Μυστηριώδες γιγαντιαίο Μόλα Μόλα ξεβράστηκε στις ακτές

Μυστηριώδες γιγαντιαίο Μόλα Μόλα ξεβράστηκε στις ακτές
Το πελώριο sunfish που ψάρεψαν στη Νότιο Αυστραλία Facebook

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων ψάρι με ιδιαίτερη μορφή που φέρει το όνομα "sunfish" (Mola Mola) και που εντοπίστηκε στις όχθες του ποταμού Murray από τον Steven Jones και τον συνάδελφό του Hunter Church.

Ένα παράξενο και πελώριο ψάρι ανακαλύφθηκε από δύο ψαράδες στην ακτή στο Εθνικό Πάρκο Coorong στη Νότια Αυστραλία το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλων διαστάσεων ψάρι με ιδιαίτερη μορφή που φέρει το όνομα “sunfish” (Mola Mola) και που εντοπίστηκε στις όχθες του ποταμού Murray από τον Steven Jones, τον επιβλέποντα μιας ομάδας ψαράδων, και τον συνάδελφό του Hunter Church.

Αρχικά, νόμιζαν ότι πρόκειται για κάποιο βαρύ κομμάτι ξύλο, ωστόσο, μετά κατάλαβαν περί τίνος πρόκειται. Ο συνεργάτης του Jones, Linette Grzelak, δημοσίευσε τις φωτογραφίες των ψαριών στο Facebook και έγραψε πως κανένας από αυτούς δεν είχε δει κάτι τέτοιο πιο πριν.

Το πελώριο sunfish που ψάρεψαν στη Νότιο Αυστραλία Facebook

“Βρίσκουν όλα τα είδη θαλάσσιας ζωής κατά μήκος των παραλιών, αλλά συνήθως εντοπίζουν καρχαρίες και φώκιες. Αυτό ήταν κάτι πολύ διαφορετικό”, πρόσθεσε ο Grzelak. “Ο Steven είπε ότι ήταν εξαιρετικά βαρύ και το δέρμα του ήταν τόσο σκληρό σαν του ρινόκερου.”

Σύμφωνα με τα εθνικά πάρκα της Νότιας Αυστραλίας, αυτά τα ψάρια είναι τα μεγαλύτερα οστεώδη ψάρια στον κόσμο και μπορούν να ζυγίσουν περισσότερο από ένα αυτοκίνητο. Το Mola mola, που ανακαλύφθηκε μόλις το 2017 και από τότε πήρε το όνομά του, τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό με μέδουσες και κατά την ανάπτυξή του μπορεί να φτάσει πάνω από 2 μέτρα.

“Το Mola mola είναι γνωστό για το μεγάλο μέγεθος του, το περίεργο σχήμα του και τα πτερύγιά του”, δήλωσε ο διευθυντής συλλογής ψαριών του Μουσείου Νότιας Αυστραλίας, Ralph Foster. Πρόσθεσε ότι ήταν σε θέση να αναγνωρίσει τα ψάρια από τα σημάδια στην ουρά του και το σχήμα του κεφαλιού του.

Το πελώριο sunfish που ψάρεψαν στη Νότιο Αυστραλία Facebook

Ο Ralph Foster εξήγησε, επίσης, πως το ψάρι είναι γνωστό ως “sunfish” επειδή απολαμβάνει να λιάζεται στον ήλιο. Βέβαια, το μεγάλο του μέγεθος και η συνήθειά του να βγαίνει στον ήλιο είναι επικίνδυνα για τους ψαράδες, καθώς μπορεί να χτυπήσει βάρκες και να τις βυθίσουν.

“Οι ερευνητές έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους και είδαν ότι τα ψάρια αυτά ανεβαίνουν στην επιφάνεια, ξαπλώνουν στο πλάι και απολαμβάνουν τον ήλιο, εξ ου και το όνομα sunfish”, δήλωσε ο Foster. “Όταν ζεσταθούν αρκετά, κατεβαίνουν πάλι στον βυθό, τρέφονται με μέδουσες και παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα”.

“Ξέρουμε ελάχιστες πληροφορίες για αυτά τα ψάρια, μόνο τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία μας επέτρεψε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε περισσότερα”, εξήγησε ο Foster. “Τα sunfish θεωρούνταν ένα είδος ψαριού του νότιου ημισφαιρίου, αλλά μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, όπως είπαν στις ειδήσεις, εμφανίστηκε ένα τέτοιο ψάρι σε μια παραλία της Καλιφόρνιας, δείχνοντάς μας πόσο λίγα ξέρουμε”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα