Δεν γνωρίζουν οι τουρίστες της Αθήνας ότι έχει παραλίες και κοντινά νησιά στον Αργοσαρωνικό

Δεν γνωρίζουν οι τουρίστες της Αθήνας ότι έχει παραλίες και κοντινά νησιά στον Αργοσαρωνικό
Τουρίστες στον Παρθενώνα Eurokinissi

Μάλλον χαμηλές είναι οι προσδοκίες των επισκεπτών της Αθήνας, αφού 2 στους 3 πιστεύουν ότι η εμπειρία της επίσκεψης ήταν καλύτερη ή πολύ καλύτερη σε σύγκριση με αυτό που περίμεναν.

Άγνοια έχει ένας στους τέσσερις τουρίστες που επισκέπτεται την Αθήνα ότι έχει παραλίες που μπορεί να κάνει μπάνιο, ενώ σε μεγάλο βαθμό οι ξένοι επισκέπτες της πρωτεύουσας έχουν πλήρη άγνοια για την ύπαρξη των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτει η έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), για τον τουρισμό της Αθήνας, που έγινε το 2021 για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων και σε συνεργασία με την GBR Consulting, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δείχνουν ότι η Αθήνα συγκρινόμενη με άλλες πόλεις της Μεσογείου, είχε πιο αργό ξεκίνημα κατά τη διάρκεια του 2021.

Το στοιχείο αυτό αφορά την πληρότητα που κατέγραψαν τα ξενοδοχεία λόγω των lockdowns. Η Αθήνα είχε όμως καλύτερη απόδοση την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου, παρόμοια με την απόδοση της Κωνσταντινούπολης. Σε σύγκριση με ορισμένες πόλεις της Βορειοδυτικής Ευρώπης, οι τάσεις πληρότητας ήταν παρόμοιες, αλλά η Αθήνα είχε καλύτερη απόδοση την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επισκέψεις στην Αττική ξεκίνησαν να ανακάμπτουν το 2021, αλλά παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα του 2019. Καθώς η ζήτηση ήταν χαμηλή και το μείγμα της αγοράς σε σύγκριση με το 2019 άλλαξε, δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αύξηση της διάρκειας παραμονής και των δαπανών το 2021 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Το 2021, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 4% και τα δωμάτια ξενοδοχείων κατά 3% σε σχέση με το 2020, πάρα την μειωμένη ζήτηση και τα κλειστά ξενοδοχεία στο πρώτο 5μηνο του 2021, που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19. Η μεγαλύτερη αύξηση στις μονάδες παρατηρείται στη κατηγορία 5 αστέρων (+17%) ενώ ακολουθεί η κατηγορία 4-αστέρων (+7%). Στα δωμάτια ξενοδοχείων η κατηγορία 4-αστέρων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (+6%), ενώ ακολουθεί κατηγορία 5-αστέρων (+4%). Οι κατηγορίες 3 και 1 αστέρων δεν παρουσίασαν ανάπτυξη.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι 2.500 δωμάτια βρίσκονται αυτή στιγμή υπό κατασκευή, χωρίς να υπολογιστούν τα ξενοδοχειακά έργα που μελετώνται και χωρίς τα περίπου 2.500 δωμάτια που έχουν προγραμματιστεί για το έργο στο Ελληνικό.

Ποιοι είναι οι επισκέπτες της Αθήνας και πόσο ικανοποιημένοι μένουν

Με βάση την έρευνα της ΕΞΑΑΑ που διεξήγαγε η GBR Consulting το 2021, το 40% των τουριστών που επισκέφθηκε την Αθήνα ήρθε με τον σύντροφο/την σύντροφο του/της. Το 51% των τουριστών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 57% των τουριστών έμεινε και σε άλλη/ες περιοχή/ες εκτός της Αθήνας. Δύο στους 3 επισκέπτες της Αθήνας πιστεύουν ότι η εμπειρία της επίσκεψης τους ήταν καλύτερη ή πολύ καλύτερη σε σύγκριση με τις προσδοκίες τους.

ΕΞΑΑΑ


Η συνολική εμπειρία αξιολογήθηκε με βαθμό 8,1 στα 10 με βάση πολύ υψηλές αξιολογήσεις για τον πολιτισμό της Αθήνας, τη συμπεριφορά των κατοίκων της, την πρόσβαση από το αεροδρόμιο και τις επιλογές διασκέδασης. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω η ηχορύπανση, η δημόσια καθαριότητα και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι δαπάνες των επισκεπτών ξενοδοχείων στην πόλη παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2019 –2021 στα 115 ευρώ ανά άτομο την ημέρα.

ΕΞΑΑΑ


Περίπου οι μισοί ταξιδιώτες επισκέφτηκαν τις παραλίες της Αθήνας και από αυτούς που το επισκέφθηκαν, το 73% έκανε μπάνιο. Από αυτούς που δεν επισκέφτηκαν τις ακτές της Αθήνας, το 40 –47% δεν γνωρίζει ότι έχουμε ελκυστικές ακτές με βάση την ανάλυση των τελευταίων 5 ετών.

ΕΞΑΑΑ


Όσον αφορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Τα τελευταία 5 χρόνια περίπου το 60% δεν γνωρίζει την Αίγινα. Η Ύδρα είναι ελαφρώς πιο γνωστή, αλλά έχει λιγότερη επισκεψιμότητα λόγω της απόστασής της, ενώ η αναγνωρισιμότητα για τα άλλα νησιά παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

ΕΞΑΑΑ

Το 97% των εισερχόμενων τουριστών επιθυμεί να επισκεφθεί πάλι την Αθήνα, το 73% προτείνει την Αθήνα σε άλλους και το 74% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα