Το Καθολικό Πάσχα ξεκινά η τουριστική σεζόν στην Κρήτη – Θα φτάσει στα νούμερα του 2019;

Το Καθολικό Πάσχα ξεκινά η τουριστική σεζόν στην Κρήτη – Θα φτάσει στα νούμερα του 2019;
Τουρίστες στα Χανιά istock

Μια πρώτη εκτίμηση της φετινής σεζόν κάνει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η ροή των κρατήσεων για την καλοκαιρινή σεζόν του 2022 στο νησί της Κρήτης, μετά το απότομο σταμάτημα που έφερε η μετάλλαξη Όμικρον, που όμως όπως φάνηκε ήταν παροδικό.

Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης εκτίμησε το τι θα γίνει τη φετινή τουριστική σεζόν στο νησί, ενώ ανάλυσε το πώς πάνε οι κύριες αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης της COVID, Όμικρον, προκάλεσε «ηλεκτροσόκ» στη ροή των κρατήσεων, ουσιαστικά σταματώντας την για περίπου έξι εβδομάδες. «Αμέσως όμως μετά τις γιορτές που άρχισε να απομυθοποιείται κατά κάποιο τρόπο το πόσο επικίνδυνη είναι η Όμικρον για βαριές νοσηλείες κλπ., άρχισε να παρατηρείται μια καλή ροή κρατήσεων και κυρίως από την Αγγλία, όπου έχουν αρθεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα», επισημαίνει ο κ. Βλατάκης.

Όπως υποστηρίζει η ροή των κρατήσεων θα συναρτάται πλέον από «τα νέα της πανδημίας», την αποκλιμάκωση ή τις νέες μεταλλάξεις, αφού παρατηρείται ξεκάθαρα ότι η ροή επηρεάζεται άμεσα και αμέσως από αυτά. «Μόλις υπάρξουν καλά νέα, αμέσως ο κόσμος κάνει κρατήσεις», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις κρατήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για τα ξενοδοχεία της Κρήτης, ο κ. Βλατάκης αναφέρει, ότι εκτός από την Αγγλία που κινούνται καλά, η αγορά της Γερμανίας είναι ακόμη «μουδιασμένη», όπως και της Αυστρίας. «Πιστεύω ότι κι αυτές οι αγορές όσο προχωρούν οι εβδομάδες θα αρχίσουν να κινούνται κι αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη που θα μας πάει πίσω, θα είμαστε στο στόχο που έχουμε θέσει εδώ στην Κρήτη για άνοιγμα της σεζόν τον Απρίλιο, στο Καθολικό Πάσχα», εκτιμά ο κ. Βλατάκης και επισημαίνει ότι σίγουρα δεν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία το Πάσχα αλλά αρκετά και ανάλογα με τους tour operators και κυρίως όσους έχουν συμβόλαια με Γερμανούς, οι οποίοι συνήθως ξεκινούν τα ταξιδεύουν νωρίτερα.

Για τη μεγάλη απώλεια, αυτή του Ρώσικου τουρισμού από την Κρήτη, ο κ. Βλατάκης είπε ότι παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό. «Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν και τα προβλήματα με την Ουκρανία, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει και φέτος με τις πτήσεις. Υπάρχουν πολιτικά θέματα, όμως γεγονός παραμένει ότι οι Ρώσοι τουρίστες λείπουν από την Κρήτη και δεν έχουν αντικατασταθεί».

Αναφορικά με τις αγορές της Πολωνίας και της Ουκρανίας, ο ίδιος τόνισε ότι οι μεν πρώτη είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά και οι δεύτερη δείχνει ιδιαίτερη δυναμική. «Τη σεζόν του 2021 αυτές οι δυο αγορές έδειξαν την προτίμηση τους για την Κρήτη, δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τις πτήσεις και όλα πήγαν καλά, τάση που βλέπουμε ότι συνεχίζεται και φέτος».

Όσο για την τουριστική κίνηση από τη Σκανδιναβική αγορά ο κ. Βλατάκης εξήγησε ότι έχει μείνει πίσω, για τους γνωστούς λόγους της πανδημίας, όμως θεωρεί ότι αυτό το κλίμα θα αναστραφεί όσο περνάει ο καιρός. Όσο για την προτίμηση που δείχνουν οι Σκανδιναβοί τουρίστες στη συντριπτική πλειοψηφία τους στα Χανιά, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι Σκανδιναβοί έφυγαν ουσιαστικά από την ανατολική Κρήτη και ανακάλυψαν τη δυτική όπου και επισκέπτονται πλέον.

Συμπερασματικά ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Κρήτης εκτιμά ότι εάν όλα πάνε καλά, το νησί ναι μεν δεν θα πιάσει τα νούμερα και τις επιδόσεις το 2019, όμως δε ίσως καταφέρει να φτάσει στο 80%, αυτού του έτους ρεκόρ πριν από την πανδημία. «Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας και εξαρτάται από πότε θα αρχίσει η σεζόν. Όσο πιο πόσο νωρίς αρχίσει και δεν έχουμε τόσο κρούσματα και άρα νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα και ο τελικός σκοπός, να πλησιάσουμε δηλαδή όσο γίνεται περισσότερο την σεζόν του 2019», καταλήγει ο κ. Βλατάκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα