Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store

Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store

Γνώριζες ότι μερικοί από τους πιο ισχυρούς developers, χάρη στους οποίους έγιναν πραγματικότητα όσα βλέπεις στο κινητό σου, είναι γένους θηλυκού;

Πολλοί από εμάς έχουμε την αίσθηση ότι ο τομέας της τεχνολογίας είναι ανδροκρατούμενος. Προσωπικότητες όπως ο Bill Gates, ο Steve Jobs ή ο Tim Cook είναι εκείνες που έρχονται πρώτες στο μυαλό όταν σκεπτόμαστε τεχνολογικά επιτεύγματα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλές γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να καταρρίψουν αυτό το στερεότυπο και να αναλάβουν υψηλά πόστα σε μεγάλες εταιρείες.

Στο πιο γνωστό τεχνολογικό brand, αυτό της Αpple, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που κατάφεραν με τις ιδέες τους και τη μεθοδολογία τους να δημιουργήσουν μερικά από τα λογισμικά και applications που αναδείχθηκαν στις μεγαλύτερες επιτυχίες iOS και App Store.

Τα επιτεύγματά τους αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, σε μια εποχή που η τεχνολογία -ιδίως μέσω των smartphones και των tablets- εισβάλλει ολοένα και περισσότερο στη ζωή μας, καλύπτοντας ανάγκες που μέχρι πρότινος κανείς δε φανταζόταν όταν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν μέσω φορητών συσκευών.

Αναμφίβολα, όπως δείχνει και το παράδειγμα των developers και των υπολοίπων τεχνολογικών ειδικοτήτων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η επαγγελματική ενασχόληση στον τομέα της πληροφορικής αποτελεί εκτός από μια ασφαλή επιλογή, δεδομένων των ευκαιριών που παρουσιάζονται και των ταχυτήτων ανάπτυξής της, μια δημιουργική δραστηριότητα. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, πρωτότυπες ιδέες και οι βασικές γνώσεις που μπορούν να αποκτηθούν εύκολα.

Συγκεκριμένα, το Athens Tech College ,το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα προσανατολισμένο σε σπουδές πληροφορικής και τεχνολογίας, μέσα από τον πυλώνα της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, με αναγνωρισμένα από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, bachelor και master, αναλαμβάνει να δημιουργήσει μελλοντικούς επαγγελματίες developers.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ιδρύματος, όπου περιλαμβάνεται η λίστα των μαθημάτων του συγκεκριμένου προσανατολισμού και οι δυνατότητες που αποκτώνται μέσω αυτών.

Ας γνωρίσουμε όμως πρώτα επτά κυρίες που πρωτοστάτησαν ως developers:

Lisa Bettany

Κάποιοι προγραμματιστές είναι αναμφίβολα πιο "διαφημισμένοι" και γνωστοί από άλλους και η Lisa Bettany είναι σίγουρα μία από αυτούς. Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εφαρμογή φωτογραφιών της iOS, "Camera+", η οποία σχεδιάστηκε στο στούντιο TapTapTap. Το Camera + δεν ήταν μόνο μία από τις πρώτες αξιοσημείωτες εφαρμογές φωτογραφικών μηχανών για iPhone, αλλά ανήλθε στις πιο δημοφιλέστερες χάρη στην πληθώρα επιλογών και φίλτρων (τα οποια σχεδίασε μόνη της η Bettany) που προσφέρει.

Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Bettany είναι επαγγελματίας φωτογράφος και επί του παρόντος ετοιμάζει ένα νέο λεύκωμα που παρουσιάζει τα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο μέσα από φωτογραφίες που τράβηξε αποκλειστικά με το iPhone της.

Amanda Wixted

Είναι πολύ πιθανό να έχετε παίξει ένα από τα παιχνίδια iOS της Amanda Wixted, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν μπει στο top 10 του App Store. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα FarmVille, Live Poker και Mafia Wars, όλα από την εταιρία Zynga. Οι χρήστες που δεν είναι συνδεδεμένοι με τη σουίτα παιχνιδιών κινητών τηλεφώνων της Zynga ενδέχεται να έχουν γνωρίσει δημιουργίες της Wixted από τις άλλες εφαρμογές της για κινητά (ανάμεσα στις οποίες και νέες εκδοχές του Pac-Man και Miss Pac-Man).

Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store

Η Wixted εγκατέλειψε τη Zynga και ξεκίνησε τη δική της εταιρεία, Hyperspace, το 2011, με την οποία εισήγαγε το Turf Geography Club. Το 2012 η Wixted ξεκινήσει το Meteor Grove Software, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών iOS που εδρεύει στο Μπρούκλιν.

Carla White

Η ιστορία της Carla White θυμίζει κινηματογραφική ταινία καθώς η ίδια  άλλαξε την επαγγελματική της σταδιοδρομία προκειμένου να αναπτύξει μια εφαρμογή που αναζητούσε και δεν υπήρχε. Η πρώτη της αυτή εφαρμογή ήταν το "Gratitude Journal", ένα ψηφιακό ημερολόγιο που σχεδιάστηκε για να καταγράφει τις σκέψεις ενός χρήστη για όσα πράγματα είναι ευγνώμων που έχει στη ζωή του. Το ψηφιακό ημερολογίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία ενώ παρουσιάστηκε και από τη διάσημη παρουσιάστρια Oprah Winfrey στην εκπομπή της.

Claire Boonstra

Το Layar, ο πιο δημοφιλής browser της augmented reality (σ.σ.: η προβολή πληροφοριών για αυτά που γίνονται ή βλέπουμε γύρω μας πάνω στην εικόνα που δίνει η κάμερα του κινητού μας) που έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 26 εκατ. χρήστες σε 209 χώρες του κόσμου αποτελεί δημιουργία της

Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store


Το Layer ίσως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Claire Boonstra και της έδωσε μια εξέχουσα θέση στον χώρο των προγραμματιστών. Η ίδια ωστόσο στράφηκε έκτοτε στον τομέα της εκπαίδευσης, που αποτελούσε ένα προσωπικό της πάθος.

Cathy Edwards

Έχοντας δημιουργήσει την καλύτερη μηχανή αναζήτησης για εφαρμογές, η Cathy Edwards και η εταιρεία της εξαγοράστηκαν από την Apple.  Η Edwards, υπεύθυνη για τη δημιουργία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό της εφαρμογής Chomp, τοποθετείται δημόσια για τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία. Φυσικά, μετά την εξαγορά του Chom από την Apple, η εφαρμογή "έκλεισε".

Prerna Gupta

Συνιδρύτρια της Knush, εταιρείας που δημιούργησε έξυπνες μουσικές εφαρμογές. Το 2011, η Knush εξαγοράστηκε από την Smule και η Gupta έγινε υπεύθυνη προϊόντος στην εταιρεία. Μία από τις πιο επιτυχημένες εφαρμογές της Smuile, το λεγόμενο Oscarina, επέτρεπε την παραγωγή μουσικών ήχων φυσώντας στο μικρόφωνο του iPhone, όπως θα γινόταν με ένα πνευστό όργανο.

Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store

Η Gupta συμπεριλήφθηκε το 2011 στη λίστα της Fast Company με τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τεχνολογία, ενώ στηρίζει, είτε ως επενδύτρια, είτε ως μέντορας 500 επιχειρήσεις.

Sophia Teutschler

Η Sophia Teutschler ίδρυσε το TapTapTap, μαζί με τον John Casasanta. Πρόκειται για το "κατάστημα ανάπτυξης εφαρμογών" που βρίσκεται πίσω από μία σειρά επιτυχημένων apps. Μετά τον χωρισμό της από τον Casasanta, η Teutschler ίδρυσε το Sophiestication με το οποίο συνεχίζει τη δημιουργία εφαρμογών, τόσο για mac όσο και για iPhone.

Οι γυναίκες developers που 'έχτισαν' το App Store

Μαθήματα Ψηφιακού Κώδικα

Το Athens Tech College, το 1ο Κολέγιο Τεχνολογίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάπτυξης στον ψηφιακό κλάδο, συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και την Τεχνολογίας (European Institute of Innovation and Technology) για την πραγματοποίηση εργαστηρίων εκμάθησης κώδικα προγραμματισμού για παιδιά με έμφαση στα κορίτσια, ηλικίας 12-17 χρονών.

Το ΕΙΤ συνεργάζεται με τον μη κερδοσκοπικό φορέα Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, με έδρα την Αττική και παραρτήματα σε όλη την ΕΕ.) για την πραγματοποίηση αυτών των εργαστηρίων, ξεκινώντας από την Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, 50 μαθήτριες από σχολεία της Αττικής και άλλων Δήμων έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του ψηφιακού προγραμματισμού και να πάρουν βασικές αρχές χειρισμού. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτές του ΚΕΑΝ, σε συνεργασία με το Κολέγιο Τεχνολογίας Athens Tech,  την Google, το Κολέγιο BCA και με τους Δήμους, θα βρεθούν με την σειρά στις παρακάτω περιοχές:  στον Δήμο Αλίμου ( 12-14 Ιουλίου), στον Δήμο Κορυδαλλού (17-19 Ιουλίου), στον Δήμο Ευρώτα (27-30 Ιουλίου), στον Δήμο Μεσσήνης (7-9 Αυγούστου), στον Δήμο N.Ηρακλείου (28-30 Αυγούστου).

Οι νεαρές προγραμματίστριες θα ξανασυναντηθούν τον Σεπτέμβριο σε μια «γιορτή για τον κώδικα». Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί από το κολλέγιο BCA στην Αθήνα. Εκεί οι συμμετέχουσες  θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με στελέχη της Goοgle και κατόπιν αφού χωριστούν σε ομάδες υπό την καθοδήγηση ειδικών, θα διαγωνιστούν και θα προσπαθήσουν να επεξεργαστούν μια δημιουργική ιδέα που θα μπορούσε να γίνει εφαρμογή. Η πιο καινοτόμος ιδέα που θα την επιλέξει ειδική Επιτροπή, θα λάβει την υποστήριξη επαγγελματιών προγραμματιστών ώστε να γίνει πραγματικότητα! 

Η «αποστολή εξερεύνησης του κώδικα» των νεαρών εφευρετών δεν σταματά εδώ. Η καμπάνια θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Οι 50 πρώτες μαθήτριες από την Ελλάδα θα είναι οι Πρέσβειρες του Ψηφιακού Κώδικα και καθ’ όλη την διάρκεια της ευρωπαϊκής καμπάνιας , θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με τις ομάδες των εργαστηρίων από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(Τηλέφωνα επικοινωνίας/ δηλώσεις συμμετοχής: +30 210 2692 880, [email protected], www.girlscoding.eu)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαθήματα Ψηφιακού Κώδικα από το Athens Tech College και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας, για μαθήτριες 12-17 ετών

Συνεργασία Athens Tech College με την ATCOM

SHARE:

24Media Network