Γιατί απολύθηκε ο CEO της OpenAI – Παγκόσμιο σοκ στον χώρο της τεχνολογίας

Διαβάζεται σε 4'
OpenAI
O CEO της OpenAI, Σαμ Άλτμαν. AP Photo Patrick Semansky

Η αιφνιδιαστική απόλυση του διευθύνοντα συμβούλου της OpenAI έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στον χώρο της τεχνολογίας. Τι επικαλέστηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Την Παρασκευή (17/11) ο Σαμ Άλτμαν, ένα από τα πιο “λαμπρά αστέρια” στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και ιδρυτικό στέλεχος της OpenAI απολύθηκε εντελώς αιφνιδιαστικά και με.. συνοπτικές διαδικασίες.

Η απόλυσή του από την OpenAI, την εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT, προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, τόσο στην τεχνολογική κοινότητα όσο και στους σχετικούς δημοσιογράφους, καθώς κανείς δεν είχε καταλάβει ότι “κάτι πάει λάθος” με τον Άλτμαν. Και η αλήθεια είναι πως ακόμα δεν έχει καταλάβει κανείς τι πραγματικά συνέβη.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έγραψε σε ανακοίνωσή του, ότι ο Άλτμαν ότι δεν ήταν “σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες” μαζί τους, με αποτέλεσμα να έχουν “χάσει την εμπιστοσύνη” τους για την θέση του στην ηγεσία της εταιρείας.

Όπως σχολίασε το BBC, η εν λόγω φράση υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι που είτε τους είχε είτε δεν τους είχε πει – και με κάποιο τρόπο “τον έπιασαν στα πράσα”.

Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να μάθει τι ακριβώς εννοεί το ΔΣ της OpenAΙ. Υπάρχουν μια σειρά από φήμες που κυκλοφορούν αλλά χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

“Υπάρχει πρόβλημα με την ίδια την τεχνολογία; Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Altman έγραψε για το ChatGPT ότι αγωνίζεται να ανταποκριθεί σε μια “αύξηση της ζήτησης” και αναγκάστηκε να διακόψει τις εγγραφές για την συνδρομητική υπηρεσία του. Είναι όμως αυτό αρκετό για να οδηγήσει στην απόλυσή του;” αναρωτιέται η δημοσιογράφος του BBC, Zoe Kleinman.

Ο συνιδρυτής του και επίσης μέλος του ΔΣ της OpenAI, GregBrockman, παραιτήθηκε λίγα λεπτά μετά την απόλυση του Άλτμαν, δηλώνοντας μάλιστα ότι και οι δύο άνδρες ξαφνιάστηκαν με αυτή την εξέλιξη.

Όπως επισημαίνει στο άρθρο του το BBC, στο ΔΣ της OpenAI υπάρχουν μόνο έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Brockman και του κ. Altman. Αν όντως αιφνιδιάστηκαν, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση ελήφθη από μόλις τέσσερις.

Τι συνέβη και έκανε αυτή τη “μικρή ομάδα” να δράσει τόσο αποφασιστικά και τόσο γρήγορα;

Ο Άλτμαν, πλέον πρώην διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, είχε απευθυνθεί σε παγκόσμιους ηγέτες σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη που προέκυπταν από την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην οποία ήταν πρωτοπόρος. Είχε προβεί σε αξιομνημόνευτες δηλώσεις, όπως ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι “ένα εργαλείο και όχι ένα πλάσμα” και δεν είχε διστάσει να συζητήσει τους φόβους του για το ότι θα μπορούσε μια μέρα να τεθεί εκτός ελέγχου.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες βρισκόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πρώτη παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης ως ένας από τους μόλις 100 περίπου παγκόσμιους αντιπροσώπους ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε μια ομιλία για το μέλλον της εταιρείας του και της τεχνολογίας της.

Επομένως, είναι φανερό ότι δεν γνώριζε την επικείμενη απόλυσή του.

Ένας χαρακτήρας που είναι ασυνήθιστα ήσυχος μέχρι στιγμής είναι ο Έλον Μασκ, σημειώνει το BBC. Αυτός και ο Άλτμαν ήταν από τα πρώτα στελέχη που δημιούργησαν την OpenAI, αλλά λέγεται ότι είχαν έρθει σε ρήξη σχετικά με μια απόφαση “για την απομάκρυνση της εταιρείας από το μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της”. Φήμες λένε ότι αυτό ακριβώς είναι το θέμα που έχει διχάσει και πάλι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Μασκ, βέβαια, μετά την κυκλοφορία του νέου chatbot από την εταιρεία του Χ (πρώην Twitter), με την ονομασία Grok, φαίνεται πως απολαμβάνει τις τριβές που δημιουργούνται εντός των ανταγωνιστών του.

Η αλήθεια είναι όμως πως αυτά είναι υποθέσεις. Μένει να έρθουν περισσότερα στοιχεία στο φως και να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη.

Για την ιστορία, όμως, να πούμε ότι τη θέση του Άλτμαν αναλαμβάνει η Mira Murati, η οποία στο παρελθόν εργαζόταν στην αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ, Tesla.

Τελικά, ο κόσμος της τεχνολογίας είναι μικρός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα