Οι μπελάδες της Samsung είναι χαρμόσυνα νέα για την Apple

Οι μπελάδες της Samsung είναι χαρμόσυνα νέα για την Apple
A sales assistant uses her mobile phone next to the company logos of Apple and Samsung at a store in Hefei, Anhui province September 10, 2014. Apple Inc unveiled a watch, two larger iPhones and a mobile payments service on Tuesday as Chief Executive Officer Tim Cook seeks to revive the technology company's reputation as a wellspring of innovation. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR45NS7 REUTERS

Το νέο τοπίο της κόντρας των ισχυρότερων εταιρειών στο χώρο μετά την απόσυρση του Note 7

Η  Apple φαίνεται ότι κερδίζει από την καταστροφή που σπέρνει στη Samsung η υπόθεση Galaxy Note 7. Και τώρα που η Samsung έλαβε την απόβαση να αποσύρει εντελώς τη συσκευή, η Apple θα μπορούσε να πάει ακόμα ψηλότερα.

Η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% στη διαπραγμάτευση της Τρίτης, ύστερα από την ανακοίνωση οριστικής απόσυρσης του Galaxy Note 7. Συνολικά, η μετοχή της Apple έχει ανέβει κατά 10% περίπου από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Samsung ανακοίνωσε την πρώτη ανάκληση της συσκευής.

Όμως, η Apple δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα στοιχεία για τις πωλήσεις του iPhone 7. Αυτό προκαλεί έκπληξη σε πολλούς ειδικούς και επενδυτές επειδή η Apple συνήθως ανακοινώνει πόσες συσκευές πωλήθηκαν το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά απ’ το λανσάρισμα ενός νέου μοντέλου iPhone.

Η εταιρεία είπε πριν την παρουσίαση του iPhone 7 ότι δεν θα ανακοίνωνε στοιχεία πρώιμων πωλήσεων επειδή είχε ήδη πουλήσει τη διαθέσιμη παραγωγή. Συνεπώς, η Apple δήλωσε ότι δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει τους στόχους κερδών και πωλήσεων που είχε θέσει για το τρέχον τρίμηνο τον Ιούλιο.

Οι αναλυτές αναμένουν πωλήσεις 45 εκατομμυρίων iPhone το τρίμηνο, έναντι 48 εκατομμυρίων την ίδια περίοδο πέρυσι.

Όμως, πολλοί αναλυτές ανέβασαν τις προβλέψεις τους τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας των μπελάδων που αντιμετωπίζει η Samsung καθώς και των σταθερών προπαραγγελιών του iPhone 7 που ανακοίνωσαν οι T-Mobile, Sprint και AT&T.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολος ο ακριβής υπολογισμός του οφέλους που θα έχει η Apple από τα προβλήματα της Samsung.

Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν συσκευές με Android, όπως οι Huawei, Sony, LG και Xiaomi, θα μπορούσαν να λάβουν μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις τους. Οι απογοητευμένοι χρήστες του Galaxy Note 7 ίσως απλώς στραφούν σ’ ένα άλλο Android, αντί να αλλάξουν εντελώς και να πάνε σε iPhone.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι η Samsung ίσως λανσάρει μια νέα συσκευή, το Galaxy S8, στην έκθεση Mobile World Congress της Βαρκελώνης τον Φεβρουάριο.

Έτσι, κάποιοι πελάτες της Samsung ίσως περιμένουν εκείνη τη συσκευή και διατηρήσουν ένα παλαιότερο μοντέλο μέχρι τότε – εφόσον κρίνουν ότι η φήμη της Samsung δεν έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις. Ο αναλυτής της CFRA Άντζελο Ζίνο έγραψε την Δευτέρα ότι πιστεύει πως η Apple θα πουλήσει πολλά περισσότερα iPhone το ερχόμενο οικονομικό έτος που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2017, εξαιτίας των προβλημάτων της Samsung.

«Τα ζητήματα της Samsung ίσως επηρεάσουν τις μελλοντικές παρουσιάσεις προϊόντων» σημείωσε ο Ζίνο.

Η Samsung είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 8% στη Σεούλ την Τρίτη, ενώ όλο αυτό το φιάσκο αναμένεται να της κοστίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Απ’ την άλλη, αν το Galaxy S8 αποδειχθεί επιτυχία, ό,τι συμβαίνει σήμερα ίσως ξεχαστεί σχετικά γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE

Πέτρος Κόκκαλης στο Fortune: Έτσι θα ανθίσει η «γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Workplace: To φιλόδoξο σχέδιο του Facebook για τις εταιρείες είναι εδώ
Οι πλουσιότεροι ηγέτες της τεχνολογίας σήμερα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα