Ο 6ος άθλος του Ηρακλή: Η μυθική λίμνη όπου πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες

Η μυθική λίμνη όπου πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες
Η μυθική λίμνη όπου πάλεψε με τις Στυμφαλίδες Όρνιθες HAANITY/YOUTUBE

Στην λίμνη επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό - έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται.

Η Στυμφαλία είναι ελώδης λίμνη της ορεινής Κορινθίας. Βρίσκεται σε ένα οροπέδιο σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος. Διατηρεί νερό κυρίως τους χειμερινούς μήνες και η έκτασή της φτάνει τα 3,5 τ.χλμ. Το βάθος της στα σημεία οπού καλύπτεται μονίμως από νερό κυμαίνεται από 2 - 2,5 μέτρα την άνοιξη και μισό (0,5) περίπου μέτρο στις αρχές του φθινοπώρου.

Απολαύστε το βίντεο drone παρακάτω:

ADVERTISING

Η λίμνη Στυμφαλία συνδέεται με τον έκτο άθλο του Ηρακλή ο οποίος αντιμετώπισε στην περιοχή τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, σύμφωνα με τον μύθο. Ο Ηρακλής κατάφερε να παρασύρει τις όρνιθες να βγουν από την πυκνή βλάστηση της λίμνης, χάρη στα κρόταλα από χαλκό που του έδωσε η θεά Αθηνά. Στην συνέχεια ο Ηρακλής πετύχαινε τις όρνιθες που αποκαλύπτονταν, με τα βέλη του.

Κοντά στις όχθες της λίμνης ήταν χτισμένη η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας Αδριανός κατασκεύασε υδραγωγείο με το οποίο υδροδότησε την Κόρινθο με νερό.

Εδώ επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus stymfalicious το οποίο είναι ενδημικό της λίμνης. Χαρακτηριστικό του είναι πως έχει την ιδιότητα να επιβιώνει όταν αποξηραίνεται η λίμνη, βυθιζόμενο στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Επίσης στη Στυμφαλία βρίσκουν καταφύγιο μεταναστευτικά πουλιά και για πολλά από αυτά αποτελεί τόπο αναπαραγωγής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: drone, Πελοπόννησος
SHARE:

24Media Network