H πίτσα που έχει χωρίσει την Ιταλία σε δύο στρατόπεδα

Διαβάζεται σε 4'
Πίτσα
Πίτσα ISTOCK

Το τολμηρό βήμα ενός Ιταλού σεφ, σε συνταγή πίτσας, έχει διχάσει τη γειτονική χώρα. Η κριτική που δέχεται ο Sorbillo, αλλά και οι υποστηρικτές του.

Όποιος έχει πατήσει το πόδι του στην Ιταλία γνωρίζει ότι υπάρχουν άγραφοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται – και οι πιο σημαντικοί από όλους περιστρέφονται γύρω από το φαγητό.

Καπουτσίνο μετά τις 11 το πρωί; Μόνο για τους τουρίστες. Σπαγγέτι μπολονέζ; Μια τρομακτική σκέψη. Ανανάς στην πίτσα σας; Αιρετικό –τουλάχιστον μέχρι τώρα. Κι αυτό γιατί το 2024 μπορεί να είναι η χρονιά που η πίτσα με ανανά θα κάνει θραύση στην Ιταλία, χάρη στον Gino Sorbillo, τον διάσημο μάγειρα από τη Νάπολη, ο οποίος πρόσθεσε αυτήν την εκδοχή στο μενού του στη Via dei Tribunali, τον πιο γνωστό δρόμο με πιτσαρίες παγκοσμίως.

Η δημιουργία του Ιταλού σεφ

Η δημιουργία του Sorbillo, που ονομάζεται “Margherita con Ananas”, κοστίζει 7 ευρώ (7,70 δολάρια). Όμως, δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη πίτσα: είναι μια pizza bianca (λευκή), χωρίς τη γνωστή σάλτσα ντομάτας, με τρία είδη τυριών και τον διπλοψημένο ανανά για περισσότερο καραμελωμένη γεύση.

Ο Sorbillo, πιτσαδόρος τρίτης γενιάς, δήλωσε στο CNN ότι τη δημιούργησε για να «καταπολεμήσει τις διατροφικές προκαταλήψεις». «Δυστυχώς οι άνθρωποι ακολουθούν τη μάζα και επηρεάζονται από τις απόψεις των άλλων ή από αυτά που ακούνε».

«Παρατήρησα τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί άνθρωποι “καταδίκαζαν” συστατικά ή τους τρόπους παρασκευής του φαγητού απλώς και μόνο επειδή στο παρελθόν οι περισσότεροι δεν τα γνώριζαν, οπότε ήθελα να προσθέσω αυτά τα αμφιλεγόμενα συστατικά σε μια Ναπολιτάνικη πίτσα για να “νοστιμεύσουν”».

Το να γίνει αυτό στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης με την ιστορία 3.000 ετών -ο Sorbillo έχει 21 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Μαϊάμι, το Τόκιο και την Ίμπιζα- ήταν, επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο.

Ο ανανάς ψήνεται προηγουμένως στο φούρνο και μετά ψύχεται. Στη συνέχεια, ο σεφ προσθέτει καπνιστό τυρί προβόλα, παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό, πριν βάλει την πίτσα στο ξυλόφουρνο του.

Ο ανανάς προψήνεται στο φούρνο και στη συνέχεια ψύχεται. Στη συνέχεια προσθέτει καπνιστή προβόλα (ένα τοπικό τυρί από αγελαδινό γάλα από την Καμπανία), έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φρέσκο βασιλικό, πριν βάλει την πίτσα στον ξυλόφουρνό του.

Όταν βγαίνει από τον φούρνο, ρίχνει κομματάκια από δύο είδη καπνιστού cacioricotta γύρω από την κόρα: ένα από τη Σαρδηνία και ένα από βουβάλια στη γειτονική περιοχή του Cilento. «Γίνεται πραγματικά νόστιμο» υποστηρίζει.

Αντιδρούν οι Ιταλοί

Νόστιμος ή όχι, ο ανανάς στην πίτσα είναι ανάθεμα για τους περισσότερους Ιταλούς, και η πίτσα του Sorbillo -την οποία παρουσίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα- δεν άρεσε σε πολλούς. Έχει, όπως δήλωσε, ξεκινήσει να δέχεται λεκτικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το θέμα να φτάνει ακόμη και στην ιταλική τηλεόραση.

«Πριν τη λανσάρω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την έβαλα στο μενού χωρίς να πω κάτι για μερικές εβδομάδες και πολλοί άνθρωποι την παρήγγειλαν, ακόμη και Ναπολιτάνοι» είπε.

«Αλλά η Ιταλία είναι χωρισμένη στα δύο με αυτό. Και όχι μόνο η Ιταλία. Νομίζω ότι ο κόσμος γενικά δεν είναι περίεργος. Είναι δύσπιστος απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό».

Η Barbara Politi, μια δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο φαγητό, έσπευσε αμέσως στη Νάπολη για να δοκιμάσει την πίτσα και ήταν πολύ θετική.

«Είναι καλό, φρέσκο, είμαι υπέρ του» είπε. «Γνωρίζατε ότι ο ανανάς αποτελεί μέρος της διατροφικής κουλτούρας της Ευρώπης από τότε που ο Χριστόφορος Κολόμβος τον δοκίμασε στη Γουαδελούπη το 1493 και τον έφερε πίσω; Όταν ο Sorbillo το λάνσαρε, ήμουν περίεργη και έψαξα πόσο καιρό χρησιμοποιείται ο ανανάς στην Ευρώπη και διαπίστωσα ότι αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής [διατροφικής] κουλτούρας εδώ και πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, μιλάμε για ένα ζήτημα νοοτροπίας και γευστικών συνηθειών. Μου άρεσε, είναι λίγο σαν το σούσι – στην αρχή μπορεί να μην το αγαπάς, αλλά μετά γίνεται εμμονή» πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Sorbillo έχει ήδη χρησιμοποιήσει την κριτική για να δημιουργήσει άλλη μια αμφιλεγόμενη πίτσα. «Όταν βγήκε η πίτσα με ανανά, κάποιος έγραψε: “Τώρα δες αν μπορείς να βάλεις κέτσαπ, οπότε το έκανα” είπε. «Και μια άλλη κόντρα ξεκίνησε»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα