Σε αυτά τα Κυκλαδονήσια θα ζήσετε το τέλειο Πάσχα

Διαβάζεται σε 5'
Τήνος
Τήνος iStock

Η Άνοιξη υποδέχεται τις εορτές του Πάσχα και η Τήνος, η Κύθνος και η Πάρος σας περιμένουν για να ζήσετε μοναδικές Πασχαλινές εμπειρίες.

Τα νησιά των Κυκλάδων είναι πράγματι η ιδανική επιλογή για τις διακοπές του Πάσχα.

Η Τήνος λάμπει κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο, με λουλούδια να ανθίζουν και το θαλάσσιο αγέρι να φέρνει δροσιά. Η περίφημη Χώρα και το μοναστήρι της διατηρεί μια μοναδική ατμόσφαιρα όλο το χρόνο και τα θρησκευτικά έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας πλαισιώνονται από βαθιά πνευματικότητα.

Στην πανέμορφη Κύθνο, η περιφορά του Επιταφίου γίνεται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ το έθιμο της “Κούνιας” δημιουργεί ευκαιρίες για να δεθούν οι νέοι.

Στην Πάρο, η Παροικιά και η Νάουσα ζωντανεύουν και γεμίζουν κόσμο τα στενά σοκάκια τους, ενώ οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας διατηρούν τη θρησκευτική αυθεντικότητα.

Διαλέξτε εκείνο το νησί που σας ταιριάζει περισσότερο!

Τήνος

Η Χώρα της Τήνου στο ανοιξιάτικο φως πραγματικά αστράφτει. Τα φυτά φουλ λουλουδιασμένα σπάνε το άσπρο και είναι σαν να σου χαμογελάνε ενώ το θαλασσινό αγέρι μετριάζει το κάψιμο του ήλιου.

Η Τήνος όπως και η Πάτμος λόγω του μοναστηριού έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα όλο το χρόνο. Είναι και αυτή μια από τις περιπτώσεις που συνδυάζει τη θρησκευτική κατάνυξη με νησιώτικες ομορφιές. Ακόμα και εάν δεν πιστεύετε στα θεία αξίζει να παρακολουθήσετε τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς χαρακτηρίζονται από βαθιά πνευματικότητα. Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας γίνονται σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα και με όλες τις επισημότητες. Τη Μεγάλη Παρασκευή, στη Χώρα, συναντιούνται όλοι οι επιτάφιοι στη μαρμάρινη εξέδρα του λιμανιού όπου ψάλλονται τα Εγκώμια. Στη συνέχεια ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου συνοδεία των πιστών πηγαίνει προς τα Καλάμια και μπαίνει μέσα στο νερό, εκεί γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση για όσους έχουν χαθεί στη θάλασσα ενώ στο τέλος ακούγονται κόρνες καϊκιών ενώ ανάβουν φωτιές σε τρεις σταυρούς στην απέναντι βραχονησίδα.

Η περιφορά του Επιταφίου και η Ανάσταση στη Χώρα είναι μεγαλοπρεπείς και εντυπωσιακοί χωρίς όμως να χάνουν τη θρησκευτικότητά τους, ωστόσο στα χωριά τα πράγματα είναι πιο ήσυχα και συγκεντρώνουν ανθρώπους που προτιμούν πιο λίγο κόσμο. Την Ανάσταση το βράδυ εκτός από τα βαρελότα θα ακούσετε και τα «Τριμπόνια», είναι παλιά χειροποίητα όπλα της εποχής του μεσαίωνα, τα οποία τα γεμίζουν με μπαρούτι και κάνουν δυνατό θόρυβο. Αν κάνετε αυτοκινητάδες στο νησί θα πετύχετε και διάφορα πανηγύρια που γίνονται από το Μεγάλο Σάββατο μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Κύθνος

Το μικρό πανέμορφο νησί της Κύθνου είναι τέλειο για πασχαλινές διακοπές, θρησκευτική κατάνυξη και χαλάρωση. Και εδώ τα έθιμα και οι παραδόσεις τηρούνται με ευλάβεια.

Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα με τους πιστούς να ακολουθούν κρατώντας αναμμένα κεριά στο χέρι. Εκεί θα δείτε σόγια και φίλους να πηγαίνουν μπουλούκια μπουλούκια και να χαιρετιούνται αθόρυβα κουνώντας το κεφάλι.

Το Μεγάλο Σάββατο η μέρα ξεκινά με τις γυναίκες να φτιάχνουν τις Θερμιώτικες πίτες, χαρακτηριστικό έδεσμα του νησιού που γίνεται από ανάλατη φρέσκια μυζήθρα, αυγά και άνηθο ενώ η Ανάσταση γίνεται σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα όπου και να επιλέξετε να την παρακολουθήσετε στο νησί. Αυτό όμως το έθιμο που πραγματικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το έθιμο της «Κούνιας». Τη Δευτέρα του Πάσχα στήνεται μια μεγάλη κούνια στην κεντρική πλατεία της Χώρας όπου οι νέοι και οι νέες κάθονται σε αυτές με στόχο να γίνει το προξενιό. Όποιο ζευγάρι καθίσει παρέα πρέπει και να παντρευτεί, αυτό λέει η παράδοση η οποία πλέον γίνεται ως δρώμενο με τους νεαρούς και τις νεαρές ντυμένους παραδοσιακές φορεσιές, μετά από αυτό ξεκινά γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα.

Η άνοιξη δε στην Κύνθο με όλα τα αγριοβότανα ανθισμένα είναι υπέροχη. Αξίζει να βρείτε χρόνο και να περπατήσετε σε κάποιο από τα υπέροχα μονοπάτια της που αυτή την εποχή μοσχοβολάνε.

Πάρος

Το διάσημο κυκλαδονήσι που κατακλύζεται από πλήθος ξένων και εγχώριων τουριστών κάθε καλοκαίρι διατηρεί στο ακέραιο τα έθιμά του και αξίζει και με το παραπάνω να το προτιμήσετε για πασχαλινές διακοπές. Το πρωί θα σεργιανάτε στα στενά της Παροικιάς και της Νάουσας και θα πίνετε ουζάκια κάτω από τον ήλιο και το βραδάκι θα πηγαίνετε στα μοναστήρια και στα ξωκλήσια για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αν θέλετε να ζήσετε φουλ πασχαλινή ατμόσφαιρα θα πάτε στο χωριό της Μάρπησσας που φημίζεται για τα έθιμά του. Εδώ τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί μετά την αποκαθήλωση οι χωριανοί αφήνουν έξω από την εκκλησία σύκα και γλυκά νηστίσιμα προς τιμή των νεκρών ενώ το βράδυ κατά την περιφορά του επιταφίου σε διάφορα σημεία του δρόμου ομάδες ντόπιων αναπαριστούν τα δώδεκα πάθη του Ιησού. Θα πάτε στο χωριό όμως και την Κυριακή του Πάσχα που γίνεται μεγάλο γλέντι μετά την πρωινή λειτουργία στο γήπεδο. Το πρωί, γίνεται λιτανεία με την εικόνα η οποία καταλήγει στους μύλους για το «κάψιμο του Ιούδα». Στη συνέχεια επιστρέφει στην εκκλησία όπου υποδέχονται την πομπή μικρά παιδιά ντυμένα αγγελάκια για να κάνουν αναπαράσταση την ανάσταση του Ιησού. Με το πέρας της λιτανείας όλοι κατευθύνονται στο γήπεδο για χορό και φαγητό, εκεί αναβιώνει επίσης και το έθιμο της «Κούνιας» αντίστοιχο με αυτό της Κύθνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα