Πράσινη οικονομία και πράσινος πλανήτης πάνε μαζί

Πράσινη οικονομία και πράσινος πλανήτης πάνε μαζί
Κωνσταντίνα Σκαναβή, Πρόεδρος της Επιτροπής των Green Awards

Η Κωνσταντίνα Σκαναβή εξηγεί στο News 24/7 με ποιον τρόπο η πράσινη οικονομία μπορεί να σώσει τον πλανήτη, αναλύει περιβαλλοντικά πρότυπα και αναδεικνύει τη σημασία των Green Awards στην σημερινή εποχή.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής των Green Awards, Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μας εξηγεί με ποιον τρόπο η πράσινη οικονομία μπορεί να σώσει τον πλανήτη, αναλύει περιβαλλοντικά πρότυπα και αναδεικνύει τη σημασία των Green Awards στην σημερινή εποχή.

Ποιες είναι αυτή τη στιγμή οι κυριότερες δραστηριότητες του σύγχρονου δυτικού μοντέλου στις οποίες οφείλεται η κύρια καταπόνηση του πλανήτη μας;

Η κλιματική αλλαγή, η μείωση της βιοποικιλότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και η αποψίλωση των δασών είναι τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του 20ου αιώνα. Σήμερα, η προσπάθεια κάλυψης των αναγκών του μεγάλου πληθυσμού της Γης σε συνδυασμό με την υπερκαταναλωτική τάση του δυτικού πολιτισμού δημιουργούν τεράστιες ενεργειακές ανάγκες. Οι παραγωγικές δραστηριότητες επιβαρύνουν σημαντικά την ατμόσφαιρα με ρύπους, η αποψίλωση των δασών για καλλιέργεια με σκοπό την παραγωγή τροφής καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις δασών και μειώνουν τη βιοποικιλότητα ενώ η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με την απόρριψη απορριμμάτων έχει μεγάλες επιπτώσεις στα θαλάσσια ζώα και την ανθρώπινη υγεία.

Τι θα μπορούσαμε να εντάξουμε μέσα στην καθημερινότητά μας ως καταναλωτές έτσι ώστε να «ανακουφίσουμε» την Γη;

Για να «ανακουφιστεί» η Γη χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια αλλά με ατομική ευθύνη.

Οι επιλογές της καθημερινότητάς μας βήμα-βήμα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Για αρχή, ας παρατηρήσουμε τον κάδο των απορριμμάτων μας. Πόσα από τα απορρίμματα είναι πράγματα που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε; Πόσα θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε με φιλικότερα προς το περιβάλλον υλικά; Το πλαστικό μπουκάλι μιας χρήσης μπορεί να γίνει ένα παγούρι που χρησιμοποιούμε καθημερινά με ένα απλό πλύσιμο. Η πλαστική οδοντόβουρτσα μπορεί να αντικατασταθεί από μια ξύλινη και οι σακούλες του σούπερ-μαρκετ από πάνινες, μία συνήθεια που καθιερώνεται τους τελευταίους μήνες και στην Ελλάδα. Μικρές αλλαγές στην προσωπική καθημερινότητα κάθε πολίτη θα επιφέρουν μία συλλογική αλλαγή προς το καλύτερο.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τον όρο «Πράσινη Οικονομία» και ποιος είναι ο σκοπός της εφαρμογής του στην καθημερινότητά μας;

Η πράσινη οικονομία μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται ουσιαστικά για τη μορφή οικονομίας που έχει ως στόχο την αειφόρο ανάπτυξη διατηρώντας και προάγοντας την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ευημερία. Οι πόροι του πλανήτη δεν είναι ανεξάντλητοι. Με αυτό το δεδομένο θα πρέπει να οικοδομηθεί ένα καινούριο μοντέλο οικονομικού συστήματος που να ενισχύει βιώσιμες τεχνικές παραγωγής και κατανάλωσης.

Πείτε μας ένα πρότυπο χώρας ή μοντέλου κατανάλωσης το οποίο είναι φιλικό ως προς τον πλανήτη μας;

Σύμφωνα με το World Population Review, η Ελβετία για το 2020, είχε τον υψηλότερο Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης. Η Ελβετία ακολουθεί μια περιβαλλοντική πολιτική με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και τη δημιουργία φιλικών προς το κλίμα τεχνολογιών. Καθώς η διαδικασία της ανακύκλωσης για υλικά όπως το αλουμίνιο, το ΡΕΤ, το γυαλί, το σκυρόδεμα και άλλα, γίνεται όλο και περισσότερο μία διαδικασία “κλειστού κύκλου”, οι περισσότερες εταιρείες και άτομα επισκευάζουν προϊόντα ή αντικαθιστούν εξαρτήματα για να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους βασιζόμενοι σε τοπικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντί για ορυκτά καύσιμα. Κατά αυτό τον τρόπο καλύπτεται η ανάγκη του εφοδιασμού, μειώνονται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στην ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δημόσιος τομέας της Ελβετίας απαιτεί όλο και περισσότερο προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και εξοικονόμηση πόρων στις διαδικασίες προμηθειών της.

Σαφέστατα, η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας είναι ένα μοντέλο που θα πρέπει να υιοθετηθεί άμεσα. Η επαναχρησιμοποίηση αγαθών αλλά και η εξ αρχής φιλική προς το περιβάλλον σχεδίασή τους είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εφαρμογή της.

Ποιος είναι ο σκοπός των Green Awards και τι μπορεί να κερδίσει ο καταναλωτής αλλά και ο πλανήτης μέσα από την επιτυχία ενός τέτοιου θεσμού;

Σκοπός των «Green Awards» είναι να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις βέλτιστες πρακτικές και την καινοτομία σε προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες ανάπτυξης, οι οποίες προάγουν την Πράσινη οικονομία και το Eco-living.

Το κέρδος για όλες και όλους μας,, σε παγκόσμια κλίμακα είναι ότι τα «Green Awards» προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, υποστηρίζοντας την επαγγελματική και επιχειρηματική δράση στο χώρο της «πράσινης ανάπτυξης». Στη πρωτόγνωρη παρούσα εποχή της πανδημίας, το περιβάλλον έχει γίνει αποδέκτης επικίνδυνων πρακτικών, στην αγωνία μας να διασφαλίσουμε την υγεία.. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε, και όταν, σύντομα, θα γυρίζουμε την σελίδα της πανδημίας, αφήνοντας πολλαπλώς πληγωμένο το περιβάλλον, από την πρόσφατη επιστροφή στα πλαστικά μιας χρήσης, τις μάσκες, τα γάντια, τις χημικές απολυμάνσεις, τα ΠΡΑΣΙΝΑ ΒΡΑΒΕΙΑ έρχονται να τιμήσουν τα πιο καινοτόμα πράσινα έργα και μυαλά, που τόσο ο πλανήτης μας έχει ανάγκη, για να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να βιώνουμε όλες και όλοι μια καθημερινότητα που να σέβεται την ζωή.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα