Neuralink: Βλάβη στο πρώτο εμφύτευμα σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Διαβάζεται σε 3'
Neuralink: Βλάβη στο πρώτο εμφύτευμα σε ανθρώπινο εγκέφαλο
ISTOCK

Το πρώτο εμφύτευμα της Neuralink σε άνθρωπο αποκολλήθηκε εν μέρει από τον εγκέφαλο του ασθενούς, όμως η εταιρεία του Ίλον Μασκ δεν εξήγησε το γιατί.

Η start-up Neuralink, μια από τις εταιρείες του Ίλον Μασκ, δήλωσε την Τετάρτη (8/5) ότι μέρος του εγκεφαλικού εμφυτεύματός της παρουσίασε δυσλειτουργία, χωρίς ωστόσο να ενημερώνει για τους λόγους που οδήγησαν στην αστοχία αυτή.

Η προσπάθεια της Neuralink να εμφυτεύσει το τσιπ της στο κρανίο ενός ανθρώπου έπεσε σε απροσδόκητη αναποδιά, καθώς η συσκευή άρχισε να αποκολλάται από τον εγκέφαλο του ασθενούς.

Ο ασθενής, Νόλαντ Άρμπαου, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον Φεβρουάριο για την τοποθέτηση του τσιπ της Neuralink στον εγκέφαλό του, αλλά η λειτουργικότητα της συσκευής άρχισε να μειώνεται τον πρώτο μήνα μετά την εμφύτευσή του, σύμφωνα με τον Guardian. Ορισμένα από τα νήματα της συσκευής, τα οποία συνδέουν τον μικροσκοπικό υπολογιστή με τον εγκέφαλο, είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Η Neuralink δεν αποκάλυψε γιατί η συσκευή αποσύρθηκε εν μέρει από τον εγκέφαλο του Άρμπαου, αλλά δήλωσε σε ένα blogpost ότι οι μηχανικοί της βελτίωσαν το εμφύτευμα και αποκατέστησαν τη λειτουργικότητα.

Οι μειωμένες δυνατότητες του τσιπ δεν φαίνεται να έθεσαν, ευτυχώς, σε κίνδυνο τον Άρμπο και μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιήσει το εμφύτευμα για να παίξει μια παρτίδα σκάκι σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία έφερε πρώτη στο φως την είδηση του προβλήματος με το τσιπ. Το ενδεχόμενο αφαίρεσης του εμφυτεύματος εξετάστηκε μετά την αποκόλληση που ήρθε στο φως, ανέφερε η εφημερίδα.

Τι συνέβη με το εμφύτευμα

Το εμφύτευμα άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το blogpost της Neuralink, όταν ένας μη ανακοινώσιμος αριθμός νημάτων του τσιπ “αποσύρθηκε από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την καθαρή μείωση του αριθμού των αποτελεσματικών ηλεκτροδίων”. Αυτό μείωσε τα bits ανά δευτερόλεπτο της συσκευής, τα οποία είναι ουσιαστικά ένα μέτρο για το πόσο καλά μπορούσε να εκτελέσει τις εργασίες του το τσιπ.

Η Neuralink, η οποία θυμίζουμε, ανήκει στον Ίλον Μασκ και η οποία αποτιμήθηκε πέρυσι σε περίπου 5 δισ. δολάρια, έχει προβάλει ευρέως την επιτυχία του πρώτου εμφυτεύματός της, τοποθετώντας τον εαυτό της στη θέση του παγκόσμιου ηγέτη στην τεχνολογία εγκεφαλικών τσιπ. Αν και η συσκευή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, η αποκάλυψη της εταιρείας συγκεντρώνει πλέον περισσότερη προσοχή στην αδοκίμαστη και περίπλοκη φύση της πειραματικής αυτής διαδικασίας.

Τα εμφυτεύματα της Neuralink λειτουργούν με την ενσωμάτωση ενός μικρού δοχείου στο κρανίο που φιλοξενεί ένα τσιπ επεξεργασίας και μια μπαταρία, μαζί με 64 λεπτά νήματα που συνδέονται με τον εγκεφαλικό ιστό και αλληλεπιδρούν με τα νευρικά σήματα που στέλνει.

Ο Άρμπαου, ο οποίος είναι τετραπληγικός, μπορεί να ελέγχει με το εμφύτευμά του συσκευές υπολογιστή, όπως ένα πληκτρολόγιο ή ένα ποντίκι.

Μάλιστα ο ίδιος επαίνεσε το εμφύτευμα κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης τον Μάρτιο και δήλωσε ότι “έχει ήδη αλλάξει τη ζωή του”, ενώ είπε επίσης ότι δεν ήταν τέλειο και ότι “αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα”.

Πριν η Neuralink πραγματοποιήσει το πρώτο της ανθρώπινο εμφύτευμα, πειραματίστηκε εκτενώς για χρόνια σε ζώα, συμπεριλαμβανομένων προβάτων, χοίρων και πιθήκων. Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει αρκετές έρευνες σχετικά με τις πρακτικές της εταιρείας σε αυτά τα εργαστήρια δοκιμών σε ζώα, νωρίτερα φέτος λέγοντας ότι διαπίστωσαν προβλήματα ελέγχου ποιότητας και τήρησης αρχείων σε μια ερευνητική εγκατάσταση στην Καλιφόρνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα