Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ειρήνης Βαρδάκη είναι εγκληματικά όμορφο

Το νέο ψυχολογικό θρίλερ της Ειρήνης Βαρδάκη είναι εγκληματικά όμορφο

Τι έχει να πει η συγγραφέας για τις ολέθριες ανθρώπινες σχέσεις, την αστυνομική λογοτεχνία αλλά και την πλοκή του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο Ο μέντορας;

Μία πολυσυζητημένη εξαφάνιση, ένα μυστήριο έγκλημα σε μία λίμνη, ένα ζευγάρι που απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα. Φήμες, γρίφοι και ολέθριοι έρωτες. Αλήθεια, ποια επικίνδυνα μυστικά κρύβονται στις 480 σελίδες του νέου μυθιστορήματος με τίτλο O Μέντορας (εκδ. Μίνωας) που υπογράφει η Ειρήνη Βαρδάκη; Ευτυχώς ή δυστυχώς, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε καθώς υπάρχει κίνδυνος για spoilers.

Η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα νέο ψυχολογικό θρίλερ στο κοινό επιστρέφει δριμύτερη με όπλα της την καταιγιστική δράση και τις απρόσμενες ανατροπές. Άλλωστε, η ενασχόλησή της με την εγκληματολογία είναι παραπάνω από εμφανής στην τελευταία της δουλειά.

Αυτή τη φορά στήνει ένα ολέθριο παιχνίδι ανθρώπινων σχέσεων που κρατούν καρφωμένο τον αναγνώστη στις σελίδες του πέμπτου κατά σειρά -έχουν προηγηθεί τα: Κρυσταλλία (εκδ. Bell, 2017), Το Ρ της ερωμένης (εκδ. Βell, 2018), Ανάρμοστον εστί (εκδ. Bell, 2019) Τσιχλόφουσκα (εκδ. Bell, 2020)- βιβλίου της.

Τι έχει όμως να πει η συγγραφέας για τα ψυχολογικά θρίλερ, τη δικιά της καθημερινότητα, τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και το μέλλον;

Πέντε μυθιστορήματα σε πέντε χρόνια; Πώς ακριβώς προλαβαίνεις και το κάνεις αυτό;

Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού μου με τους αναγνώστες. Αν σκεφτώ παράλληλα και τη δουλειά μου που τρέχει σε εξαντλητικούς ρυθμούς και εξουθενωτικά ωράρια, θα σας απαντούσα πως όλο αυτό απλώς δεν βγαίνει… Δε γίνεται. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ρώτησα ποτέ τον εαυτό μου αν μπορεί. Απλώς του το επέβαλα. Σίγουρα, έχουν πάει πίσω άλλες ανάγκες, η προσωπική ζωή συρρικνώνεται και η καθημερινότητα πολλές φορές μοιάζει χαοτική. Από ένα σημείο κι έπειτα όμως το χάος αυτό το είδα σαν πρόκληση, και πολύ γρήγορα εθίστηκα σε αυτή.

Θα χαρακτήριζες το Ο Μέντορας ως ένα ξεκάθαρα ψυχολογικό θρίλερ ή πιστεύεις ότι διαθέτει και ψήγματα αστυνομικής λογοτεχνίας;

Σίγουρα διαθέτει. Το ψυχολογικό θρίλερ είναι πολυδιάστατο. Η πολυπλοκότητα και η πληθώρα των πτυχών και των προεκτάσεων του σε άλλα είδη είναι κομμάτι της γοητείας του.

Τελικά, υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από τις ανθρώπινες σχέσεις;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από τον ίδιο τον άνθρωπο. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα ανεξερεύνητο σύμπαν. Έχει κομμάτια σκοτεινής ύλης, μετρά εκρήξεις και χάος. Αν αποφασίσεις να αναμετρηθείς με αυτό, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα.

Κατά την άποψή σου, πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να εγκλωβιστεί σε μία σχέση με κάποιον που βλέπει ως μέντορα και αντίστοιχα πόσο συχνά εκμεταλλεύονται αυτόν τον ρόλο οι άντρες στην κοινωνία που ζούμε;

Είναι η τέλεια παγίδα. Στο πρόσωπο του μέντορα σου αντικρίζεις την πραγμάτωση του πιο φιλόδοξου και εξεζητημένου σου πόθου. Υπάρχει κάτι πιο διεγερτικό από αυτό; Η ισορροπία σε μια τέτοια σχέση είναι το πρώτο στοιχείο που καταρρέει. Ο θαυμασμός μπερδεύει, γιγαντώνει την ανάγκη και εκμηδενίζει την όποια αντίσταση σε αυτήν. Δεν θα μιλήσω για την σύγχρονη κοινωνία και τις γυναίκες καριέρας του σήμερα. Από καταβολής κόσμου η σχέση μέντορα και μαθητευόμενου είχε αυτά ακριβώς τα στοιχεία.

Τώρα το κομμάτι της εκμετάλλευσης από τον ισχυρό της σχέσης αυτής είναι σίγουρα το πιο μελανό και το πιο επώδυνο. Όλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν το θύμα για την συναίνεση του. Μα προς Θεού κύριοι, δεν μιλάμε για συναίνεση αλλά για την υφαρπαγή της… Και αυτό θα είναι πάντα κάτι άλλο.

Έχεις κάποια συγκεκριμένη μέθοδο με την οποία καταλήγεις στους γρίφους που χρησιμοποιείς στις ιστορίες σου;

Όχι. Έχει όμως η κάθε ιστορία μου τον τρόπο να με μεθοδεύει και να με κατευθύνει.

Βλέπεις τηλεοπτικές αστυνομικές σειρές και αν, ναι, ποιες θα πρότεινες;

Θα πρότεινα σίγουρα το Broadchurch.

Ποιες ή ποιους συγγραφείς θεωρείς ως προσωπικούς σου μέντορες στο γράψιμο;

Εκείνους που δεν θα μπορέσω ποτέ να φτάσω, πόσο μάλλον να ξεπεράσω.

Σε έναν χρόνο από τώρα να περιμένουμε άλλο ένα μυθιστόρημα; Τι θέμα θα έχει;

Ναι, το 2022 θα δούμε το επόμενο μυθιστόρημα. Μένω στο ψυχολογικό θρίλερ και υπόσχομαι κάτι εγκληματικά όμορφο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα