις επί χάρτου. Η κυβέρνηση, αν ήθελε, μπορούσε να χτυπήσει τη μάστιγα της φοροδιαφυγής στη ρίζα της. Είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει  ένα σταθερό και κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτικές κλίμακες. Κανείς δεν την εμπόδισε να διευρύνει τη φορολογική βάση, επιμερίζοντας δίκαια τα βάρη.

Αντ’ αυτού, επέλεξε την πεπατημένη: επέβαλε υπερφορολόγηση στα όρια της εξάντλησης, ανέχθηκε φοροαποφυγή στα όρια της πρόκλησης… Αυτή η άδικη πολιτική πρέπει να σταματήσει.  Οι “Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά” θεωρούν ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο την ανατροπή της.

Πριν από έναν περίπου χρόνο υπήρχε μια διάθεση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, σε αντίθεση με τον κατακερματισμό που βιώνουμε σήμερα, με νέα κόμματα όπως το Ποτάμι, αλλά και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου, που διέσπασε ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ. Πώς κρίνετε αυτές τις εξελίξεις; Έχει χαθεί η ευκαιρία για έναν ισχυρό, ενιαίο κεντρώο πολιτικό χώρο και ποια η θέση της ΔΗΜΑΡ;

Όπως προανέφερα, ο στόχος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Στο εγχείρημα αυτό έχουν θέση οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι συλλογικότητες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία και ο χώρος της πολιτικής οικολογίας. Τα κόμματα στα οποία αναφέρεστε αποδέχονται το ρόλο του μπαλαντέρ. Δηλώνουν ότι μπορούν να συνεργαστούν με οποιονδήποτε βγει νικητής από την κάλπη. Τι σχέση έχει αυτό με την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς; Κεντροαριστερά προσδεδεμένη σε συντηρητικές πολιτικές, δεν είναι κεντροαριστερά. Είναι κεντροδεξιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα