post impression url

Πώς το 5G γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος στην υγεία αλλάζοντας τις ζωές μας

Πώς το 5G γίνεται ο απόλυτος σύμμαχος στην υγεία αλλάζοντας τις ζωές μας

Το 5G υπόσχεται τεράστιες αλλαγές για την καθημερινότητά μας τα επόμενα χρόνια, κάνοντας τα αδύνατα δυνατά και στον τομέα της υγείας.

Η «5η γενιά» κινητής (fifth generation networks) είναι η νέα τεχνολογία ασύρματου δικτύου και προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες και συνδέσεις. Το 5G είναι ό,τι πιο γρήγορο και σταθερό έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, ενώ παράλληλα μπορεί να υποστηρίζει ακόμη περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες από όσους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Πέρα από τομείς όπως η επικοινωνία, η εργασία, η ψυχαγωγία και το gaming, η μεγαλύτερη συμβολή του 5G αναμένεται στον τομέα της υγείας και της ιατρικής, καθώς κάνει το πιο σημαντικό: κερδίζει πολύτιμο χρόνο στα κρίσιμα λεπτά. Αυτό, μπορούμε να το δούμε πρακτικά στο πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, που παρουσίασε η COSMOTE σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια πιλοτική εφαρμογή που έδειξε πώς τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και της αναβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας.

Πώς το 5G έφερε τον γιατρό μέσα στο ασθενοφόρο

Στην πιλοτική εφαρμογή, πραγματοποιήθηκε προσομοίωση διακομιδής ασθενούς σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Τόσο στο νοσοκομείο, όσο και στο ασθενοφόρο είχε εγκατασταθεί 5G εξοπλισμός, που αξιοποιούσε την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson, επιτρέποντας την εντυπωσιακά χαμηλή απόκριση δικτύου (latency). Έτσι ήταν εφικτό όλα να γίνουν γρήγορα και σε πραγματικό χρόνο. Συγκεκριμένα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας.

Από την πλευρά του, ο ιατρός νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, είχε στη διάθεσή του οθόνη, ακουστικά, καθώς και έναν ειδικό χειριστήριο-joystick, που έστελνε σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη. Ο διασώστης ξεκίνησε την εξέταση του ασθενούς, κατά τη διακομιδή του, φορώντας το γάντι και κρατώντας την κεφαλή υπερήχου. Ο γιατρός, κουνώντας το χειριστήριο, μπορούσε να καθοδηγεί το χέρι του διασώστη, σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο. Η επικοινωνία χειριστηρίου-γαντιού, η μεταφορά εικόνα και ήχου, καθώς και των ενδείξεων του οργάνου υπερήχων, γίνονταν σε πραγματικό χρόνο μέσω COSMOTE 5G, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Δεν σταματάμε εδώ. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη, παραμένουμε στην αιχμή της τεχνολογίας, φτιάχνοντας έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

To 5G αλλάζει και αναβαθμίζει την καθημερινότητα

Το πιλοτικό 5G use case της COSMOTE κατάφερε να δείξει ότι μπορεί να γίνει ταχύτατα η διάγνωση ενός ασθενή πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο, βοηθώντας άμεσα στη θεραπεία του. Γενικά, η τηλεϊατρική αναμένεται να ανθίσει ακόμη περισσότερο, αφού μέσω 5G θα μπορούν να γίνουν και επεμβάσεις εξ αποστάσεως, βοηθώντας όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή επείγοντα περιστατικά. Πέρα όμως και από τον τομέα της υγείας το 5G αλλάζει τα όσα γνωρίζαμε και στα πιο απλά πράγματα, αφού κάνει και τις καθημερινές μας συνήθειες πιο εύκολες από ποτέ. Για παράδειγμα, η χρήση του internet, το κατέβασμα ή αλλιώς download και οι βιντεοκλήσεις γίνονται πιο γρήγορες, αλλάζοντας όσα ξέραμε.

Ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα είναι τα αυτόνομα οχήματα που με το 5G θα κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη. Ακόμη, η επέκταση του 5G μπορεί να υποστηρίξει και άλλους κλάδους όπως της βιομηχανίας και της ενέργειας. Φυσικά, η τηλεκπαίδευση που είναι και σημείο της εποχής αλλάζει και αυτή, καθώς κάθε χώρος μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα διαδραστικό χώρο μάθησης για όλους δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για την εκπαίδευση. Τέλος, όσον αφορά τον τομέα του gaming έχει έρθει η ώρα του αντίο στο loading και στις οθόνες φόρτωσης. Η καλύτερη εποχή των gamers είναι γεγονός. Μπορείτε να μάθετε ακόμη περισσότερα για τις αλλαγές που φέρνει το 5G μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ της COSMOTE που μας ξεναγεί στον κόσμο του.

Το μεγαλύτερο 5G δίκτυο της χώρας

Το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο 5G δίκτυο στη χώρα με πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη που έχει ήδη ξεπεράσει το 50%. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η κάλυψη1 έχει ήδη φθάσει στο 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ, σε συγκεκριμένες περιοχές, οι μέγιστες ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπερνούν το 1Gbps. Το δίκτυο συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά, με στόχο το 60% πανελλαδικής πληθυσμιακής κάλυψης μέχρι το τέλος της χρονιάς.

[1] Η πληθυσμιακή κάλυψη αφορά σε Κάλυψη Εξωτερικών Χώρων (Outdoor Population Coverage)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα