OpenAI: Το παρασκήνιο της απόλυσης Άλτμαν που έφερε “σεισμό” στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Διαβάζεται σε 4'
Ο Αλτμαν
Ο Αλτμαν Associated Press

Σε αναταραχή η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT, μετά την απόλυση του Σαμ Άλτμαν και τη “φυγή” υψηλόβαθμων στελεχών. Το παρασκήνιο και τα επόμενα βήματά του.

Σαν “βόμβα” έσκασε στους τεχνολογικούς κύκλους η αιφνιδιαστική απόλυση του επικεφαλής και διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI Σαμ Άλτμαν (Sam Altman), ο οποίος απομακρύνθηκε εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με την ταχεία επέκταση των εμπορικών προσφορών.

Αν και το τοπίο γύρω από την απόλυσή του παραμένει θολό, καθώς κανείς δεν είχε καταλάβει ότι “κάτι πάει λάθος” με τον Άλτμαν, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ανέφερε πως ο ίδιος δεν ήταν “σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του” μετά από μια σειρά συγκρούσεων σχετικά με την κατεύθυνση της εταιρείας, με ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η νεοσύστατη εταιρεία δήλωσε την Παρασκευή (17/11) ότι το διοικητικό της συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα μετά από επανεξέταση ότι οι ενέργειες του Άλτμαν, τις οποίες δεν διευκρίνισε, “εμπόδιζαν την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του“. Η δήλωση της εταιρείας, ασυνήθιστα ειλικρινής για μια τέτοια κατάσταση, ανέφερε: “Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Άλτμαν να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI“.

Η επομένη της απόλυσής του βρήκε τον Άλτμαν σοκαρισμένο και θυμωμένο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της WSJ, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση αφού κατηγόρησε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής επιστήμονα και συνιδρυτή της OpenAI, Ιλία Σουτσκέβερ (Ilya Sutskever) για “αγώνα εξουσίας” και βάζοντας στο επίκεντρο θέματα όπως η ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ασφάλειας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Άλτμαν έλαβε ένα μήνυμα από τον Σουτσκέβερ το βράδυ της Πέμπτης ζητώντας του να μιλήσουν. Όταν ο Άλτμαν μπήκε στο video chat, είδε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του OpenAI εκτός από τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος και εκείνος παραιτήθηκε. Τότε, ο Σουτσκέβερ είπε στον Άλτμαν ότι απολύεται.

Η ανάρτηση του Μπρόκμαν:

Η ανακοίνωση της ξαφνικής απομάκρυνσης του Άλτμαν προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τεχνολογίας και ήρθε μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία ο πρώην πλέον διευθύνων σύμβουλος της OpenAI εμφανίστηκε αρκετές φορές δημοσίως για να μιλήσει για την εταιρεία, σηματοδοτώντας μια μεταστροφή για έναν άνθρωπο που είχε γίνει το πρόσωπο της “έκρηξης” της τεχνητής νοημοσύνης.

Η Mira Murati, επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, θα εκτελεί χρέη προσωρινού διευθύνοντος συμβούλου, με άμεση ισχύ, δήλωσε η OpenAI. Η Murati έχει ήδη εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις καθημερινές δραστηριότητες της OpenAI, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία.

Σε ένα υπόμνημα προς τους προγραμματιστές αργά την Παρασκευή, η OpenAI δήλωσε ότι η αλλαγή στην ηγεσία “δεν σχετίζεται με τις επιχειρηματικές μας πρακτικές, την ασφάλεια ή την προστασία της ιδιωτικής ζωής”.

Τι “ετοιμάζει” ο Σαμ Άλτμαν

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος φέρεται να είπε στους επενδυτές ότι ήδη σχεδίαζε να ξεκινήσει μια νέα εταιρεία πριν την αποχώρησή του από την OpenAI.

Μάλιστα, στο νέο του εγχείρημα, που άνθρωποι από τον χώρο της τεχνολογίας, χαρακτηρίζουν ως “δυνητικά μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο“, δεν θα είναι μόνος, αφού ο πρώην πρόεδρος της OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης αμέσως μετά την απόλυση του Άλτμαν, αναμένεται επίσης να συνεργαστεί μαζί του.

Η νέα εταιρεία περιγράφηκε ως “υπό ανάπτυξη” το Σάββατο και πολλοί ακόμη εργαζόμενοι αναμένεται να εγκαταλείψουν την OpenAI για να ενταχθούν σε αυτή, παρ’ όλα αυτά, οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Σαμ Άλτμαν για να επιστρέψει στην εταιρεία ως διευθύνων σύμβουλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Verge.

Ο ίδιος, πάντως, εμφανίζεται “αμφίθυμος” για την επιστροφή του και όπως όλα δείχνουν δεν σκέφτεται να επιστρέψει.

Έκπληξη και για τη Microsoft

H αλλαγή στη σκυτάλη της OpenAl αποτέλεσε έκπληξη και για τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για ένα ποσοστό 49%. Τα κορυφαία στελέχη της Microsoft έμαθαν για την απομάκρυνση του Άλτμαν λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση.

Σε μια συνάντηση όλων των εργαζομένων το απόγευμα της Παρασκευής, η Murati ξεκίνησε λέγοντας ότι είχε μιλήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft και τον επικεφαλής τεχνολογίας, και ότι ήταν σίγουρη για τη συνεργασία της OpenAI με τον τεχνολογικό γίγαντα.

Ερωτηθείσα γιατί έφυγε ο Άλτμαν, η Murati είπε ότι δεν γνωρίζει.

Η Microsoft, σε ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών δεν θα επηρεαστεί από την αποχώρηση του Άλτμαν. Πάντως, οι μετοχές της Microsoft υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση της OpenAI, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές της Παρασκευής με πτώση 1,7%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα