Neuralink: Ο πρώτος ασθενής με τσιπάκι ελέγχει ποντίκι υπολογιστή με τη σκέψη του

Διαβάζεται σε 2'
Ίλον Μασκ
Ίλον Μασκ AP

Ασθενής με εμφύτευμα της Neuralink στον εγκέφαλό του μπορεί πλέον να ελέγχει το ποντίκι του υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του. Τι δήλωσε ο Ίλον Μασκ

Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο εμφυτεύτηκε τσιπ στον εγκέφαλό του με την τεχνολογία της Neuralink, μπορεί πλέον να ελέγχει με τη σκέψη του το ποντίκι του υπολογιστή, σύμφωνα με τον Ίλον Μασκ, ιδρυτής της εταιρείας.

″[Ο] ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς καμία παρενέργεια που να γνωρίζουμε, και είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι, να μετακινεί το ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη”, δήλωσε ο Μασκ σε μια συνεδρία του Spaces στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Neuralink είναι η νεοφυής επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σχεδιασμένο να βοηθά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα νευρικά τους σήματα για να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες, σύμφωνα με το CNBC. Η εταιρεία στοχεύει στην αποκατάσταση χαμένων ικανοτήτων όπως η όραση, η κινητική λειτουργία και η ομιλία.

Η Neuralink εμφύτευσε τη συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για την ακριβή εμφύτευση της συσκευής στον εγκέφαλο.

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δήλωσε ότι η Neuralink προσπαθεί να πάρει “όσο το δυνατόν περισσότερα πατήματα κουμπιών από τη σκέψη” του ασθενή. Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κίνηση του ποντικιού του υπολογιστή πάνω και κάτω για να σύρει κουτιά σε μια οθόνη.

Η Neuralink ξεκίνησε την πρόσληψη ασθενών για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους το φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο.

Η κλινική δοκιμή στον άνθρωπο σηματοδοτεί ένα μόλις βήμα στην πορεία της Neuralink. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετά “κύματα” εντατικής συλλογής δεδομένων ασφαλείας και δοκιμών προτού εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα