Νέοι Τουριστικοί φόροι: Ποιες χώρες τους επιβάλλουν και πόσο θα πληρώσετε για διακοπές

Νέοι Τουριστικοί φόροι: Ποιες χώρες τους επιβάλλουν και πόσο θα πληρώσετε για διακοπές
Βενετία Getty Images/ISTOCK

Όλο και περισσότεροι προορισμοί στον κόσμο εφαρμόζουν νέους τουριστικούς φόρους, κυρίως για να αντιμετωπίσουν τις ορδές των τουριστών.

Τα φαινόμενα του υπερτουρισμού σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς σε όλο τον κόσμο επιστρέφουν, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των τουριστών που προκαλούν ασφυκτικές καταστάσεις.

Οι τουριστικοί φόροι επιβάλλονται από Δημοτικές και άλλες αρχές σε πολλές χώρες εδώ και χρόνια, οι οποίοι πληρώνονται συνήθως στο ξενοδοχείο, ενώ ήδη από φέτος αρκετοί νέοι προορισμοί κατέφυγαν σε αυτό το μέτρο, καθώς και άλλοι ετοιμάζουν την εφαρμογή του. Υπάρχουν μάλιστα χώρες, που οι φόροι αυτοί είναι τόσο υψηλοί, ώστε ουσιαστικά να αποτρέπουν τους ταξιδιώτες από το να τις επισκεφτούν, όπως το Μπουτάν που χρεώνει πάνω από 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Ποιες είναι όμως αυτές οι χώρες ή πόλεις, που πρέπει να γνωρίζει ο ταξιδιώτης ότι θα αντιμετωπίσει έξτρα έξοδα; Σε ρεπορτάζ του το Euronews αναφέρει τους περισσότερους νέους φόρους, ενώ σημειώνει ότι οι χρεώσεις τους μπορεί να γίνονται είτε στο ξενοδοχείο είτε και στο αεροπορικό εισιτήριο.

Η ΕΕ εφαρμόζει τουριστική βίζα το 2023

Όπως είναι ήδη γνωστό, μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, πολίτες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Αυστραλών, Βρετανών και άλλων ταξιδιωτών εκτός της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να πληρώνουν 7 ευρώ για την είσοδο τους στις χώρες της. Αυτό σημαίνει ότι οι τααξιδιώτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα και να πληρώσουν 7 ευρώ πριν εισέλθουν στην ζώνη Σένγκεν. Το τέλος αυτό, θα ισχύει για όλες τις ηλικίες μεταξύ 18 και 70 ετών και θα αφορά πολλαπλές επισκέψεις και για 3 χρόνια.

Ποιοι προορισμοί επιβάλλουν νέους φόρους

Η Βαλένθια της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει τουριστικό φόρο για ταξιδιώτες που διαμένουν σε όλους τους τύπους καταλυμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ξενώνων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ. Οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 50 σεντς και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το κατάλυμα που θα επιλέξουν, για έως και επτά διανυκτερεύσεις. Σύμφωνα με τις αρχές ο νέος φόρος θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024 και τα έσοδα του θα διατεθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής. Μέρος επίσης των εσόδων θα δοθούν σε ντόπιους ως οικονομική στήριξη στα ενοίκια τους σε σπίτια που βρίσκονται σε τουριστικούς προορισμούς.

Η Ταϊλάνδη φέρεται να εισάγει τουριστικό τέλος 300 μπατ (8 ευρώ) στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ο διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης είπε στο Reuters ότι μέρος του τέλους θα «χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των τουριστών», καθώς υπήρξαν φορές που η ασφάλιση υγείας δεν τους κάλυπτε. Θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση περαιτέρω ανάπτυξης τουριστικών αξιοθέατων, όπως το Μεγάλο Παλάτι στην Μπανγκόκ.

Η Βενετία θα αρχίσει σύντομα να χρεώνει τους τουρίστες που την επισκέπτονται, πιθανότατα από το καλοκαίρι του 2023 και μετά. Τον Αύγουστο που μας πέρασε έγινε γνωστό ότι έχουν προταθεί πολλά μέτρα για τον έλεγχο του αριθμού των τουριστών, όπως η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος κρατήσεων. Ωστόσο, όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους για την είσοδο στην πόλη. Ο προτεινόμενος φόρος θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι χαμηλή ή υψηλή περίοδος.

Ποιες χώρες έχουν ήδη τουριστικούς φόρους

Αυστρία: Στην Αυστρία οι τουρίστες πληρώνουν φόρο διανυκτέρευσης, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την επαρχία. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, ο ταξιδιώτης θα πληρώσει επιπλέον 3,02% στον λογαριασμό του ξενοδοχείου ανά άτομο.

Βέλγιο: Ο τουριστικός φόρος στο Βέλγιο εφαρμόζεται στα καταλύματα, για κάθε βράδυ διαμονής. Η χρέωση περιλαμβάνεται κάποιες φορές στην τιμή του δωματίου του ξενοδοχείου, άλλοι τον χρεώνουν εκτός. Η Αμβέρσα και η Μπριζ χρεώνουν μια τιμή ανά δωμάτιο. Η τιμή στις Βρυξέλλες ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη βαθμολογία του ξενοδοχείου, με το μέσο ποσό να ανέρχεται στα 7,50 ευρώ.

Μπουτάν: Ο τουριστικός φόρος που επιβάλλει το Μπουτάν είναι πολύ υψηλός, ίσως ο υψηλότερος στον κόσμο. Η ελάχιστη ημερήσια χρέωση για τους περισσότερους αλλοδαπούς είναι 250 δολάρια ανά άτομο, ανά ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και ελαφρώς μικρότερη στη χαμηλή περίοδο. Σε αυτό το ποσό βέβαια περιλαμβάνονται διάφορα κόστη, όπως η διαμονή, μεταφορά στη χώρα, οδηγό, φαγητό και τέλη εισόδου.

Βουλγαρία: Η Βουλγαρία επιβάλλει τουριστικό τέλος ανά διανυκτέρευση, που ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία ξενοδοχείου και φτάνει έως περίπου 1,50 ευρώ.

Νησιά της Καραϊβικής: Στα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής προστίθενται τουριστικοί φόροι στο κόστος του ξενοδοχείου ή χρεώνονται ως τέλος αναχώρησης. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μποναίρ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Αϊτή, Τζαμάικα, Μονσεράτ, Σεντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Αγ. Το Μαρτέν, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ έχουν όλα κάποιας μορφής χρέωση για τους επισκέπτες. Τα τέλη κυμαίνονται από 13 ευρώ στις Μπαχάμες έως 45 ευρώ στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Κροατία: Η Κροατία αύξησε τον τουριστικό φόρο της το 2019. Ωστόσο, ο αυξημένος συντελεστής ισχύει μόνο κατά την περίοδο αιχμής το καλοκαίρι, όπου οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 10 kuna (1,33 €) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

Τσεχική Δημοκρατία: Εφαρμόζεται ένα μόνο τουριστικό τέλος στην Τσεχική Δημοκρατία κατά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα Πράγα. Είναι κάτω από 1 ευρώ και πληρώνεται ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, έως και 60 διανυκτερεύσεις. Ο φόρος δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Γαλλία: Υπάρχει ένα «taxe de séjour» που πρέπει να πληρώνουν οι επισκέπτες στη Γαλλία. Προστίθεται στον λογαριασμό του ξενοδοχείου και ποικίλλει ανάλογα με την πόλη, με τις τιμές να κυμαίνονται από 0,20 ευρώ έως περίπου 4 ευρώ ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.

Γερμανία: Η Γερμανία έχει αυτό που αποκαλούν «φόρο πολιτισμού» (a kulturförderabgabe) και επίσης «φόρο κρεβατιού» (a bettensteuer), σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο. Η χρέωση είναι περίπου 5% του λογαριασμού του ξενοδοχείου.

Ελλάδα: Τέλος στη χώρα μας ο τουριστικός φόρος που υπεβλήθη το 2018, βασίζεται στον αριθμό των αστέρων του ξενοδοχείου ή στον αριθμό των δωματίων και κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ ανά δωμάτιο, ανά διανυκτέρευση και όχι ανά άτομο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα