Ντ. Μπακογιάννη στο NEWS 247: Να μην παρασυρθούμε από την ακροδεξιά με αφορμή τους Ισλαμοφασίστες

Ντ. Μπακογιάννη στο NEWS 247: Να μην παρασυρθούμε από την ακροδεξιά με αφορμή τους Ισλαμοφασίστες

Οφείλουμε συνολικά να επανασχεδιάσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική , εκτιμά η υποψήφια βουλευτής Α' Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την επίθεση στο Παρίσι και τονίζει: “Το θέμα δεν είναι μόνο η αποτροπή της λαθρομετανάστευσης”. Λέει “όχι” στην αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και τονίζει ότι η Ν.Δ μπορεί να εκφράσει τους πολιτικά άστεγους του κέντρου. Διαβάστε τη συνέντευξη στο NEWS 247

Η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί από την ακροδεξιά, με αφορμή τους παρανοϊκούς ισλαμοφασίστες, εκτιμά η υποψήφια βουλευτής Α’ Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την επίθεση στο Παρίσι. “Το θέμα δεν είναι μόνο η αποτροπή της λαθρομετανάστευσης και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Είναι και η χάραξη πολιτικών που θα επιτρέπουν στους νόμιμους μετανάστες την κοινωνική ενσωμάτωση και την προκοπή”, επισημαίνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και τονίζει ότι: “Οφείλουμε συνολικά να επανασχεδιάσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική”.

Λέει “όχι” στην αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο τελευταίο e mail προς την τρόικα. Θεωρεί άλλωστε ότι μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και όχι δύο μηνών θα μπορεί να πετύχει περισσότερα στη δύσκολη διαπραγμάτευση, όπως ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και σταθερό, με μειωμένους συντελεστές φορολογίας, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Η κ.Μπακογιάννη πιστεύει ότι η Ν.Δ μπορεί να εκφράσει τους πολιτικά άστεγους του κέντρου και να πείσει και πάλι τους ψηφοφόρους εφόσον αρθρώσει οραματικό πολιτικό λόγο. “Παρά τα λάθη που έγιναν, τώρα είναι η ώρα της υπέρβασης”, δηλώνει απευθυνόμενη στη γαλάζια βάση και καλώντας όποιον έχει ψηφίσει έστω και μία φορά Ν.Δ να την εμπιστευθεί ξανά, υπενθυμίζοντας το 2009.

Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία από πλευράς Ν.Δ κυριαρχεί η στρατηγική του φόβου. Μπορείτε να κερδίσετε μόνο με το φόβο;

Κυρία Σαμαρά, όλοι μας βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι με την αλήθεια. Ούτε οι πολίτες ούτε οι πολιτικοί έχουμε το άλλοθι της άγνοιας. Την τελευταία πενταετία, η χώρα κόντεψε αρκετές φορές να βγει από την ευρωζώνη. Τώρα φτάσαμε στη στιγμή της αλήθειας και της απόφασης για την πορεία της χώρας. Οι εκλογές αυτές είτε θα δικαιώσουν τις θυσίες των Ελλήνων είτε θα φέρουν τη χώρα και πάλι στο χείλος της καταστροφής. Τον φόβο τον προκαλεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τα όσα παράλογα υπόσχεται. Η ΝΔ, η παράταξη της ευθύνης και των μεγάλων επιλογών, θα μιλήσει με τη γλώσσα του ρεαλισμού, με πραγματικά στοιχεία. Πιστεύω ότι μπορούμε να πείσουμε και πάλι τους ψηφοφόρους, εφόσον αρθρώσουμε έναν οραματικό πολιτικό λόγο που θα δώσει διέξοδο και ελπίδα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες.

Εάν ανατραπούν όλα τα προγνωστικά και η Ν.Δ είναι ξανά κυβέρνηση,δεν υπάρχουν ορισμένες δεσμεύσεις βάσει του τελευταίου e mail του κ.Χαρδούβελη προς την τρόικα που πρέπει να τηρήσει;

Προφανώς η κυβέρνηση θα κληθεί να τηρήσει δεσμεύσεις που σχετίζονται με την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως λ.χ. τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν ξένο για να μας πείσει γι’ αυτά. Εκείνο στο οποίο θα πρέπει να επιμείνει η νέα κυβέρνηση είναι οι μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα με αναπτυξιακή διάσταση. Και είναι προφανές ότι μία κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και όχι δύο μηνών θα μπορεί να πετύχει περισσότερα στη δύσκολη διαπραγμάτευση. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει τις εκλογές, υπονομεύοντας έτσι τη διαδικασία της ολοκλήρωσης του ελληνικού προγράμματος. Με αποκατεστημένη την πολιτική σταθερότητα της χώρας, θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε σε άλλη βάση. Κάποια πράγματα πρέπει όπως σας είπα να γίνουν. Η φορολογία στον τουρισμό όμως, δεν πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει να γίνει, γιατί δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε την “μοναδική” παραγωγική μας βάση. Επίσης είναι τώρα η ώρα να πετύχουμε ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και σταθερό, με μειωμένους συντελεστές φορολογίας, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Το Βερολίνο στέλνει ξεκάθαρα και σε όλους τους τόνους το μήνυμα πως όποια και να είναι η κυβέρνηση μετά τις 25, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας ισχύουν. Πως λοιπόν μπορεί η Ν.Δ να υπόσχεται αόριστα μείωση της φορολογίας εφόσον η σημερινή πολιτική δεν αλλάξει;

Οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα δεν σχετίζονται με τη φορολογία αλλά με την μακρο-οικονομική μας πορεία. Η φορολογία είναι τακτική για την επίτευξη των οικονομικών στόχων, όχι αυτοσκοπός. Έτσι, στο νέο μετεκλογικό περιβάλλον, εφόσον επικρατήσουν οι φωνές της λογικής και του ευρωπαϊσμού, η πολιτική σταθερότητα θα επιτρέψει να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι αποκρατικοποιήσεις και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα τροφοδοτήσουν την οικονομία και θα φέρουν περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουμε, να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μήπως όταν συζητάμε και εμείς για Grexit βάζουμε τα χεράκια μας και βγάζουμε τα ματάκια μας;

Κυρία Σαμαρά, ας θυμηθούμε τις εκλογές του 2009. Όλοι γνωρίζαμε οτι η οικονομία μας δεν ήταν σε καλή κατάσταση και παρά το ότι εμείς είπαμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια δεν εισακουστήκαμε. Τότε το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι λεφτά υπάρχουν και είδατε που φτάσαμε. Δυστυχώς, παρόμοιο σκηνικό στήνεται και σήμερα. Είναι πάλι στο χέρι του λαού η απόφαση να διαπράξει το ίδιο λάθος ή όχι. Ποιός μπορεί σήμερα να εγγυηθεί ότι αν υλοποιηθούν έστω και τα μισά απ’ όσα εξωπραγματικά υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με δημοσιονομική ανισορροπία που θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Γιατί οι εκλογές στην Ελλάδα έφθασαν να θεωρούνται καταστροφή;

Καταστροφή θα είναι να χαθούν όλες οι θυσίες που έκανε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Καταστροφή θα είναι να φτάσουμε πάλι στο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε. Κυρία Σαμαρά, ας μην ξεχνούμε ότι οι εκλογές προκλήθηκαν εξαιτίας της τυχοδιωκτικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ, την πιο δύσκολη στιγμή για την εθνική μας οικονομία. Την ώρα που είμασταν έτοιμοι να βγάλουμε το κεφάλι από το νερό, την ώρα που ήμαστε έτοιμοι να βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο, ήρθαν οι εκλογές και προκάλεσαν νέα αναστάτωση και αστάθεια. Οι εκλογές δεν είναι καταστροφή, άλλωστε δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να μιλήσουν, όμως η χρονική συγκυρία ήταν η πλέον ακατάλληλη.

Εκτιμάτε ότι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών;Συμφωνείτε με την άποψη ότι θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ; Και πως σας φαινονται γενικά οι… επιστροφές και δεύτερες ευκαιρίες στην πολιτική;

Στις 25 Ιανουαρίου θα απαντηθούν όλα αυτά τα ερωτήματα και θα λυθούν οι σχετικές απορίες. Ο κ. Παπανδρέου πρωταγωνίστησε στην περίοδο της κρίσης και οι πολίτες θα τον κρίνουν. Προς το παρόν, το θέμα δεν απασχολεί καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα.

Στο παρελθόν είχατε ταχθεί συχνά υπέρ μίας στροφής στο κέντρο. Βλέπετε αυτό να συμβαίνει, όταν κυριαρχεί μία ξενοφοβική ατζέντα και το ερώτημα ποιος είναι… καλύτερος χριστιανός;

Πίστευα και πιστεύω ότι η φυσική ροπή της ΝΔ είναι προς το κέντρο. Ναι, εκτιμώ ότι το άνοιγμα προς τους κεντρώους ψηφοφόρους θα μπορέσει να μας δώσει πολιτική ισχύ και υπεροχή. Οι ψηφοφόροι του κέντρου είναι πολιτικά άστεγοι και η παραταξή μας μπορεί να τους εκφράσει. Τώρα, το να λέμε δύσκολες αλήθειες για σύνθετα προβλήματα, όπως για το μεταναστευτικό, δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε ξενοφοβική ατζέντα. Γενικώς όμως η εκμετάλλευση του λαϊκού αισθήματος για λόγους μικροπολιτικής, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα.

Γιατί πήρατε την απόφαση να επιστρέψετε στην Α Αθήνας και μάλιστα σε μία συγκυρία κατά την οποία τα πράγματα για τη Ν.Δ είναι δύσκολα στα αστικά κέντρα; Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους πολίτες της πρώτης περιφέρειας της χώρας;

Ποτέ δεν έλειψα από την Αθήνα, ούτε από καμία μάχη για την Αθήνα. Είμαι μια μάχιμη πολιτικός και έχω δουλέψει για την πατρίδα και την παράταξη από όποια θέση και αν βρέθηκα. Με πείσμα και πάθος θα αγωνιστώ για το μέλλον των παιδιών μας, όπως άλλωστε έκανα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για να μείνει η Ελλάδα όρθια, στην καρδιά της Ευρώπης. Και επιστρέψτε μου, στο σημείο αυτό, να κάνω ένα κάλεσμα, σε όλους εκείνους που ψήφισαν έστω και μια φορά ΝΔ, τα προηγούμενα χρόνια και να τους πω, πως παρά τα λάθη που έγιναν, τώρα είναι η ώρα της υπέρβασης. Πρέπει να συσπειρωθούμε και μαζί να δώσουμε ακόμα μια μάχη, την κρισιμότερη, για την χώρα και το αύριο των παιδιών μας.

Θεωρείτε ότι η αιματηρή επίθεση στο Παρίσι συνηγορεί υπέρ της άποψης αυτών που θέλουν ερμητικά κλειστά τα σύνορα της Ευρώπης; Φοβάστε ότι θα ενισχυθούν τα ξενοφοβικά ρεύματα σε ευρωπαικό επίπεδο;

Η επίθεση στο Παρίσι δεν αφορά μόνον τους Γάλλους, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Στρέφεται κατά της ελευθερίας του λόγου, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή και αξία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Τέτοιου είδους αποτρόπαιες ενέργειες, δήθεν στο όνομα του Ισλάμ, προβοκάρουν το ίδιο το Ισλάμ και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους πιστούς του. Για τη δε Ευρώπη, ήρθε η ώρα της αλήθειας: δεν μπορούμε να επιτρέπουμε να μετατρέπονται οι πόλεις μας σε γκέτο δυστυχισμένων και βασανισμένων προσφύγων. Οφείλουμε συνολικά να επανασχεδιάσουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική κ. Σαμαρά. Το θέμα δεν είναι μόνο η αποτροπή της λαθρομετανάστευσης και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Είναι και η χάραξη πολιτικών που θα επιτρέπουν στους νόμιμους μετανάστες την κοινωνική ενσωμάτωση και την προκοπή. Η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί από την ακροδεξιά, η οποία επιχειρεί να καλλιεργήσει τη μισαλλοδοξία και το φανατισμό με αφορμή τους παρανοϊκούς ισλαμοφασίστες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα