Οι “κρυφές” πτυχές της απόφασης Κουρτς για το 12ωρο και τα γραμμάτια που πληρώνει

Οι “κρυφές” πτυχές της απόφασης Κουρτς για το 12ωρο και τα γραμμάτια που πληρώνει
Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς AP

Πριν από ένα περίπου μήνα η Ευρώπη πάγωσε όταν το Αυστριακό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο για το 12ώρο στην εργασία. Ο Ολιβερ Ρέπκε, σημαίνον στέλεχος της oegb, της κορυφαίας συνδικαλιστικής οργάνωσης στην Αυστρία, εξηγεί στο Νews 24/7 το μεγάλο ψέμα του Καγκελάριου Κουρτς και συνιστά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που έφερε στην αυστριακή Βουλή η… νεόκοπη κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν η θέσπιση του 12ώρου στην εργασία. Στη συνήθως φιλήσυχη Αυστρία ξέσπασε σάλος, στη Βιέννη διοργανώθηκε συγκέντρωση 100.000 ανθρώπων, ωστόσο ο 32χρονος Καγκελάριος και οι ακροδεξιοί σύμμαχοί του ήταν ανένδοτοι. Το μέτρο πέρασε.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αυστριακή κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Το επιβεβαίωσε μιλώντας στο Νews 24/7.gr ο Ολιβερ Ρέπκε ο οποίος είναι ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αυστριακής συνδικαλιστικής οργάνωσης της Αυστρίας, της oegb, στις Βρυξέλλες. Ο expert σε εργασιακά θέματα και επιστημονικός συνεργάτης του συνδικάτου αποκαλύπτει τις “κρυφές” διαστάσεις του εν λόγω νόμου και κρούει των κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον όχι μόνο των Αυστριακών αλλά και γενικότερα των Ευρωπαίων εργαζόμενων.
 

Η αυστριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται, κ. Ρέπκε, ότι το 12ώρο είναι προαιρετικό. Λέει την αλήθεια ή ισχύει κάτι άλλο;

“Το προαιρετικό δεν είναι η σωστή λέξη για να χρησιμοποιήσει κανείς. Αλήθεια είναι ότι η κανονική ημέρα εργασίας παραμένει στις 8 ώρες και η κανονική εβδομάδα εργασίας στις 40. Ακόμα και τώρα η εργασιακή ημέρα μπορεί να παραταθεί στις 10 ώρες και κάτω από επείγουσες συνθήκες στις 12. Το ερώτημα είναι αν μπορεί αυτό ο εργοδότης να το απαιτήσει από τον εργαζόμενο και κάτω από ποιες συνθήκες. Αυτό που αλλάζει με το νέο νόμο που έφερε και πέρασε η κυβέρνηση Κουρτς είναι ότι τα δικαιώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, και κατά συνέπεια των εργαζόμενων, είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Αρα είναι σαν υπάρχει εξαναγκασμός”.

Τι πιστεύει ο κόσμος της εργασίας στην Αυστρία για το εν λόγω νομοθέτημα;

“Η εμπειρία, η πρόσφατα εμπειρία, μάς δείχνει ότι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων στην Αυστρία, και φυσικά των μελών μας, είναι εναντίον του μέτρου. Αλλωστε αυτό φάνηκε στη μεγάλη διαδήλωση που διοργανώσαμε στη Βιέννη όταν περνούσε ο νόμος από τη Βουλή. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάναμε και πολλές συναντήσεις με εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς τους. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι η συμμετοχή των εργαζόμενων σ’ αυτές τις συναντήσεις ήταν τεράστια όπως και το ενδιαφέρον. Οι δημοσκοπήσεις επίσης στα ΜΜΕ μάς δικαιώνουν. Πρόσφατα ήρθε μία στο φως της δημοσιότητας που έδειχνε ότι το 60% των Αυστριακών ήταν κατά του 12ώρου. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ψηφοφόροι του συντηρητικού κόμματος που είναι ο κύριος κυβερνητικός εταίρος”.

Από εδώ και πέρα τι περιθώρια έχετε να αντιδράσετε ως συνδικαλιστικό κίνημα;

“Το μέτρο ψηφίστηκε ήδη στο κοινοβούλιο, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Μάλιστα η κυβέρνηση αποφάσισε το 12ώρο να ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο και όχι από τον Ιανουάριο όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη βιασύνη. Εμείς προφανώς αποδεχόμαστε ότι το νόμο τον ψήφισε η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Εννοείται φυσικά ότι δεν θα σταματήσουμε τις διαμαρτυρίες μας. Πλέον το φθινόπωρο θα επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σ’ αυτούς που ζήτησαν αυτή τη μεταρρύθμιση, στους Αυστριακούς βιομηχάνους δηλαδή. Πλήρωσαν γι’ αυτήν μέσω της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του συντηρητικού κόμματος. Γι’ αυτούς τώρα είναι pay day, παίρνουν αυτό που έδωσαν πίσω δηλαδή. Θα αρχίσουμε έτσι μία μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποιήσεων”.

Τι κερδίζουν οι εργοδότες με το νέο εργασιακό νόμο;

“Αυτό που πάνω από όλα κερδίζουν οι εργοδότες με το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση είναι ότι αδυνατίζουν το συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα και τον κοινωνικό διάλογο σαν διεργασία. Αδυνατίζουν επίσης τα εργατικά συμβούλια και σωματεία όπου υπάρχουν. Τώρα, για να δουλέψει κάποιος περισσότερο από το κανονικό, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του εργοδότη και του σωματείου. Με το νέο νόμο αυτό δεν είναι απαραίτητο, ο εργοδότης ουσιαστικά αυτενεργεί χωρίς να δίνει λογαριασμό. Κοντολογίς οι εργοδότες αποκτούν περισσότερη δύναμη και ουσιαστικά αδιαφορούν για τις κινήσεις των σωματείων. Αυτός ήταν και ο μεγάλος στόχος τους, έτσι και αλλιώς”.

Ζητήσατε τη βοήθεια των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων;

“Για την ακρίβεια δεν χρειάστηκε καν να την ζητήσουμε. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μας την παρείχε από την πρώτη στιγμή. Μάς έδειξαν αλληλεγγύη. Και είμαστε σε διαρκή επαφή. Είμαστε επίσης σε επαφή και με την ευρωπαϊκή επιτροπή μέλη της οποίας αδυνατούν να πιστέψουν πως μια χώρα όπως η δική μας, ιδρυτής της Ενωσης και του ευρώ, πήρε ένα τέτοιο αντικοινωνικό μέτρο. Για κοινές δράσεις θα πρέπει να πάμε βήμα-βήμα βέβαια”.

Πιστεύτε ότι η κυβέρνηση Κουρτς θα φέρει και άλλα νομοθετήματα όπως αυτού του 12ώρου;

“Εννοείται. Προφανώς θα φέρουν και άλλα τέτοια μέτρα. Το 12ώρο δεν είναι κάτι απομονωμένο, είναι μέρος της γενικότερης ατζέντας τους. Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων γίνεται, όπως μπορείτε και εσείς να δείτε, με τρόπο συντονισμένο. Θα προχωρήσουν λοιπόν στα επόμενα βήματα. Ενα από αυτά θα είναι να βάλουν χέρι στην κοινωνική ασφάλιση και να περιορίσουν το διάλογο με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους γιατί τον θεωρούν εμπόδιο στα όποια σχέδιά τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα