Η Apple επενδύει άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια στην Κίνα

Two men walk near the logo of Apple at an Apple retail shop under construction in Shanghai, China, Tuesday, Sept. 10, 2013. Apple's much-anticipated update to its line-up of iPhones may leave the impression that the technology pioneer's focus has shifted to making more affordable products than engineering innovative breakthroughs. In keeping with its tight-lipped ways, Apple Inc. hasn't disclosed what's on the agenda for the coming-out party scheduled to begin at 10 a.m. PDT (1700 GMT) Tuesday at its Cupertino, California, headquarters. (AP Photo/Eugene Hoshiko)
Two men walk near the logo of Apple at an Apple retail shop under construction in Shanghai, China, Tuesday, Sept. 10, 2013. Apple's much-anticipated update to its line-up of iPhones may leave the impression that the technology pioneer's focus has shifted to making more affordable products than engineering innovative breakthroughs. In keeping with its tight-lipped ways, Apple Inc. hasn't disclosed what's on the agenda for the coming-out party scheduled to begin at 10 a.m. PDT (1700 GMT) Tuesday at its Cupertino, California, headquarters. (AP Photo/Eugene Hoshiko) AP

Δημιουργεί κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε Πεκίνο, Σενζέν, Σαγκάη και Σουτσόου, θέλοντας να προσελκύσει ταλαντούχους ερευνητές

Του Παναγιώτη Μαρκίδη

Μερικές εβδομάδες πριν από τα εγκαίνια των νέων, «διαστημικών» εγκαταστάσεων της στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, η Apple ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει άμεσα άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία ακόμα δύο κέντρων έρευνας και ανάπτυξης στην Κίνα.

Τα νέα κέντρα θα λειτουργήσουν στη Σανγκάη και την κοντινή πόλη Σουτσόου. Η Apple είχε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία αντίστοιχων κέντρων έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών στο Πεκίνο και τη Σενζέν, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, όπου έχουν την έδρας τους πολλές κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας. Και τα τέσσερα αναμένεται να λειτουργήσουν πριν από το τέλος του έτους.

«Τα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Κίνα αποσκοπούν στην κατάρτηση τεχνικών ειδικευμένων στην αλυσίδα εφοδιασμού της Apple, μεταξύ των αποφοίτων από πανεπιστήμια του Πεκίνου και της Σαγκάης. Ως μέρος της συνεχιζόμενης ανάπτυξης και των επενδύσεων της Apple στην Κίνα, η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με σχολές που διαθέτουν προγράμματα πρακτικής άσκησης, θέλοντας να βοηθήσει την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Η προσέλκυση ταλαντούχων ερευνητών, οι οποίοι μπορεί να μην θέλουν να αφήσουν την πόλη ή τη χώρα τους, είναι ένας βασικός λόγος αυτών των επενδύσεων από την πλευρά της Apple. Παράλληλα, η εταιρεία φαίνεται πως επιθυμεί τη διατήρηση των καλών σχέσεων της με την κινεζική κυβέρνηση, σχολιάζουν αναλυτές.

Η Apple απασχολεί απευθείας 12.000 εργαζόμενους στην Κίνα και εμφανίζεται να συντηρεί ένα σύνολο 4,8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 1,8 εκατ. δημιουργεί εφαρμογών για το iOS, το λειτουργικό σύστημα των iPhone και iPad.

Οι νέες κεντρικές εγκαταστάσεις της Apple στο Κουπερτίνο περιλαμβάνουν χώρους έκτασης 260.128 τετραγωνικών μέτρων και θα φιλοξενήσουν περισσότερους από 12.000 εργαζόμενους. Το κεντρικό κτίριο αποκαλείται ήδη και «διαστημόπλοιο», λόγω του στρογγυλού, φουτουριστικού σχήματός του.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Apple μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από εναλλακτικά καύσιμα, γυμναστήριο έκτασης 9.300 τετραγωνικών μέτρων, ανεξάρτητη μονάδα για το βασικό κέντρο έρευνας και ανάπτυξης και ένα μεγάλο αμφιθέατρο, όπου θα γίνονται στο εξής οι παρουσιάσεις των νέων της προϊόντων.

Το νέο αμφιθέατρο θα έχει το όνομα του εκλιπόντος συνιδρυτή της εταιρείας Στιβ Τζομπς και ίσως η πρώτη παρουσίαση που θα γίνει σε αυτό είναι των νέων iPad, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν πριν από το καλοκαίρι.

(Φωτό: AP Images / Eugene Hoshiko)

SHARE:

24Media Network