Πηγή πληροφόρησης για την NSA τα Angry Birds

Πηγή πληροφόρησης για την NSA τα Angry Birds

Πώς οι αμερικανικές και οι βρετανικές υπηρεσίες, επιχείρησαν να αποσπάσουν πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα από χρήστες που έπαιζαν το δημοφιλές παιχνίδι

Σοκάρουν τα έγγραφα που δημοσιεύουν οι New York Times, ProPublica και Guardian  και αναφέρουν ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επανειλημμένα επιχείρησαν να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα χρηστών, μέσω του δημοφιλούς παιχνιδιού Angry Birds και άλλων εφαρμογών smartphone.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA και η βρετανική GCHQ συνεργάζονται από το 2007, με στόχο την ανάπτυξη μεθόδων, που θα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω smartphone και tablet.

Μεταξύ άλλων, τα έγγραφα αφορούν σε πληροφορίες για ιστοσελίδες, τοποθεσίες και επαφές χρηστών smartphone.

Η NSA αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, αναφέροντας πως δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για προσωπικά δεδομένα χρηστών.

"Κάθε υπαινιγμός για ανάμειξη της NSA στη συλλογή προσωπικών δεδομένων Αμερικανών πολιτών μέσω smartphone ή social media, είναι τελείως αναληθής", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Μέχρι στιγμής, η κλίμακα των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Οι αναφορές ωστόσο, κάνουν λόγο για δεδομένα που έχουν αποκτηθεί από τον συνδυασμό εφαρμογών χαρτών, παιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με μεθόδους όμοιες εκείνων που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κίνησης στο διαδίκτυο και τα sms.

Ακόμη, σύμφωνα με τα έγγραφα, οι βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πειστεί για τη σημασία των δεδομένων, που μπορούν να συγκεντρωθούν από τις εφαρμογές των smartphone.

Άλλη αναφορά της GCHQ, του 2012, αφορά στον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται πληροφορίες από τους χρήστες Angry Birds σε συσκευές που "τρέχουν" Android.

Σημειώνεται, ότι το δημοφιλές παιχνίδι της φινλανδικής εταιρείας Rovio, έχει "κατέβει" από 1,7 δισ. χρήστες σε όλον τον κόσμο.

Άλλο έγγραφο της NSA, κάνει λόγο για ένα "χρυσό ψήγμα", ή αλλιώς το τέλειο σενάριο, κατά το οποίο οι Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε μεγάλο εύρος πληροφοριών από εφαρμογές.

Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται τα δίκτυα στα οποία είναι συνδεδεμένο το τηλέφωνο, δεδομένα που έχει "κατεβάσει" ο χρήστης, ιστοσελίδες που έχει επισκεφθεί και λίστες φίλων.

Άλλες πηγές πληροφόρησης, στις οποίες αναφέρονται τα έγγραφα, είναι το Flickr, το Flixster και εφαρμογές που συνδέονται με το Facebook.

Πηγή: BBC

SHARE:

24Media Network