«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Το πρόγραμμα των 150 εκατ. ευρώ που στηρίζει τα νοικοκυριά

«Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Το πρόγραμμα των 150 εκατ. ευρώ που στηρίζει τα νοικοκυριά

Από την Τρίτη είναι ενεργοποιημένη η σχετική πλατφόρμα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να στηρίξει τα νοικοκυριά με την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ περί των 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια στη μάχη κατά του ενεργειακού κόστους που έχει – και – μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καταναλωτές που έχουν τοποθετημένη στην οικία τους και όχι σε επαγγελματικό χώρο παλαιά ηλεκτρική συσκευή, συγκεκριμένα κλιματιστικό, ψυγείο ή καταψύκτη, την οποία επιθυμούν να αντικαταστήσουν και να ανακυκλώσουν με άλλη νεότερης τεχνολογίας και ενεργειακά αποδοτικότερη.

Ειδικότερα, κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει αθροιστικά από μία (1) έως τρεις (3) συσκευές προς επιχορήγηση

Η επιδότηση αφορά στην αντικατάσταση και ανακύκλωση:

-παλαιών κλιματιστικών -που είναι παλαιάς τεχνολογίας και με παλιό ψυκτικό υγρό (μέχρι 2) με νέα ενεργειακής κλάσης από Α++ και καλύτερη (δηλαδή Α+++) και

-παλαιών ψυγείων-με παλαιά ενεργειακή κατάταξη- (μέχρι 1) με νέα ενεργειακής κλάσης από Ε και καλύτερη (δηλαδή D, C, B, A) ή παλαιών καταψυκτών (μέχρι 1) με νέους ενεργειακής κλάσης από F και καλύτερη (δηλαδή E, D, C, B, A)

Οι έμποροι που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα και πωλούν τις επιδοτούμενες συσκευές θα κατευθύνουν τους καταναλωτές σχετικά με τα συγκεκριμένα μοντέλα που είναι εγκεκριμένα και μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Προγράμματος.

Η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά βάσει ΑΦΜ. Οι ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν:

  • 21/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1 & 2
  • 22/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234
  • 23/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 123456
  • 24/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 12345678
  • 25/6 ΑΦΜ που λήγουν σε 1234567890

Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό και μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Ουσιαστικά, οι οικιακοί καταναλωτές θα μπορούν είτε για την κύρια είτε για τη δεύτερη κατοικία τους να επιδοτηθούν κατά 30% έως 50% προκειμένου να αγοράσουν νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης οικιακή ηλεκτρική συσκευή

Όπως αναφέρθηκε, αφορά μόνο τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και τους καταψύκτες και κάθε αίτηση για την απόκτηση του ψηφιακού voucher (επιταγής) μπορεί να αφορά έως τρεις συσκευές, συνολικά και από τις τρεις κατηγορίες. Μέχρι δύο μπορεί να είναι οι αιτήσεις για επιδότηση κλιματιστικών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 7 Ιουλίου και οι αγορές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί πως δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτου εισοδήματος.

Ωστόσο, ακολουθεί αξιολόγηση των αιτήσεων και με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια προτεραιότητα στην απόκτηση του εκπτωτικού voucher έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, εκείνα που έχουν ΑΜΕΑ, είναι πολύτεκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα