Μάντλιν Στούαρτ στο NEWS 24/7: Το μοντέλο με Σύνδρομο Down που δίνει μαθήματα ζωής

Μάντλιν Στούαρτ στο NEWS 24/7: Το μοντέλο με Σύνδρομο Down που δίνει μαθήματα ζωής
Μάντλιν Στούαρτ

"Όλοι είμαστε άνθρωποι και οι διαφορές μας είναι που μας κάνουν ξεχωριστούς. Θα ήταν βαρετός ο κόσμος αν ήμασταν όλοι ίδιοι."

Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down καθιερώθηκε το 2006 η 21η Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Έλληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για το Σύνδρομο Down.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τη Μάντλιν.

Η Μάντλιν Στούαρτ είναι 23 ετών και έχει γεννηθεί στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας.

Τα τρία πράγματα που η Μάντλιν θέλει να γνωρίζετε για εκείνη είναι τα εξής:

  • Είναι ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο.
  • Έχει Σύνδρομο Down.
  • Παλεύει για την εξάλειψη του ρατσισμού γύρω από άτομα με Σύνδρομο Down.


Η Μάντλιν αρχικά μας μίλησε για την πρώτη “γνωριμία” με το μόντελιγνκ και τι ήταν αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με τη μόδα.

Ποτέ για μένα δεν ήταν όνειρο να γίνω μοντέλο, μέχρι που παραβρέθηκα σε μια επίδειξη μόδας, μαζί με τη μαμά μου και από τότε ερωτεύθηκα την πασαρέλα. Τα μοντέλα εκείνα με ενέπνευσαν να θέλω να το δοκιμάσω. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε κανένα μοντέλο σαν και μένα, με ενέπνευσε και με έκανε να θέλω να το κάνω να είναι φυσιολογικό!

Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;

Λατρεύω να γνωρίζω καινούργια άτομα, να κάνω νέους φίλους, αλλά το σημαντικότερο για μένα είναι όταν κάποιος δουλεύει μαζί μου να αλλάζει όλη η νοοτροπία και η στάση του απέναντι στο θέμα της αναπηρίας, εκτός εάν κάποιος έχει ήδη φίλους ή συγγενείς με αναπηρία.

Πολλοί έχουν συνδέσει την αναπηρία με κάτι αρνητικό. Αυτό συμβαίνει μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να συνεργαστούν με κάποιον με αναπηρία. Από εκείνη τη στιγμή, αφού το άτομο αυτό τους δείξει πόσο μακριά είναι οι αντιλήψεις τους από την αλήθεια, τότε θα είναι ικανοί να εμπνευστούν από αυτό και να δουν με έναν διαφορετικό τρόπο τον κόσμο γύρω τους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

repost from @doodle.aep

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Madeline Stuart (@madelinesmodelling_) στις


Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ εκφοβισμό στη βιομηχανία της μόδας;

Δεν έχω αντιμετωπίσει bullying, εκτός από κάποια αγενή σχόλια που γράφουν κάποιοι στο διαδίκτυο για μένα. Στη βιομηχανία της μόδας δουλεύω σε πολύ στενό κύκλο με τους συνεργάτες μου, βρισκόμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο για το makeup ή τις φωτογραφήσεις κι έτσι ο ένας γνωρίζει τον άλλο πολύ γρήγορα.

Μερικές φορές βλέπω κάποιους να είναι λίγο απόμακροι, επειδή δεν ξέρουν τι να πουν, αλλά όταν πηγαίνω κοντά τους και τους χαμογελώ, τότε χαλαρώνουν και γινόμαστε φίλοι. Έτσι λειτουργεί η καλοσύνη: όταν είσαι ευγενικός, οι περισσότεροι θα σου δώσουν πίσω ευγένεια και αγάπη. Και προσωπικά εστιάζω στην αγάπη, ενώ θέλω να αφήνω στην άκρη την κακία και τον ανταγωνισμό.

Ως προς τα εμπόδια που έχει αντιμετωπίσει ως μοντέλο με Σύνδρομο Down η Μάντλιν είπε:

Όπως όλοι, έτσι και εγώ έχω αντιμετωπίσει αρκετά εμπόδια. Για αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχουν οι φίλοι και η οικογένεια στη ζωή μας. Αυτοί, μαζί με τους δασκάλους μου και το σύντροφό μου με έχουν κάνει δυνατή. Να είμαι δυνατή όταν οι άνθρωποι με βλέπουν σαν κάτι περίεργο, σαν κάτι το διαφορετικό.

Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που έχω να αντιμετωπίσω στο μόντελινγκ είναι ότι κάποιοι πιστεύουν ότι βρίσκομαι σε αυτό το χώρο χαριστικά, ότι δεν είμαι επαγγελματίας και δεν πρέπει να αμείβομαι για αυτό.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα σου όνειρα;

Όνειρό μου είναι να ζω σε ένα κόσμο όπου όλοι θα δέχονται σεβασμό, αγάπη και συμπερίληψη. Όνειρό μου είναι να ανοίγω την τηλεόραση και να βλέπω ανθρώπους με αναπηρία. Σε σόου, στον κινηματογράφο, στις διαφημίσεις. Να ανοίγω ένα περιοδικό και να βλέπω ανθρώπους με αναπηρία και να μη μοιάζει “περίεργο”. Όλοι είμαστε άνθρωποι και οι διαφορές μας μας κάνουν ξεχωριστούς. Θα ήταν πολύ βαρετός ο κόσμος αν ήμασταν όλοι ίδιοι.

Σχετικά με τις προσδοκίες της στο χώρο της μόδας η Μάντλιν είπε:

Θα ήθελα να συνεχίσω το μόντελινγκ όπως ακριβώς αυτή τη στιγμή. Είναι ένας δύσκολος χρόνος αυτός που έρχεται, καθώς έχω να κάνω πολλές καμπάνιες.

Η μόδα είναι η ζωή μου. Ελπίζω να συνεχίσω έτσι, να περπατάω σε μεγάλες πασαρέλες όπως αυτές που έχω περπατήσει μέχρι τώρα και να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς σχεδιαστές.


Νιώθω πραγματικά ευλογημένη για τη ζωή που έχω, για τους εκπληκτικούς φίλους μου, για το αγόρι μου, που είμαστε μαζί έξι χρόνια, για τη μητέρα μου, που με στηρίζει τόσο! Ακόμη, είμαι περήφανη για τη σχολή χορού που έχω φτιάξει εδώ και 3 χρόνια για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα αυτά μου δίνουν τόση χαρά και μου επιστρέφουν πίσω αγάπη.

Το μοντέλο επίσης εξέφρασε την άποψή της σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία αντιμετώπισε πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές. Ήταν μια πολύ δυσάρεστη περίοδος για όλους και πραγματικά ήταν τόσο κρίμα για όλα αυτά τα ζώα που έχασαν τη ζωή τους.

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να προσέξουμε περισσότερο τον πλανήτη μας, να δείχνουμε αγάπη για τη φύση, να τη σεβόμαστε. Σίγουρα, χρειαζόμαστε μία μεγάλη αλλαγή στη νοοτροπία μας σαν ανθρωπότητα.


Θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα έμπνευσης στα άτομα με Σύνδρομο Down?

Η συμβουλή μου είναι να μη τα παρατάτε ποτέ. Εάν έχετε βάλει στόχο κάτι το οποίο θέλετε πολύ να πετύχετε, σίγουρα θα βρείτε τον τρόπο. Χρειάζεται να παλεύετε σκληρά και να είστε αποφασιστικοί. Όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με δοκιμασίες, τις οποίες ξεπερνάμε και γινόμαστε πιο δυνατοί. Είναι πολύ σημαντικό να πιστεύετε στον εαυτό σας!

Είναι η διαφορετικότητα η νέα “τελειότητα”;

Όχι, η διαφορετικότητα τείνει στο να γίνεται το νέο “φυσιολογικό” και έτσι πρέπει να είναι. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να προσπαθούν να γίνουν τέλειοι, κανείς δεν είναι τέλειος και αυτό μας κάνει μοναδικούς και όμορφους. Το να είμαι “φυσιολογική” ήταν αυτό που ήθελα πάντα, να είμαι δηλαδή ένα με το πλήθος, να μη με βλέπουν διαφορετικά, να μη μου συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Ενώ για τυχόν φόβους της η Μάντλιν τόνισε:

Δεν έχω πραγματικούς φόβους πέρα από την υγεία μου. Πέρυσι έκανα μία σοβαρή εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και παραλίγο να πεθάνω, οπότε έχω μια μικρή φοβία για τα νοσοκομεία τώρα, που ελπίζω με το χρόνο να την ξεπεράσω.

Τέλος, τι σημαίνει για σένα ευτυχία;

Ευτυχία για μένα είναι να ταξιδεύω, να περπατώ στην πασαρέλα, να κάνω τα πράγματα που αγαπώ με δικούς μου ανθρώπους. Ευτυχία για μένα είναι να μιλώ με τους φίλους μου, να επικοινωνώ με το αγόρι μου κάθε μέρα και να δίνω αγκαλιές με τη μητέρα μου. Η ευτυχία για μένα βρίσκεται στα απλά πράγματα!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα