Γιατί μένουν απούλητα τα ελληνικά ιδιωτικά νησιά

Γιατί μένουν απούλητα τα ελληνικά ιδιωτικά νησιά
Ο Σκορπιός shutterstock

Ο Σκορπιός, το ιδιωτικό νησί του Ωνάση ήταν η μεγαλύτερη αγορά που έγινε στη χώρα και μια από τις λίγες. Ποια νησιά πωλούνται αυτή τη στιγμή.

Στους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών του κόσμου, αλλά και τα κορυφαία κτηματομεσιτικά γραφεία φιγουράρουν εδώ και χρόνια μερικές δεκάδες ελληνικά ιδιωτικά νησιά, που όμως δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές.

Από τα χιλιάδες πολύ μικρά και μεγαλύτερα νησάκια που διαθέτει η χώρας μας, τα περίπου 150 είναι ιδιωτικά, ενώ αρκετά ανήκουν στο δημόσιο. Τα περισσότερα προκαλούν πονοκεφάλους στους ιδιοκτήτες τους, λόγω της φορολογίας κυρίως, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που βάζουν πωλητήριο, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να φτάσουν στην πώληση. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και για αρκετά χρόνια η φήμη των ελληνικών ιδιωτικών νησιών είχε απογειωθεί, με πολλούς επίδοξους εγχώριους και ξένους επενδυτές και ιδιώτες να μελετούν την απόκτηση τους. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα και αγκυλώσεις, η έλλειψη νερού και ρεύματος, οι δυσκολίες στη δόμηση, οι χαρακτηρισμοί γης κ.α., απέτρεψαν τελικά τους περισσότερους από το να αποκτήσουν έναν ιδιωτικό παράδεισο. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ιδιώτες καταφεύγουν στο ΣτΕ, ακυρώνοντας επενδυτικά σχέδια.

Η πώληση του Σκορπιού από την κληρονόμο του Αθηνά Ωνάση, στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ το 2013, για 100 εκατ. ευρώ, ήταν μακράν η μεγαλύτερη στη χώρα μας. Τα πιο πρόσφατα σχέδια του επιχειρηματία, είναι η μετατροπή του Σκορπιού σε art island, με τον προϋπολογισμό του σε επενδύσεις να ανεβαίνει στα 400 εκατ. ευρώ. Ξενοδοχεία, βίλες, συνεδριακό κέντρο, κέντρο ιππασίας, γήπεδο ποδοσφαίρου κ.α., έχουν μπει στα χαρτιά για τα επόμενα δύο χρόνια.

Την ίδια χρονιά ο πρώην εμίρης του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι αγόρασε επίσης στα Επτάνησα το νησί «Οξυά» για 5,6 εκατ. ευρώ και με σκοπό να επενδύσει σε τουριστική ανάπτυξη. Κανένα έργο όμως δεν έχει προχωρήσει, λόγω διαφόρων κολλημάτων, με τον εμίρη να μην κρύβει τη δυσαρέσκεια του και να δηλώνει ότι εγκαταλείπει τα σχέδια του.

Ποια νησιά πωλούνται αυτή τη στιγμή

Μερικές δεκάδες ελληνικά ιδιωτικά νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή προς πώληση, μέσω αγγελιών σε μεγάλα διεθνή κτηματομεσιτικά γραφεία αλλά και Οίκους δημοπρασιών. Για τα περισσότερα από αυτά γίνονται προσπάθειες να πωληθούν εδώ και πολλά χρόνια, με τις τιμές τους να ανεβοκατεβαίνουν. Η Sotheby’s πουλάει ένα χιλιόμετρο από την Ερέτρια της Εύβοιας το ιδιωτικό νησί Ethereal, έκτασης 50.316 τ.μ. Διαθέτει αιωνόβιες ελιές, φιστικιές και κυπαρίσσια, καθώς και δύο παραδοσιακά ελληνικά σπίτια και μια εκκλησία. Η τιμή του είναι 7,5 εκατ. ευρώ.

Η διεθνής πλατφόρμα Private Islands πωλεί 15 ελληνικά ιδιωτικά νησιά, χωρίς να ανακοινώνει την τιμή σε πολλά από αυτά. Το νησάκι του Αγίου Θωμά έχει τιμή 16,7 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο Σαρωνικό. Το νησί Πάτροκλος για το οποίο γίνεται λόγος χρόνια τώρα, βρίσκεται επίσης προς πώληση αυτή τη στιγμή, αν και το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πει όχι σε ενδεχόμενη αγοραπωλησία του. Βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, 850 μέτρα από την ξηρά, και φημολογείται ότι η τιμή πώλησης του ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Το νησάκι Σπαλαθρονήσι στη Χαλκιδική πωλείται για 11,15 εκατ. δολαρίων, ενώ αρκετά άλλα με τιμή που κυμαίνεται ανάμεσα σε 1-3 εκατ. δολάρια πωλούνται σε Κυκλάδες, Σαρωνικό και Εύβοια.

Το νησάκι Στρογγυλό κοντά στην Πάτμο μάλιστα έχει και ταμπέλα που ενημερώνει τα διερχόμενα σκάφη ότι πωλείται. Η τιμή του σύμφωνα με ηλεκτρονικές αγγελίες είναι 2,5 εκατ. ευρώ.

Σε ιστοσελίδες ευρωπαϊκών μεσιτικών γραφείων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ακόμη πιο οικονομικά ιδιωτικά νησιά να αγοράσουν, με τιμές κάτω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα