Αυξάνεται η εμπιστοσύνη για αεροπορικά ταξίδια, αλλά…

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη για αεροπορικά ταξίδια, αλλά…
Αεροπλάνο σε αεροδρόμιο Shutterstock

Οι πολίτες παραμένουν απογοητευμένοι από τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς, αποδέχονται την εφαρμογή πιστοποιητικών υγείας και επιζητούν τον εμβολιασμό.

Ακρως ενδιαφέρουσα είναι η νέα δημοσκόπηση της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η οποία αναδεικνύει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στην επιστροφή στα αεροπορικά ταξίδια, παραμένοντας, ωστόσο, απογοητευμένοι με τους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Συγεκριμένα:

  • Το 88% πιστεύει ότι κατά το άνοιγμα των συνόρων, πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της διαχείρισης των κινδύνων COVID-19 και της ανάκαμψης της οικονομίας
  • Το 85% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να θέσουν στόχους COVID-19 (όπως η ικανότητα για τεστ και η διανομή εμβολίων) για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα
  • Το 84% πιστεύει ότι το COVID-19 δεν θα εξαφανιστεί και πρέπει να διαχειριστούμε τους κινδύνους, ενώ θα ζούμε και θα ταξιδεύουμε κανονικά
  • Το 68% συμφώνησε ότι η ποιότητα ζωής τους υπέφερε με ταξιδιωτικούς περιορισμούς
  • Το 49% θεωρεί ότι οι περιορισμοί των αεροπορικών ταξιδιών έχουν «τραβήξει» πολύ

Μολονότι, υπάρχει δημόσια υποστήριξη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες αισθάνονται πιο άνετα με τη διαχείριση των κινδύνων του COVID-19.

Στη δημοσκόπηση, σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ψυχικό άγχος, ως αποτέλεσμα των ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ πάνω από το ένα τρίτο είπαν ότι οι περιορισμοί τους εμποδίζουν να λειτουργήσουν κανονικά τις επιχειρήσεις τους.

Οσον αφορά τις μελλοντικές τάσεις ταξιδιού, τα παρακάτω στοιχεία είναι σημαντικά:

  • Το 57% αναμένει να ταξιδέψει εντός δύο μηνών από τον περιορισμό της πανδημίας (βελτιώθηκε από 49% τον Σεπτέμβριο του 2020)
  • Το 72% θέλει να ταξιδέψει για να δει την οικογένεια και τους φίλους του το συντομότερο δυνατό (63% τον Σεπτέμβριο του 2020)
  • Το 81% πιστεύει ότι θα είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν μόλις εμβολιαστούν
  • Το 84% είπε ότι δεν θα ταξιδέψει εάν υπάρχει πιθανότητα καραντίνας στον προορισμό (83% τον Σεπτέμβριο του 2020)
  • Το 56% πιστεύει ότι θα αναβάλει τα ταξίδια έως ότου σταθεροποιηθεί η οικονομία (65% τον Σεπτέμβριο του 2020)

Γενικά, οι απαντήσεις της έρευνας λένε ότι οι πολίτες γίνονται πιο σίγουροι για να ταξιδέψουν. Αυτό υποστηρίζεται κυρίως από τη διάθεση των εμβολίων. Πάντως, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα πάρει χρόνο η ανάκαμψη στα επαγγελματικά ταξίδια καθώς το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι πιθανό να ταξιδέψουν λιγότερο για επαγγελματικούς σκοπούς ακόμη και μετά τον περιορισμό του ιού (72% τον Σεπτέμβριο του 2020).

«Οι πολίτες θέλουν να επιστρέψουν στα ταξίδια, αλλά η καραντίνα είναι το showstopper. Καθώς τα τεστ πυκνώνουν και ο εμβολιασμένος πληθυσμός αυξάνεται, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την απομάκρυνση των μέτρων καραντίνας. Και αυτό μας δείχνει ότι σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις, μπορεί να προγραμματιστεί καλά το άνοιγμα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», δήλωσε ο Alexandre de Juniac, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της IATA, επισημαίνοντας ότι «η προτεραιότητα όλων μας αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνουμε ασφαλείς. Αλλά είναι σημαντικό να χαρτογραφήσουμε έναν τρόπο για να ανοίξουμε ξανά τα σύνορα, να διαχειριστούμε τους κινδύνους και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεχίσουν τη ζωή τους. Αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία ταξιδιού.»

Καταλήγοντας, όσον αφορά το IATA Travel Pass, την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα:

  • 89% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να τυποποιήσουν τα πιστοποιητικά εμβολίων και τεστ
  • Το 80% ενθαρρύνεται από την προοπτική της εφαρμογής IATA Travel Pass και θα τη χρησιμοποιούσε το συντομότερο δυνατό
  • Το 78% θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή πιστοποιητικών ταξιδιού μόνο εάν έχει πλήρη έλεγχο των δεδομένων τους
  • Το 60% δεν θα χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή πιστοποιητικών ταξιδιού εάν τα δεδομένα αποθηκεύονται κεντρικά.

Ηδη, τα πιστοποιητικά υγείας COVID-19, ανοίγουν σύνορα σε ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η IATA πιστεύει ότι ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται παγκόσμια πρότυπα και το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας δεδομένων.

«Σχεδιάζουμε το IATA Travel Pass έχοντας κατά νου τον ταξιδιώτη. Οι επιβάτες διατηρούν όλα τα δεδομένα στις κινητές τους συσκευές και διατηρούν τον πλήρη έλεγχο του πού πηγαίνουν αυτά τα δεδομένα. Δεν υπάρχει κεντρική βάση δεδομένων. Ενώ σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο με πολλές δοκιμές, περιμένουμε ακόμη τα παγκόσμια πρότυπα για ψηφιακές δοκιμές και πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μόνο με τα παγκόσμια πρότυπα και τις κυβερνήσεις που τα αποδέχονται, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποδοτικότητα και να προσφέρουμε τη βέλτιστη ταξιδιωτική εμπειρία», δήλωσε ο de Juniac.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα