Swot Hospitality: Έλληνες, Άραβες θεσμικοί και άλλοι επενδυτές της “παραδίδουν” τα ξενοδοχεία τους

Swot Hospitality: Έλληνες, Άραβες θεσμικοί και άλλοι επενδυτές της “παραδίδουν” τα ξενοδοχεία τους
1. APPROVED FOR BROCHURE USE ONLY. Heinz Troll

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μιλά στο NEWS 24/7 και αποκαλύπτει τα σχέδια και τις προοπτικές της αγοράς. Ποιο ξενοδοχείο της Ελούντας ανέλαβε πρόσφατα.

Τα ισχυρότερα brands της διεθνούς ξενοδοχειακής αγοράς, φέρνει στη χώρα μας η ελληνική εταιρεία Swot Hospitality, δίνοντας λύσεις σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και σε ξενοδόχους, αφού εκτός από τις συμφωνίες franchise που εξασφαλίζει, αναλαμβάνει και το μάνατζμεντ, παρέχοντας υπηρεσίες από το Α έως το Ω.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πάνος Κωνσταντινίδης, μίλησε το NEWS 24/7 για τα σχέδια της εταιρείας, αποκαλύπτοντας τις νέες συνεργασίες, το άνοιγμα στο εξωτερικό, αλλά και την άποψη του για την αγορά της Αθήνας.

Λιγότερο από 10 χρόνια ζωής μετρά η εταιρεία Swot, που ιδρύθηκε το 2013 από τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και λειτουργούσε ως εκπρόσωπος πωλήσεων ελληνικών ξενοδοχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διοργανώνοντας μάλιστα ένα πολύ επιτυχημένο forum πωλήσεων κάθε χρόνο. Στα τέλη του 2018, στην εταιρεία μπήκαν ως μέτοχοι ο αδελφός του Πάνος, προερχόμενος από το χώρο των ξενοδοχειακών πωλήσεων και τα σημαντικά στελέχη της τουριστικής αγοράς, Στέλιος Κουτσιβίτης και Νίκος Κωνσταντινίδης. Στόχος τους η διαχείριση ξενοδοχείων, που είτε θα διατηρούσαν το δικό τους εμπορικό σήμα, είτε θα έμπαιναν κάτω από την ομπρέλα μεγάλου διεθνούς brand. Η εταιρεία δεν πτοήθηκε από το σταμάτημα που προκάλεσε στον τουρισμό η πανδημία, αντιθέτως εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να οργανωθεί και να συνάψει σημαντικές συμφωνίες.

Όπως εξηγεί ο κ. Πάνος Κωνσταντινίδης, η Swot, έχοντας στρατηγικό στόχο την ενασχόληση της με μεγάλα project, κατάφερε να αποκτήσει συνεργασίες διαχείρισης και να γίνει “white label operator” για κορυφαίες ξενοδοχειακές αλυσίδες του κόσμου, όπως η Marriott International, η Hyatt Hotels, η Nikki Beach Hotels & Resorts, η Accor, η Intercontinental Hotels & Resorts και η Leading Hotels of the World. Η εταιρεία είτε διαχειρίζεται ξενοδοχεία που λειτουργούν κάτω από τα διάφορα εμπορικά σήματα αυτών των αλυσίδων, είτε κλείνει συμφωνίες για αυτά, πάντοτε με τη μορφή franchise. Επιπλέον λειτουργεί ξενοδοχεία με τα δικά τους σήματα.

Ποια ξενοδοχεία διαχειρίζεται σήμερα η Swot

Σε Αργολίδα, Πάτρα, Σαντορίνη, Μύκονο, Χανιά, Ρόδο, Αθήνα και Ελούντα δραστηριοποιείται σήμερα η Swot, έχοντας το μάνατζμεντ μεγάλων μονάδων resort ξενοδοχείων αλλά και ξενοδοχείων πόλεων. Το Nikki Beach Resort στο Πόρτο Χέλι, το Moxy Hotel στην Πάτρα, το Ducato do Oia και το Ducato Wine Hotel & Villas στη Σαντορίνη, το Aria Estate στη Μάνη, το SanSal Boutique Hotel στα Χανιά, τα Bonzoe Homes & Villas στη Μύκονο λειτουργούν ήδη με κερδοφόρα αποτελέσματα.

Ο Πάνος Κωνσταντινίδης μας αποκαλύπτει το πιο πρόσφατο απόκτημα της Swot, του οποίου αναλαμβάνει τη διαχείριση. «Είμαστε χαρούμενοι που αναλαμβάνουμε το γνωστό ξενοδοχείο Elounda Gulf Villas, το οποίο εξαγόρασε η οικογένεια Παπακαλιάτη και θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτόνομα. Χαιρόμαστε διότι η πρώην ιδιοκτήτρια του Ανθή Καδιανάκη θα παραμείνει ως δικός μας συνεργάτης. Mε την οικογένεια Παπακαλιάτη εγκαινιάσαμε τη συνεργασία μας με το νέο ξενοδοχείο Magma Resort Santorini, το οποίο θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο της «The Unbound Collection» της Hyatt και θα ανοίξει φέτος το Μάιο».

Η αγορά της Αθήνας

Σχετικά με το Moxy Hotel της Αθήνας, ο δ.σ. της Swot δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. «Θα είναι ένα μοναδικό ξενοδοχείο για την πόλη της Αθήνας. Η ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, είχε ανάγκη από ένα τέτοιο brand, όπως το Moxy της Marriott. Το Σαρόγλειο μεταμορφώθηκε σε ένα τόσο ελκυστικό ξενοδοχείο που θα γίνει σίγουρα προορισμός. Είναι ένα project της Dimand – Prodea, που θα ξεχωρίσει πολύ γρήγορα στην Αθήνα, τόσο για το design, το στυλ του και τη δυναμικότητα του. Υπάρχουν πολλά σχέδια για εκδηλώσεις διασκέδασης, τέχνης και πολιτισμού, πράγματα ξεχωριστά για την περιοχή. Θα διαθέτει 201 δωμάτια και θα ανοίξει στο τέλος Μαρτίου».

Η Αθήνα όπως υποστηρίζει ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά. «Βλέπουμε να ανοίγουν πολλά μικρά ξενοδοχεία και εύλογα κανείς αναρωτιέται πώς θα γεμίσουν. Προσωπικά πιστεύω ότι τα μικρά ξενοδοχεία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λειτουργίας και οι μεγάλες μονάδες θα βγουν κερδισμένες». Ο ίδιος πιστεύει ότι ίσως χρειάζονται ακόμα περισσότερα ξενοδοχεία στην Αθήνα. «Βλέπαμε τη ζήτηση πριν την πανδημία να αυξάνεται, ειδικά στα τεσσάρων και πέντε αστέρων και αυτό δείχνει μια τάση που σιγά σιγά επανέρχεται. Χρειάζονται ίσως και περισσότερα δωμάτια. Για παράδειγμα, ακόμα και 10 ξενοδοχεία να άνοιγαν αυτή τη στιγμή από 30 δωμάτια το καθένα, δεν θα κάλυπταν το κενό που άφησε το προσωρινό κλείσιμο του Hilton, που διέθετε πάνω από 500.».

Οι προοπτικές της Νότιας Ρόδου

Η Νότια Ρόδος έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Swot. Όπως λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, η εξαγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου Lindian Village της οικογένειας Σβυριάδη, από το Fund της Zedland, έστρεψε το ενδιαφέρον σε αυτή την πολλά υποσχόμενη περιοχή. «Το Lindian Village είναι ένα πανέμορφο ξενοδοχείο μπροστά στην παραλία. Φέτος πρόκειται να λειτουργήσει με μικρές παρεμβάσεις, ενώ για του χρόνου έχει προγραμματισθεί μια σημαντική ανακαίνιση, ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ και αμέσως προγραμματίζεται η ένταξη του σε κάποιο διεθνές brand. Μάλιστα αυτή τη στιγμή, βρίσκονται εκεί συνεργάτες μας που εξετάζουν τις δυνατότητες του, ώστε να αποκτήσει η περιοχή, αλλά και γενικότερα το νησί της Ρόδου, το πρώτο μεγάλο διεθνές ξενοδοχειακό σήμα. Η περιοχή της Νότιας Ρόδου, που διαθέτει μερικές πολύ αξιόλογες μονάδες, θεωρούμε ότι έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης πολυτελών ξενοδοχείων, αγορά που υπάρχει κενό».

Η αγορά της Θεσσαλονίκης

Το Autograph Collection της Marriott International, θα είναι το πρώτο international branded ξενοδοχείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που ανήκει στην κατασκευαστική εταιρεία «Μηχανική Περιβάλλοντος». Όπως μας εξηγεί ο δ.σ. της Swot το νέο Monasty Thessaloniki δίπλα στην πλατεία Αριστοτέλους, «θα αποτυπώνει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα αυτής της πόλης. Εκεί βρίσκονταν οι λεγόμενοι «Δίδυμοι Πύργοι», δύο κτήρια γραφείο, που μεταμορφώθηκαν σε 100 δωμάτια εξαιρετικού design και άλλων κοινόχρηστων χώρων».

Η Swot στη Μύκονο

Το πρώτο άνοιγμα ξενοδοχείου της ORA Hospitality στη Μύκονο που ανήκει στους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές στο κόσμο, Naguib και Nassef Sawiris, θα γίνει με το ξενοδοχείο «Γη», στην περιοχή της Ελιάς και θα διαθέτει 41 δωμάτια.

Γιατί θεσμικοί και άλλοι επιχειρηματίες επιλέγουν τη Swot

Ο Πάνος Κωνσταντινίδης δηλώνει ότι η Swot κινείται ιδιαίτερα προσεκτικά. «Δεν θέλουμε απλά να προσθέτουμε ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιο μας. Μας ενδιαφέρουν λίγα και σημαντικά projects τον χρόνο, τα οποία θα τα διαχειριζόμαστε σωστά. Πλέον επιδιώκουμε το άνοιγμα μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με το ίδιο μοντέλο όπως και στην Ελλάδα. Έχουμε δε αποφασίσει να συμμετέχουμε μετοχικά, με μικρά ποσοστά σε κάποιες από τις επενδύσεις, δείχνοντας έτσι το πραγματικό και ουσιαστικό ενδιαφέρον μας.

Εκείνοι που μας αναθέτουν την διαχείριση των ξενοδοχείων τους, από το Α έως το Ω, είναι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές κυρίως, αλλά και άλλοι επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και funds. Η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν, είναι απόδειξη του ότι παραδίδουμε αυτά που σχεδιάζουμε και υποσχόμαστε. Γενικότερα η φιλοσοφία μας, που είναι και το DNA μας, υπακούει στον όρο «ταυτότητα». Και αυτό θέλουμε να δίνουμε στα ξενοδοχεία μας, ταυτότητα και ένα στιβαρό χαρακτήρα».

Όπως υποστηρίζει, «ο κόσμος αναζητά πλέον ζωντανά ξενοδοχεία. Δεν θέλει να πηγαίνει σε ένα εστιατόριο ή σε ένα μπαρ και να είναι άδειο, βαρετό. Ασχολούμαστε πολύ με τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα αναθέτουμε σε πολλές περιπτώσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, που είναι ειδικοί και μπορούν να προσθέσουν στοιχεία δικά τους στο ξενοδοχείο.

Βεβαίως το ζητούμενο πάντα είναι να γεμίζουν τα δωμάτια και εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά το κομμάτι των πωλήσεων. Το σωστό μείγμα και πώς να προωθήσουμε ένα κατάλυμα».

Σχετικά με τις περιοχές που η Swot επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα είναι η Μύκονος, Σαντορίνη, Αθήνα, Ρόδος, Κρήτη και Κέρκυρα. Ειδικά για την Κέρκυρα ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι η Swot αναζητά στο νησί ξενοδοχεία, καθώς «ο προορισμός έχει πλέον μεγάλη δυναμική στο κομμάτι της ανάπτυξης των ξενοδοχείων πολυτελείας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα