Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: “Η αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης συντελείται ήδη”

Νίκος Ανδρουλάκης στο NEWS 24/7: “Η αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης συντελείται ήδη”
Από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα Eurokinissi

Τρεις ημέρες πριν τις κάλπες της απλής αναλογικής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, μιλά στο NEWS 24/7 για τις εκλογές, το σκάνδαλο των υποκλοπών και το τι θα γίνει την "επόμενη μέρα".

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, απαντά στις ερωτήσεις του NEWS 24/7 για τα ζητήματα της προεκλογικής επικαιρότητας.

Μιλά για τους όρους της διαλεύκανσης του σκανδάλου των υποκλοπών, για την στάση του ΠΑΣΟΚ στο μετεκλογικό σκηνικό αλλά και το πώς αντιμετωπίζει την Ν.Δ και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται στις θέσεις του κόμματός του για τα εργασιακά αλλά και την κλιματική αλλαγή.

– Όπως πολλοί προέβλεψαν θα οδηγηθούμε στην κάλπη της 21ης Μαΐου, δίχως να έχει ολοκληρωθεί η διερεύνηση της επισύνδεσης στις επικοινωνίες σας. Με μόνη αναφορά αυτή του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι δεν αποτελείτε «εθνικό κίνδυνο». Αυτά ενώ εκκίνησε και μία συζήτηση για την ανάγκη ή όχι κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Στο debate κατέρρευσε η επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη περί «νόμιμου λάθους». Παραδέχθηκε δημόσια πως η παρακολούθησή μου ήταν παράνομη αφού δεν συνέτρεχε κανένας λόγος εθνικής ασφάλειας.

Πρέπει να μάθουμε ποιοι εργαλειοποίησαν την ΕΥΠ και έφτασαν στο σημείο να παρακολουθούν ακόμα και την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, διακυβεύοντας την εθνική μας ασφάλεια .

Πιστεύω στη Δικαιοσύνη και αναμένω να κρίνει τους υπεύθυνους είτε είναι δικαστικοί, επιχειρησιακά στελέχη είτε πολιτικά στελέχη και επιχειρηματίες, που μπορεί να εμπλέκονται.

Έχω ξεκαθαρίσει ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί νέα εξεταστική επιτροπή χωρίς την καταχρηστική επίκληση του απορρήτου, καθώς έτσι μόνο θα προκύψει ουσιαστικό περιεχόμενο για τα επόμενα βήματα.

Νομίζω ότι αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε την αλήθεια και να τροφοδοτήσουμε τη δικαιοσύνη με περισσότερα στοιχεία. Η πρόταση του κ. Τσίπρα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Μητσοτάκη.

Δεν μας αφορούν κυβερνήσεις δίχως συνολική πολιτική ατζέντα για το μέλλον του τόπου στην οικονομία, τα εθνικά θέματα και τα προβλήματα των πολιτών. Όπως έχω ξαναπεί, ο κ. Τσίπρας λειτουργεί ως μέγας χορηγός του κ. Μητσοτάκη. Πραγματικά πιστεύω ότι αν υπήρχε μια άλλη αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ.Μητσοτάκης θα αποτελούσε ήδη παρελθόν.

– Το ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε την απόφαση της επιτροπής PEGA «λογαριασμό που στέλνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Να υποθέσουμε ότι οι κατευθύνσεις της επιτροπής θα είναι ένας από τους όρους που θα θέσει το κόμμα σας για οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία;

Ναι, θα τα θέσουμε. Πολλές επισημάνσεις της επιτροπής PEGA είναι και δικές μας προτάσεις, όπως η επαναφορά της ενημέρωσης του παρακολουθούμενου χωρίς τριετή αναμονή αλλά και η αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις εξαγωγές παράνομων κατασκοπευτικών λογισμικών σε τρίτες χώρες.

-Δεν σας ρωτάμε το κλασσικό «με ποιόν θα πάτε» μετά τις εκλογές, έχετε απαντήσει πάμπολλες φορές, ενώ το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα του «ποιος θα είναι πρωθυπουργός». Έχετε όμως αναφέρει ότι τις μετεκλογικές αποφάσεις σας, για μια ενδεχόμενη συνεργασία, θα τις λάβετε αφού αποτιμήσετε το εκλογικό αποτέλεσμα. Διευκρινίζοντας ότι βασικό κριτήριο θα είναι φυσικά το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικά η μετεκλογική εικόνα των πολιτικών δυνάμεων. Μας εξηγείτε το δεύτερο σκέλος;

Έχω προσδιορίσει ότι ισχυρό ποσοστό θα είναι αυτό που θα σηματοδοτεί ότι το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε δυναμικά ως πρωταγωνιστής στο πολιτικό προσκήνιο. Εδώ και καιρό έχουμε θέσει υπόψη των πολιτών μια καθαρή ατζέντα ότι εφόσον πληρείται αυτή η προϋπόθεση, θα αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις και αν υπάρξει συμφωνία ως προς το πρόγραμμα, θα συζητήσουμε και για πρόσωπα κοινής αποδοχής.

– Γενικά είναι γνωστό πώς είστε άνθρωπος κοινωνικός και έχετε ευχέρεια στην επικοινωνία. Γιατί πιστεύετε πως τόσο συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στο ότι αρνηθήκατε μία συνάντηση μαζί του με πολιτικό περιεχόμενο;

Καλύτερα να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη. Η συνάντηση πάντως ενός Πρωθυπουργού με τον αρχηγό του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος δεν κανονίζεται στο πόδι, ενώπιον των δημοσιογράφων με ένα «να τα πούμε κάποια στιγμή». Δεν είμαστε γείτονες να πίνουμε καφέ. Ξέρετε, τον ενάμιση χρόνο που είμαι Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ , έχω συναντηθεί με 6 πρωθυπουργούς ευρωπαϊκών χωρών. Όλες έγιναν μετά από πρόσκληση, με συγκεκριμένη ατζέντα και δημόσια. Το ίδιο αναμένω και από τον πρωθυπουργό της χώρας μου. Τέτοια όμως πρόσκληση δεν έλαβα ποτέ.

– Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει στον δημόσιο διάλογο την εκτίμηση πως υπάρχει προγραμματική βάση σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. Επικαλέστηκε τα 11 σημεία του πολιτικού προγράμματος που δημοσιοποίησε, επισημαίνοντας πως από την πλευρά σας δεν εκφράστηκε δημόσια διαφωνία σε κάποιο από αυτά. Επιβεβαιώνετε αυτή την εκτίμηση ή όχι;

Δεν έχει σημασία μόνο τι λες, αλλά και ποιος το λέει. Προτρέπω τους προοδευτικούς πολίτες να αξιολογήσουν την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα.

Είναι αυτός που υποσχόταν σεισάχθεια, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και κατάργηση των μνημονίων. Αντ’ αυτού παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds για να εκβιάζουν χιλιάδες δανειολήπτες, επέβαλε 49 επιπλέον φόρους και έφερε το υπερταμείο των 99 ετών.

Αρέσκεται τις τελευταίες ημέρες να επικαλείται τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όμως, Ανδρέας Παπανδρέου και “Πρέσπες του Αιγαίου” δεν πάνε μαζί.

Πόσο προοδευτική μπορεί να είναι η συμμαχία του κ. Τσίπρα με τον Ευάγγελο Αντώναρο, τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της χρεοκοπίας, και τα στελέχη των ΑΝΕΛ, που κατεβαίνουν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

– Επαναλαμβάνετε συχνά στις ομιλίες σας το σύνθημα «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό». Για τον δεύτερο επιθετικό προσδιορισμό προφανώς θα αποφανθούν σύντομα οι ψηφοφόροι. Όσον αφορά το «ενωμένο» πόσο βέβαιος είστε με δεδομένο ότι καταγράφθηκαν –μεμονωμένες έστω – διαφοροποιήσεις βουλευτών σας από την προεκλογική γραμμή του κόμματος;

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ενωμένο και δυνατό. Αυτό συναντώ στις περιοδείες μου ανά την Ελλάδα. Η αναγέννηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης συντελείται ήδη. Και έτσι εξηγείται γιατί εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι αμφίπλευρες επιθέσεις εναντίον μας.

Γιατί οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μας πολεμούν λυσσαλέα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να λεηλατήσουν την εκλογική μας βάση και τα συμφέροντα που τους υποστηρίζουν, διαβάλουν τη στάση μας και απαξιώνουν την απόφασή μας να υπερασπιστούμε τη στρατηγική μας αυτονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν μνήμη και ξέχασαν τι ψήφισε μαζί με τον κ. Τσίπρα το 2010. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν πρωθυπουργός σε χώρα με δραχμή και όχι με ευρώ, αν είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα του τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

– Το ΠΑΣΟΚ, από τις καταβολές του, είχε μία ισχυρή σχέση με τον κόσμο της εργασίας και το συνδικαλιστικό κίνημα. Μια σχέση όπου που δοκιμάστηκε τόσο στην περίοδο των μνημονίων όσο και πριν από αυτή, κυρίως επί της διακυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Αυτή την σχέση πως την επαναπροσδιορίζετε σήμερα και τι προτείνετε για το θέμα της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων;

Η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τους εργαζομένους ήταν,είναι και θα είναι προνομιακή ,γιατί εμείς αποτελούμε πάντα την πολιτική δύναμη που νιώθει τις ανάγκες τους και θέτει στην πρώτη γραμμή την προοπτική βελτίωσης της ζωής τους,

Η καθιέρωση του 8ωρου και του πενθημέρου για όλους, ο νόμος για τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο ν.1264 για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, η νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια, οι σύγχρονες πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας, σφυρηλάτησαν ακατάλυτους δεσμούς που άντεξαν και τις πιο δύσκολες ώρες. Ακόμη και όταν αγωνιζόμασταν να κρατήσουμε την χώρα όρθια από τις καταστροφικές πολιτικές της ΝΔ.

Είναι και σήμερα κεντρική μας επιλογή και προτεραιότητα η πλήρης απασχόληση, με αξιοπρεπείς μισθούς και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα όταν η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο εργασίας με χαμηλούς μισθούς ,με τον εργαζόμενο ανασφαλή και έρμαιο στην εργοδοτική ασυδοσία.

Επιλογή με πρώτο βήμα την κατάργηση των διατάξεων νόμου της ΝΔ που καταστρατηγούν το ωράριο εργασίας ,την προστασία από παράνομες απολύσεις, την υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων.

Ναι, η εργασία αλλάζει και χρειάζονται νέες ρυθμίσεις για την τηλεργασία και τους εργαζομένους στις πλατφόρμες , νέες γνώσεις για την ανταπόκριση στις τεχνολογικές αλλαγές. Αλλά πάντα με κανόνες, με ρυθμίσεις που θα προκύπτουν από τον κοινωνικό διάλογο, με νέο σύστημα επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχεί στις ανάγκες της παραγωγής, και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα εγγυώνται την ασφάλεια του εργαζομένου.

– Η ανάσχεση της κλιματικής κρίσης, διεθνώς, συνδέεται με τον τερματισμό παραγωγής νέων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων και την σημαντική μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Το ΠΑΣΟΚ σας αναγνωρίζει ως ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της κλιματικής κρίσης. Παράλληλα όμως υποστηρίζει τόσο τη συνέχιση του προγράμματος εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, όσο και την επέκταση των δικτύου φυσικού αερίου στη χώρα. Μπορούν αυτά τα δύο να συμβαδίσουν;

Το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση. Όμως οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει πρέπει να ολοκληρωθούν και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα δούμε αν θα οδηγήσουν σε κάποιες νέες εξορύξεις. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο που αναφέρεστε, πιστεύουμε ότι για να έχουν οικονομική και περιβαλλοντική προστιθέμενη αξία θα πρέπει να είναι συμβατές και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον από φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα όπως είναι το πράσινο υδρογόνο.

Το πρόβλημα είναι ότι με τις πολιτικές τους επιλογές και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση που συνέβη στη χώρα από το 2015 και μετά ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μετατρέπουν το φυσικό αέριο, ένα εισαγόμενο καύσιμο από ένα μεταβατικό καύσιμο σε μόνιμο.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε η απολιγνιτοποίηση να συνδεθεί με την μετάβαση σε ΑΠΕ, ώστε να είναι και απανθρακοποίηση μειώνοντας την εξάρτησή μας συνολικά από τα ορυκτά καύσιμα.

Έχω υπογραμμίσει την ανάγκη η πράσινη μετάβαση να γίνει ο μοχλός για τον εκδημοκρατισμό της παραγωγής ενέργειας και τη διάχυσή της στην κοινωνία. Τί εννοώ με τον όρο αυτό: Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ να μην είναι περιορισμένη μόνο στα χέρια λίγων και ισχυρών αλλά μέσα από οικιακά φωτοβολταϊκά και ενεργειακές κοινότητες για δήμους, αγρότες, κτηνοτρόφους, μεταποιητές να διασφαλίζουμε φτηνή ενέργεια για όλους τους πολίτες. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η επένδυση στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν έχει προβλέψει τη διάθεση αρκετών κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μέσα Αυγούστου με Υπουργική απόφαση παρέδωσε τον εναπομείναντα διαθέσιμο χώρο σε κάποιες μεγάλες εγχώριες και ξένες εταιρείες. Είναι μία πολιτική επιλογή που ενισχύει τους μεγάλους και ισχυρούς και η οποία μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα