Μυτιλήνη: Το λίκνο των τεχνών αλλά και του ούζου σαγηνεύει κάθε ταξιδιώτη

Μυτιλήνη: Το λίκνο των τεχνών αλλά και του ούζου σαγηνεύει κάθε ταξιδιώτη
Ο Μόλυβος στπ ΒΑ άκρο της Λέσβου Shutterstock

Δέκατη μούσα αποκάλεσε ο Πλάτων την Σαπφώ, την υπέροχη ποιήτρια της αρχαιότητας. Και πίσω από την έμπνευσή της κρύβεται, αδιαμφισβήτητα, η μαγεία της Μυτιλήνης.

Το νησί που αποτέλεσε γενέτειρα, αργότερα λογίων και καλλιτεχνών, όπως ο Θεόφραστος, ο Μυριβήλης, ο Ελύτης, ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στη φυσική ομορφιά και την πλούσια ιστορία της. Από τα γραφικά χωριά της που στέκουν απαράλλαχτα στο πέρασμα του χρόνου, μέχρι τις δαντελωτές τις ακτές και τα λαχταριστά εδέσματά της, η Μυτιλήνη αξίζει μια επίσκεψη πολυήμερη, χορταστική που θα αποκαλύψει όλα της τα κάλλη.

Το χωριό Αγιάσου στη Λέσβο Shutterstock

Η αρχή αξίζει να γίνει από την όμορφη κι ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού που στέκει, αμφιθεατρικά χτισμένη και γεμάτη πανέμορφα αρχοντικά. Περπατήστε τα στενά της και τα βήματά σας σίγουρα θα σας φέρουν σε πολλά από τα αξιοθέατά της: στο «Άγαλμα της Ελευθερίας», στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου αλλά και σε σημαντικά οθωμανικά μνημεία, όπως το Γενί και το Τσαρσί τζαμί, ή το κάστρο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Μια βόλτα στην προκυμαία θα σας χαρίσει μια άλλη οπτική γωνία προς όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίρια, ενώ η οδός Ερμού με τα εμπορικά καταστήματα, τα παλαιοπωλεία και τα ταβερνάκια αποτελεί πάντα αφορμή για μια στάση. Οι λάτρεις της τέχνης επιβάλλεται να αφιερώσουν λίγες ώρες και στο Μουσείο του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου αλλά και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με έργα παγκοσμίως γνωστών καλλιτεχνών.

Δεύτερη στάση ο ξακουστός Μόλυβος ή αλλιώς, το πιο όμορφο χωριό του νησιού. Αφήστε το μάτι σας να γαληνέψει πάνω στα σπίτια από πέτρα και ξύλο, κάντε μια στάση στα γραφικά του καφενεία και τα ουζερί και ανεβείτε στο περήφανο, βυζαντινό κάστρο για μια θέα που θα σας κόψει την ανάσα. Στο πάρκο του Μολύβου θα δείτε το παλιό εργοστάσιο ελαιουργίας που έχει μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχείο, ενώ το μικρό ψαρολίμανο με τα καΐκια και τις τράτες θα σας μεταφέρει νοητά σε μιαν άλλη εποχή. Αν διψάτε για ακόμα περισσότερα όμορφα χωριά, προτείνουμε ενδεικτικά μια βόλτα από το Πλωμάρι – την πραγματική πρωτεύουσα του ούζου με την εντυπωσιακή κεντρική αγορά, τον διατηρητέο οικισμό της Αγιασού στις πλαγιές του όρους Όλυμπος, αλλά και τον Μανταμάδο που είναι διάσημος για τα φρέσκα τυροκομικά προϊόντα και τα κεραμικά του.

Η Μυτιλήνη αποτελεί υπέροχο προορισμό για κάθε εποχή! Αν όμως βρεθείτε εκεί τους θερμούς μήνες του χρόνου, τότε οι παραλίες της είναι ο τέλειος προορισμός για να σβήσετε την κάψα του ήλιου. Μια βουτιά στη Σκάλα Ερεσού είναι επιβεβλημένη, ενώ στην υπέροχη Εφταλού θα ζήσετε την εμπειρία των φυσικών, ιαματικών λουτρών. Στο Τάρτι στον κόλπο Γέρας θα ψαρέψετε και θα φάτε φρέσκα θαλασσινά στα ταβερνάκια, ενώ οι surfers θα προτιμήσουν την παραλία της Φανερωμένης. Για οικογένειες είναι ιδανική η Πέτρα, η Άναξος, αλλά και η οργανωμένη παραλία Τσαμάκια κοντά στην πόλη του νησιού. Όσοι δε, προτιμούν την απομόνωση, θα λατρέψουν τις παραλίες Τσόνια, Χρούσο, Χρυσή Ακτή και Άντισσα.

Μήπως αναζητάτε ένα θέαμα που παρόμοιό του δεν υπάρχει; Κατευθυνθείτε προς το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, ένα από τα ωραιότερα, αλλά και παλαιότερα μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκοσμίως. Το προστατευόμενο από την Unesco γεωπάρκο έχει έκταση 150.000 τ.μ. με εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς δέντρων και ηφαιστειακά πετρώματα.

Με τόσες βόλτες, σίγουρα θα πεινάσατε! Ευτυχώς για εσάς η Λέσβος αποτελεί έναν πρώτης τάξεως γαστρονομικό προορισμό. Έτσι, όπου κι αν βρεθείτε στο νησί, θα απολαύσετε παραδοσιακά εδέσματα όπως σαρδέλα Καλλονής, γκιουλμεζέδες, λακέρδες παστωμένες, κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί, φάβα από μπιζέλια και υπέροχες πιατέλες από μυτιληνιά τυριά όπως το λαδοτύρι, τη φέτα και τη μυζήθρα. Και θα απολαύσετε όλα συνοδεία ούζου, φυσικά!

Η όμορφη Μυτιλήνη έχει πολλά να προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη, ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξει να την επισκεφτεί. Πλέον, δε, το πλήρως ανανεωμένο αεροδρόμιό της μεταμορφώνει κάθε επίσκεψη σε υπέροχη εμπειρία. Μέσα από την επέκταση και την ανανέωση σημαντικών υποδομών, αλλά και το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Μυτιλήνης, η ασφάλεια και άνεση σας είναι διασφαλισμένη, ώστε να ξεκινήσετε και να κλείσετε με τον καλύτερο τρόπο τις διακοπές σας εκεί.

Μήπως, λοιπόν, να κλείσετε σήμερα κιόλας τα εισιτήριά σας για Μυτιλήνη; Τα ουζερί, οι υπέροχες θέες και τα γραφικά της στενά σας περιμένουν!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα