Συνεχίζει την πορεία του προς το διαστημικό σταθμό ο ελληνικός μικροδορυφόρος

Συνεχίζει την πορεία του προς το διαστημικό σταθμό ο ελληνικός μικροδορυφόρος

Σε ζωντανή μετάδοση θα γίνει η παραλαβή των ελληνικών μικροδορυφόρων, πριν οι αστροναύτες τους θέσουν σε τροχιά

Συνεχίζει την πορεία του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο ελληνικής κατασκευής μικροδορυφόρος τύπου cubesat, DUTHSat, όπως επισημαίνει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Θεόδωρος Σαρρής, περιγράφοντας τη διαδικασία της διαστημικής αποστολής.

εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο πύραυλος Αtlas

«Χθες εκτοξεύτηκε επιτυχώς ο πύραυλος "Atlas". Πάνω στον πύραυλο βρισκόταν οι 28 δορυφόροι του προγράμματος QB50, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο DUTHSat του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως και ο δορυφόρος UPSat του Πανεπιστημίου Πατρών. Δύο ελληνικοί δορυφόροι βρίσκονται ανάμεσα στους 28 του προγράμματος» σημειώνει ο κ. Σαρρής.

Δύο ελληνικοί δορυφόροι βρίσκονται ανάμεσα στους 28 του προγράμματος

Ο ελληνικός δορυφόρος DUTHSat, που έχει ως αποστολή τη μελέτη του επονομαζόμενου "πλάσματος", της σκορπισμένης ηλεκτρικά φορτισμένης ύλης στη θερμόσφαιρα της Γης σε ύψος από 200 έως και 400 χιλιόμετρα, πλέον απομένει "να μεταφερθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό όπου θα φτάσει στο Σάββατο 22 Απριλίου στις 11.30 με 13.30".

ADVERTISING

Ως το Μάιο τίθενται σε τροχιά

Η άφιξη των διαστημοπλοίων θα μεταδίδεται επίσης ζωντανά από τον Διαστημικό Σταθμό, σημειώνει ο επίκουρος καθηγητής του ΔΠΘ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί «η διαδικασία της εξισορρόπησης πίεσης του διαστημοπλοίου "Κύκνος" με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» . Η δε κρίσιμη στιγμή της μεταφοράς από το σκάφος μέσα στον Διαστημικό Σταθμό θα μεταδοθεί επίσης ζωντανά «αφού αστροναύτες θα παραλάβουν τους δορυφόρους ώστε να τους τοποθετήσουν στη συνέχεια σε τροχιά, κάτι που θα γίνει τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου» σημειώνει ο κ.Σαρρής. Το ΔΠΘ διοργανώνει ειδική εκδήλωση από τις 2 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

To Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του ΔΠΘ βρίσκεται όμως ήδη στη διαδικασία σχεδιασμού των επόμενων προτάσεων και ήδη συμμετέχει ενεργά σε μεγάλης έκτασης διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSA). Πρόκειται για συνεργασία με το πρόγραμμα JUICE (JUpiter ICy moons Explorer), μέρος της απoστολής "Cosmic Vision" 2015-2025 της ESA, αποστολή που προγραμματίζεται για την περίοδο 2022-2030 και έχει ως στόχο "να μελετηθούν τα παγωμένα φεγγάρια του πλανήτη Δία". Ταυτόχρονα δε, όπως σημειώνει ο κ.Σαρρής, στο ΔΠΘ είναι σε φάση σχεδιασμού οι επόμενοι ελληνικοί νανοδορυφόροι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φωτογραφίες από την εκτόξευση δύο ελληνικών μικροδορυφόρων

SHARE:

24Media Network