Οι τεχνολογικές αλλαγές που θα ζήσουμε το 2018

Οι τεχνολογικές αλλαγές που θα ζήσουμε το 2018
A young gamer plays with a virtual reality mask at the international game fair 'SPIEL' in Essen, Germany, Thursday, Oct. 26, 2017. Around 1100 exhibitors from around 50 nations attend the annual four-day game fair. (AP Photo/Martin Meissner) AP

Προβλέψεις για τις νέες τάσεις που μέσα στο νέο έτος αναμένεται να μπουν στην καθημερινότητά μας

Το 2017 υπήρξε μια χρονιά κατά την οποία μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις κυρίως στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας έφεραν πιο κοντά από ποτέ τον φυσικό με τον ψηφιακό κόσμο. Επιπλέον, η τάση για τη χρήση πιο καθαρής ενέργειας και η αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα μπήκε στην πρώτη γραμμή, ιδιαίτερα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απέχουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η νέα χρονιά που μόλις άρχισε δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την παρακαταθήκη των προηγούμενων μηνών, και να μας δείξει ακόμη καλύτερα τον δρόμο στον οποίο βαδίζουν τεχνολογικά οι κοινωνίες του μέλλοντος.

Αυτές είναι μερικές από τις τεχνολογικές προβλέψεις του νέου έτους, βασισμένες σε αυτά τα οποία είναι πολύ πιθανό να δούμε μέχρι το τέλος του 2018.

ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΣΕΠΗΣ

A man plays Sony's Project Morpheus "London Heist" video game with a virtual reality headset and move controllers at the Sony PlayStation booth at the Electronic Entertainment Expo, or E3, in Los Angeles, California, United States, June 16, 2015. REUTERS/Lucy Nicholson - RTX1GTA2 REUTERS

Η εικονική πραγματικότητα δεν έφερε τα αποτελέσματα που θέλαμε την περασμένη χρονιά. Παρέμεινε ακριβή, λιγότερο προσιτή και δεν κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο (όπως πολλοί περίμεναν). Όμως το 2018 μια παρόμοια τεχνολογία αναμένεται να μπει σε περισσότερα σπίτια, κυρίως μέσω των smartphones. Και ο οδηγός για αυτήν την εξέλιξη θα είναι η επαυξημένη πραγματικότητα. Ήδη μέσα από τις κάμερες των κινητών μας βλέπουμε τον φυσικό κόσμο με άλλη ματιά. Ψηφιακές πληροφορίες εμφανίζονται στις οθόνες μας και τη χρονιά αυτή αναμένουμε να δούμε την επαυξημένη πραγματικότητα να εισχωρεί για τα καλά στον τομέα του μάρκετινγκ για να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που καταναλώνουμε.

ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

SoftBank Corp. unveils human-like robots named 'pepper' at the company's news conference in Urayasu, east of Tokyo June 5, 2014. Japan's SoftBank Corp said on Thursday it will start selling human-like robots for personal use by February, expanding into a sector seen key to addressing labour shortages in one of the world's fastest ageing societies. The robots, which the mobile phone and Internet conglomerate envisions serving as baby-sitters, nurses, emergency medical workers or even party companions, will sell for 198,000 yen ($1,900) and are capable of learning and expressing emotions, Softbank CEO Masayoshi Son told a news conference. REUTERS/Issei Kato (JAPAN - Tags: SCIENCE TECHNOLOGY BUSINESS TELECOMS SOCIETY) - RTR3SA85 REUTERS

Τη χρονιά που πέρασε είδαμε για πρώτη φορά την τάση των ρομπότ να βγαίνουν στους δρόμους. Όχι για να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα, αλλά για δουλειές όπως την επίβλεψη σε ξενοδοχεία, τον έλεγχο της ασφάλειας σε πολυκαταστήματα, ή την παράδοση φαγητού και δεμάτων. Τα ρομπότ αυτά κινούνται μέσω της τεχνολογίας GPS και της χρήσης καμερών. Όμως η νέα τάση δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη, εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Κι αυτό διότι υπήρξαν περιστατικά εχθρικής συμπεριφοράς από oρισμένους που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρουσία ρομπότ τα οποία κάνουν τη δουλειά ενός ανθρώπου μπροστά στα μάτια μιας ολόκληρης γειτονιάς. Γι’ αυτό και όσα είναι να γίνουν φέτος, θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα πολύ προσεκτικό μονοπάτι.

ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ

Δεν είστε σπίτι και ένας μεταφορέας φέρνει κάποιο δέμα ή το φαγητό που έχετε παραγγείλει; Από το 2017 η Amazon επέλεξε να δώσει τη λύση σε αυτό το ζήτημα μέσω υπηρεσίας η οποία επιτρέπει σε έναν μεταφορέα της να ανοίξει το έξυπνο κλείδωμα του σπιτιού για να αφήσει την παραγγελία στην ώρα της. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Το 2018 θα δούμε πολλές συνεργασίες πάνω σε αυτόν τον τομέα και πολύ σύντομα το άνοιγμα της πόρτας όσων εμπιστεύονται αυτήν την τεχνολογία θα είναι για κάποιους πολύ εύκολο.

Δείτε και την υπόλοιπη λίστα στο Fortunegreece

(Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Martin Meissner)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα